Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Atomico IV: το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό fund στοχεύει να φτιάξει το νέο Skype

Μερικές μέρες πριν ανακοινώθηκε το νέο fund IV της Atomico το οποίο συγκέντρωσε 765 εκατ. δολ, και αμέσως κέρδισε τον τίτλο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού VC με ξεκάθαρο στόχο: τις επενδύσεις σε Ευρωπαϊκές Startups οι οποίες θα ανταγωνιστούν στα ίσια αυτές της Σίλικον Βάλει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Atomico ιδρύθηκε το 2006 με τον ιδρυτή του Skype, τον 51χρονο Niklas Zennstrom να είναι στο τιμόνι και την ομάδα διοίκησης των 40 ατόμων να αποτελείται από έμπειρα πρώην στελέχη μεγάλων εταιρειών όπως για παράδειγμα Facebook, Google, Skype, Uber κ.α. Ως γνωστόν, πέρα από τα χρήματα, η συμβουλευτική και η “εκπαίδευση” στους founders μπορεί να εξίσου σημαντική για την επιτυχία.

Οι εταιρείες που έχει επενδύσει η Atomico είναι λίγο ως πολύ γνωστές: Klarna, Rovio, Supercell, Skype, The Climate Corporation, GoEuro ενώ οι τελευταίες επενδύσεις περιλαμβάνουν Startups όπως τα αεροταξί της Lilium, τη Pipedrive, τη Bitmovin και τη Scandit.

Το νέο κεφάλαιο θα επενδύσει σε πρώτους γύρους σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες που ήδη έχουν ένα πετυχημένο προϊόν στην αγορά και είναι σε φάση ανάπτυξης με τον στόχο είναι η παγκόσμια επέκταση έτσι ώστε να δούμε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες να ανταγωνίζονται στα ίσια τις αμερικανικές που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή.

Όπως έχει αναφέρει ο Zennestrom, το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα ποτέ δεν ήταν τόσο υγιές μια και υπάρχουν 4,7 εκατομμύρια developers στην Ευρώπη με υψηλού επιπέδου κατάρτιση και δυνατότητες, ενώ πάνω από το 20% των αποφοίτων MBA επιθυμούν να μπουν στο χώρο της τεχνολογίας.

Το 2016 επενδύθηκαν 14 δισ. δολ. σε σχεδόν 3.000 επενδυτικούς γύρους Seed και A στην Ευρώπη, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξη ήταν μάλλον μικρή με τα Scaleups σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι λιγοστά.
Εκεί ακριβώς θα στοχεύσει η Atomico.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις