Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ehud Levy: “Ενδιαφέρουσα η προοπτική επενδύσεων σε Ελληνικές startups και χρηματοδότησης VCs, αλλά…”

Τις εντυπώσεις του από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, τις πιθανότητες να ενδιαφερθεί να επενδύσει ή συνεργαστεί με εγχώριες startups ή VCs, τα βήματα που απαιτούνται να γίνουν από ελληνικής πλευράς ώστε να διευκολυνθεί η οδός της συνεργατικότητας, καθώς επίσης και ορισμένα πολύτιμα insights αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγει τις προτάσεις να επενδύσει, έδωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Startupper.gr ο Ehud Levy, Γενικός εταίρος της Cannan Partners Israel.

Πρόκειται για έναν επιχειρηματία και επενδυτή με τεράστια εμπειρία στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που παρευρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Equity Investment Forum.

Απαιτείται ενεργή συμμετοχή του Κράτους στο επίπεδο του κανονιστικού πλαισίου και της παροχής κινήτρων!

Ο κ. Levy ανέφερε πως το Equity Investment Forum αποτέλεσε μια ιδανική ευκαιρία μιας… πρώτης γνωριμίας με την Ελληνική επιχειρηματική σκηνή που κινείται στο δίπολο: VCs-Startups. “Ξέρετε, μέχρι προχθές δεν μπορώ να πω πως γνώριζα σε ιδιαίτερο βάθος τα όσα λαμβάνουν χώρα στην εδώ αγορά της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τις startups και τα venture capitals. Θεωρώ πως αυτό που συνάντησα τουλάχιστον στον τομέα των venture capitals μου θυμίζει αρκετά τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ, μερικά χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, θεωρώ πως υπάρχουν ένα-δυο παράμετροι που λείπουν από την συνολική εικόνα και θα βοηθούσαν σε σημαντικό βαθμό την ταχύτερη και αρτιότερη αξιοποίηση του δυναμικού. Συγκεκριμένα, λείπει η κάποιας μορφής συμμετοχή εκ μέρους του κρατικού παράγοντα, ο οποίος θα συνεισέφερε στην προώθηση του όλου εγχειρήματος. Θα πρέπει να τονίσω πως δεν αναφέρομαι τόσο στο ζήτημα της συμμετοχής του Κράτους μέσω της χρηματοδότησης, η οποία συνήθως γίνεται απλά για την χρηματοδότηση… Αντιθέτως, είναι περισσότερο αποδοτικό όσο και προτιμητέο το Κράτος να στηρίξει και ενθαρρύνει την είσοδο νέων κεφαλαίων που θα προέρχονται από ξένους επενδυτές και VCs και θα επενδύονται σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Προκειμένου αυτό να λάβει “σάρκα και οστά”, θα πρέπει να δοθούν ορισμένα κίνητρα προς τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Δεν αρκεί απλά και μόνο η ύπαρξη ενός καταρτισμένου όσο και ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού! Τέτοια κίνητρα μπορούν να είναι οικονομικής μορφής, όπως λ.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας, κανονισμοί που δεν θα διέπονται από πρόχειρη λογική ή θα αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι, αλλά αντιθέτως θα κινούνται με γνώμονα την παροχή ενός αισθήματος σιγουριάς και σχετικής ασφάλειας προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και όσους θέλουν να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να πληρείται είναι να τεθεί ο εν γένει τεχνολογικός τομέας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κρατούντων. Αναφέρομαι στην θέσπιση των απαιτούμενων κανονιστικών πλαισίων, πολιτικών, ενδεχομένως και δράσεων χρηματοδότησης. Οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα σε σημαντικό βαθμό με τα όσα πληροφορήθηκα και είδα. Αν μη τι άλλο υπάρχει κατάλληλο δυναμικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς και περαιτέρω σε τομείς όπως λ.χ. ο τουρισμός, η ενέργεια, η ανάπτυξη λογισμικού, οι mobile εφαρμογές, οι ημιαγωγοί και επεξεργαστές, η γεωργία και οι αγροτικές καλλιέργειες. Επιπροσθέτως, αρκούντως καλή είναι και η παρουσία των ερευνητικών κέντρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που δείχνουν να ασχολούνται με ενδιαφέροντα projects. Αρκεί να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον και από ελληνικής πλευράς”.

Τα 4 “θέλω” για να επενδύσει!

Αναφορικά με το πώς επιλέγει μια startup ή εν γένει επιχειρηματική πρόταση προς επένδυση, ο κ. Levy “αποκάλυψε” το modus operandi που ακολουθεί και εφαρμόζει: “Συνήθως πρόκειται για έναν συγκερασμό παραμέτρων. Έτσι, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα στελέχη με τα οποία θα κληθώ να συνεργαστώ. Πρέπει να βρούμε το κατάλληλο μήκος κύματος στην σκέψη και την επικοινωνία μας. Οι στόχοι και τα οράματά μας οφείλουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μια από τις πλέον σημαντικές πτυχές που πρέπει να πληρούνται είναι η διεθνοποιημένη ματιά της ίδιας της εταιρείας και κατ’ επέκταση του προϊόντος ή της εφαρμογής της. Ζούμε σε ένα έντονα διεθνοποιημένο περιβάλλον, το οποίο κινείται με ταχύτατους ρυθμούς και απαιτεί την πλήρη υιοθέτηση της λογικής: “Think local, act global”! Όταν εξετάζω τη συμμετοχή μου ή μη σε μια επένδυση, προσπαθώ να σκεφτώ εάν το εν λόγω προϊόν ή εφαρμογή μπορεί να γίνει ηγέτης στην κατηγορία του όχι σε τοπικό επίπεδο, ούτε καν σε επίπεδο της ίδιας της Ηπείρου στην οποία εδρεύει η εταιρεία. Με ενδιαφέρει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία έχει τη δυναμική να κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο! Ως επενδυτής δεν αρκεί μια εταιρεία να έχει επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα κέρδη που θα προσποριστώ είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Επιπροσθέτως, όταν μια εταιρεία κυριαρχεί μόνο σε τοπικό επίπεδο, είναι περίπου δεδομένο πως αργά ή γρήγορα ο διεθνής ανταγωνισμός θα κάνει την εμφάνισή του, περιορίζοντας αναπόφευκτα τα μερίδια αγοράς και κατ’ επέκταση το περιθώριο κέρδους. Οπότε, δεν αξίζει να ασχοληθώ αφιερώνοντας χρόνο, κόπο, γνώσεις προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη ώθηση. Δεν σας κρύβω πως έχω απορρίψει ιδιαίτερα ελκυστικές όσο και ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις, εξαιτίας της έλλειψης ενός περισσότερο διευρυμένου σκεπτικού και αντίληψης των πραγμάτων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός να δραστηριοποιείται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές και τομείς, μέσω των οποίων το κέρδος προκύπτει σε πολύ συντομότερο χρόνο και δη σε μεγαλύτερα επίπεδα. Στοιχείο που λειτουργεί ενισχυτικά προς την κατεύθυνση μιας startup να είναι ελκυστική και επιτυχημένη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εξαγοράς και δη σε σημαντικά υψηλά ποσά εκ μέρους ανταγωνιστριών επιχειρήσεων – “παικτών” του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται είτε ακόμη και VCs!  Τέλος, υπάρχει μια ακόμη συνθήκη που πρέπει να πληρείται και την οποία ονομάζω “unfair competitive advantage”. Και εξηγούμαι: Δεν αρκεί ένα προϊόν ή μια εφαρμογή να είναι πραγματικά καλή, αλλά θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 20-25% καλύτερη από την κορυφαία του είδους της, προκειμένου να έχει το χρόνο και το περιθώριο να αναπτυχθεί και να κερδίσει τα απαιτούμενα μερίδια αγοράς. Στα εν λόγω πλεονεκτήματα μπορεί να λογιστεί το γεγονός της παρουσίας του προϊόντος ή της λύσης για πρώτη φορά στην αγορά, του μοναδικού ή καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης και λειτουργίας, μιας αποκλειστικής τεχνολογικής διαφοροποίησης κ.ο.κ.”.

Τέλος, ο κ. Levy έκανε λόγο και για τους τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την Cannan Partners Israel από επενδυτικής σκοπιάς. “Πρωτίστως εξετάζουμε προσεκτικά τρεις τομείς. Αρχικά είναι οι τεχνολογίες ψηφιακών μέσων και mobile που συνδέονται άμεσα με το Internet of Things, τα ‘έξυπνα’ κινητά και το internet εν γένει. Ένας ακόμη τομέας που μας ενδιαφέρει έντονα είναι το λογισμικό και οι εφαρμογές για μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, όπως λ.χ. εφαρμογές SaaS, ενώ η τρίτη αγορά που παρακολουθούμε από κοντά είναι η αποκαλούμενη και ως η διαδικτυακή υποδομή. Δηλαδή, εννοούμε, την κυβερνοασφάλεια, την ανάλυση big data, το fintech, το deep learning κ.ά.”.

3ead558

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις