Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα μπορέσει το Facebook να κάνει “mainstream” τα κρυπτονομίσματα;

Μέχρι στιγμής τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο περιθώριο της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας μια και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά μας.

Μέσα στο 2019 θα δούμε μερικές ακόμα προσπάθειες με αιχμή του δόρατος τους δημοφιλείς messengers με τα δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Telegram και Signal ετοιμάζουν ειδικά κρυπτονομίσματα για την μεταφορά χρημάτων μεταξύ των χρηστών τους αλλά σε κάθε περίπτωση αυτοί οι messengers απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο hitech-κοινό που επιζητεί την ανωνυμία και την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Αυτό που περιμένουμε όλοι και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η κίνηση του Facebook και του WhatsApp. To Facebook έχει ήδη μια μεγάλη ομάδα που ασχολείται με το Blockchain και τα κρυπτονομίσματα και παρότι το όλο project είναι απόρρητο, κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια σχετικές πληροφορίες εμμέσως ή αμέσως.

Βασικός στόχος των κρυπτονομισμάτων θα είναι και στη περίπτωση του WhatsApp η μεταφορά χρημάτων μεταξύ των χρηστών με τα coins να έχουν συνδεδεμένη ισοτιμία με πολλά κύρια νομίσματα.

Πρόκειται για τα λεγόμενα Stable coins μια και αυτά τα κρυπτονομίσματα στην ουσία δεν έχουν διακυμάνσεις, κάτι που τα κάνει διαθέσιμα για καθημερινές συναλλαγές, σε αντίθεση με τα γνωστά κρυπτονομίσματα, Bitcoin-Ethereum κλπ. τα οποία έχουν μετατραπεί σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου μάλιστα και έχουν αποκλειστεί από τις καθημερινές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Facebook ήρθε σε επαφή με μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων για την πώληση των Facebook coins σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Με αυτό το τρόπο το Facebook γίνεται στην ουσία εκδότης νομισμάτων – κάτι σαν κεντρική τράπεζα – και τα προσφέρει σε πάνω από 2 δισ. χρήστες των Facebook Messenger, WhatsApp και Instagram, κάτι που μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αγορά και πολλά κανονιστικά “μπλεξίματα” με τις αρχές.

Για αυτό το λόγο ίσως ήρθε το Facebook σε επαφή με τα χρηματιστήρια και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έτσι ώστε αυτά να αναλάβουν την αποθήκευση τους και την επαφή με τους χρήστες και να γλιτώσει από ένα σημαντικό φόρτο εργασίας λόγω κανονιστικών υποχρεώσεων.

Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τραπεζική άδεια που έχει πάρει στην Ιρλανδία για παράδειγμα έτσι ώστε να προσφέρει τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικές πληρωμές στον πραγματικό κόσμο.

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται ένα Blockchain για μεταφορές ψηφιακού χρήματος, αν το Facebook έχει τον κεντρικό έλεγχο των συναλλαγών, όπως κάνει το Venmo ή το PayPal, και όχι οι αποκεντρωμένοι κόμβοι – χρήστες που συμμετέχουν σε αυτό. Με μια αποκεντρωμένη διαχείριση να μειώνει τα κέρδη εκμετάλλευσης και να ανοίγει την πόρτα στο λεγόμενο μαύρο χρήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες καρτών είναι αυτές που αισθάνονται άβολα με παρόμοιες κινήσεις μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών μια και γνωρίζουν ότι έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρηστών οι οποίοι μπορούν θεωρητικά να βγουν εκτός “παραδοσιακού” χρηματοοικονομικού συστήματος με τις πληρωμές στον πραγματικό κόσμο να γίνεται μέσω Smartphones και digital wallets, χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης κάποιας κάρτας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις