Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η “Robinhood” των μετοχών έκλεισε γύρο 110 εκατ. δολ. και θέλει να εκδημοκρατίσει τις επενδύσεις

Η Robinhood των δυο μικρών σε ηλικία founders, Vlad Tevev και Baiju Bhatt, (αριστερά και δεξιά στη κεντρική φωτογραφία) ιδρύθηκε μόλις το 2013 στη Μόσχα και από τότε μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει σε αξία τo 1 δισ. δολ.

Στο διάστημα αυτό η Robinhood έχει σηκώσει σχεδόν 200 εκατ. δολ., σε τρεις γύρους, και έχει δυο εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών στις ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνουν προμήθεια, εκδημοκρατίζοντας με αυτό το τρόπο την συγκεκριμένη αγορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό είναι το μυστικό της επιτυχία της μια και κάθε χρηματιστηριακή συναλλαγή έχει συνήθως προμήθεια 7 με 10 δολ. Τα δυο εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει πάνω από 50 δισ. δολ. στο χρηματιστήριο μέσω της υπηρεσίας και έχουν εξοικονομήσει 500 εκατ. δολ. σε προμήθειες.

Χρήματα η εταιρεία θα αρχίσει να βγάζει από τη νέα συνδρομητική υπηρεσία των 10 δολ,/μήνα που προσφέρει η οποία εξαλείφει διάφορους περιορισμούς που υπάρχουν στην βασική δωρεάν υπηρεσία. Η συνδρομητική αυτή υπηρεσία δείχνει να έχει δυναμική σύμφωνα πάντα με την Robinhood με τα συνδρομητικά πακέτα να προσφέρουν και δανεισμό χρημάτων για επενδύσεις ο οποίος έχει ένα μικρό επιτόκιο, το οποίο επίσης είναι πηγή εσόδων.

Το «δωρεάν» μοντέλο λειτουργίας όπως ήταν λογικό έχει προσελκύσει κυρίως νέους σε ηλικία πελάτες οι οποίοι είναι και νέοι στις επενδύσεις στις μετοχές. Η τελευταία χρηματοδότηση των 110 εκατ. δολ. προήλθε από την DST Global και θα χρησιμοποιηθεί σε επέκταση σε νέες χώρες, αλλά και να μεγαλώσει η συνδρομητική βάση στις Η.Π.Α.
Οι προσπάθειες που ήδη έγιναν για επέκταση στη Κίνα και την Αυστραλία δεν εστέφθησαν με επιτυχία λόγω του προστατευτισμού και τους κανονιστικού πλαισίου που υπάρχει σε αυτές τις χώρες

Ήδη η Robinhood έχει ταρακουνήσει μια αρκετά κλειστή χρηματοοικονομική αγορά η οποία δουλεύει με ένα συγκεκριμένο και ακριβό τρόπο για όλα τα μέρη. Όπως αναφέρουν οι συνιδρυτές της εταιρείας δεν χρειάζεται να πας σε ειδικούς, ούτε να είσαι πλούσιος για να επενδύσεις στο χρηματιστήριο αλλά από την άλλη δεν παύει η συγκεκριμένη επένδυση να είναι υψηλού ρίσκου και να χρειάζεται αρκετή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Ήδη ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει και κινείται προς τη μείωση των προμηθειών στις αγοραπωλησίες μετοχών αλλά εφόσον η γιγάντωση της Robinhood συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να γίνει μια τεράστια απειλή για το παραδοσιακό χρηματο-οικονομικό σύστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις