Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Venture Capitalists: Η τύχη είναι με τους ικανούς;

Μερικές μέρες πριν έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση στο LinkedIn ενός Αμερικανού επενδυτή VC ο οποίος ανέφερε ότι το 70% των επενδύσεων που γίνονται κατά μέσο όρο αποτυγχάνουν και ότι η τύχη και η επένδυση στη σωστή στιγμή είναι πολύ σημαντικά!

Σύμφωνα με στοιχεία του CB Insights, το οποίο εξέτασε περίπου 1.100 επενδύσεις σε Startups απο το 2008 έως το 2017 στις ΗΠΑ, 1% των Startups θα εξελιχθούν σε μονόκερους και αυτές είναι που «θα βγάλουν όλα τα σπασμένα» απο τις τεράστιες αποδόσεις τους.

Ένα 2% θα βγάλει 50 φορές τα χρήματα της επένδυσης και ένα 20% θα βγάλει 5 φορές την επένδυση, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει στατιστικά να γίνουν επενδύσεις σε 100 Startups.

Στο 70% των αποτυχιών συγκαταλέγονται και οι εταιρείες που βγάζουν «τα ως προς το ζην» και δεν έχουν ανάγκη νέων χρημάτων. Κάπου εδώ οι πιο παραδοσιακοί επιχειρηματίες μάλλον θα κουνάνε απογοητευμένοι το κεφάλι τους με τη σύγχρονη εξέλιξη της επιχειρηματικότητας.

Άλλα στοιχεία απο την συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτουν ότι το 46% των εταιρειών που σήκωσαν αρχική χρηματοδότηση το 2008-2010 σήκωσαν και δεύτερο γύρο ενώ το 28% μέσα σε 6 μήνες έκαναν κάποιο Exit.

O έμπειρος ισραηλινός επενδυτής και επιχειρηματίας Amos Talmor στη πρόσφατη του επίσκεψη στην Αθήνα μας είπε ότι έχει στόχο το 10% των Startups που συμμετέχουν στον νέο Incubator-Accelerator που έχει δημιουργήσει να καταφέρουν να κάνουν το Scaleup, ενα αρκετά φιλόφοξο ποσοστό μια και αυτό υπο κανονικές συνθήκες είναι απο 1% έως 5%.

Στην Ελλάδα τα VCs βρίσκονται ακόμα σε νηπιακό στάδιο αλλά σε κάθε περίπτωση οι εξαγορές του τελευταίου καιρού και οι μεμωνομένες επιτυχίες των σημερινών partners έχουν μάλλον θετικό πρόσημο στα περισσότερα εξ’ αυτών.

Τα νέα VCs που θα εμφανιστούν στο τέλος του 2017 / αρχές 2018 μέσω Equifund σίγουρα θα βάλει τη χώρα μας σε ένα άλλο επίπεδο και υποσχόμαστε να παρακολουθούμε στενά όλες τις επενδύσεις τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις