Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To Vision Fund της Softbank κάνει τις πρώτες του επενδύσεις σε μια agTech και μια AI robotics Startup

Το υπερ-επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνικής Softbank έχει κάνει μεγάλο ντόρο από τον περασμένο Οκτώβριο που ανακοινώθηκε λόγω του μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται αλλά και των επώνυμων συμμετοχών σε αυτό.

Με τον στόχο στα 100 δισ. δολ. κατάφερε να συγκεντρώσει 93 δισ. δολ., ένα τεράστιο ποσό έτσι και αλλιώς, στο πρώτο γύρο και έπεται συνέχεια. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης τα δεύτερα σε μέγεθος επενδυτικά κεφάλαια έχουν μέγεθος 20-25 δισ. δολ.

Τελικά το Vision Fund χαρακτηρίζεται σαν επενδυτικό κεφάλαιο ιδιωτικών συμμετοχών (Private Equity) και όχι σαν Venture Capital και θα έχει διάρκεια επενδύσεων πέντε έτη από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει και 12 έτη συνολικά από την τελευταία αύξηση πάντα.

Οι επενδύσεις θα ξεκινάνε από τα 100 εκατ, δολ., θα μπορούν να φτάσουν τα 350 εκατ. δολ. και θα επεκτείνονται σε διάφορους τομείς: σε δορυφορικές επικοινωνίες, τεχνολογικές, ρομποτικές, data, και AI Startups, με την Softbank να είναι ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο…

Ο ιδρυτής της Softbank Masayoshi Son (ο δεύτερος από αριστερά στη κεντρική φωτογραφία) είναι ο CEO του fund με τον Rajeev Misra (ο πρώτος από αριστερά) να είναι ο επικεφαλής. Οι χρηματικές συμμετοχές στο Vision Fund έχουν ως εξης:

Η Softbank έβαλε 28 δισ., η Σαουδική Αραβία 45 δισ., το Abu Dhabi 15 δισ., η Apple 1 δισ. ενώ συμμετέχουν και οι Qualcomm, Foxconn, Sharp και Larry Ellison.

Οι επενδύσεις της Softbank τον τελευταίο καιρό περιλαμβάνουν το δορυφορικό δίκτυο OneWeb, τους συνεργατικούς χώρους WeWork, στην nVidia, στην Paytm, στην Improbable, στην Kabbage μεταξύ άλλων ενώ εξαγόρασε την Boston Dynamics και την ARM, με την τελευταία να περνάει μάλλον στο Vision Fund. 

Οι πρώτες επίσημες επενδύσεις του Vision Fund έγιναν μέσα στον Ιούλιο: 200 εκατ. δολ. στην Plenty και 114 εκατ. δολ. στην Brain Corp.

H Plenty είναι μια agTech Startup η οποία σκοπεύει να αναπτύξει εσωτερικές-κάθετες φάρμες υδροπονικής καλλιέργειας λαχανικών και βοτάνων κοντά σε μεγάλες πόλεις σε μεγάλη κλίμακα με στόχο τη παραγωγή αγνών αγροτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές για ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών. Οι υπάρχουσες εσωτερικές φάρμες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη στις Η.Π.Α., προσφέρουν προϊόντα τα οποία είναι είναι πιο ακριβά από τα βιολογικά. Η Plenty στοχεύει σε τιμές βιολογικών προϊόντων αλλά, όπως ισχυρίζεται η ίδια, υψηλής διατροφικής αξίας και εννοείται απαλλαγμένα πλήρως από χημικές ουσίες.

Η Brain Corp είναι μια εταιρία ρομποτικής – AI η οποία αναπτύσσει αυτόνομα οχήματα εσωτερικής χρήσης. Και αν συνδέσεις όλα τα κομμάτια του puzzle, με τις εταιρείες που επενδύει η Softbank και το Vision Fund παίρνεις μια καλή γεύση από το κοντινό μας μέλλον, όπως το συνόψισε στην ομιλία του ο Masayoshi Son:

…Ένα παγκόσμιο δίκτυο δορυφόρων θα καλύπτει κάθε σπιθαμή της γης, με τρισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές να παράγουν τόνους δεδομένων στο cloud οι οποίες θα αναλύονται από Τεχνητή Νοημοσύνη…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις