Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Andy McCartney (Microsoft Ventures UK): “Μην ‘κυνηγάτε’ το χρήμα, ‘κτίστε’ κάτι για το οποίο θα είστε περήφανοι” (video-συνέντευξη)

Στην Αθήνα βρέθηκε εχθές, Τετάρτη, ο επικεφαλής του προγράμματος επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» της Microsoft Ventures στο Λονδίνο, Άντυ ΜακΚάρτνεϋ, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft Ελλάδος για τις startups, με τίτλο “Spark Up Your Idea”.

Στην εκδήλωση, εκτός του ΜακΚάρτνεϋ, μίλησαν και ιδρυτές από «γνωστές» ελληνικές startups για θέματα που αφορούν σε όσους ξεκινούν το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα.

Σε μία αναφορά του, μάλιστα, που «κέντρισε» την προσοχή των ακροατών ο ΜακΚάρτνεϋ συμβούλευσε το ακροατήριο να ξεκινούν τις προσπάθειές τους πρώτα σε τοπικό επίπεδο, να αποδεικνύουν εκεί ότι το προϊόν ή η υπηρεσία που αναπτύσσουν μπορεί να «δουλέψει» και στη συνέχεια να δοκιμάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο (αντιθέτως από ό,τι συνήθως δίδεται ως συμβουλή σε αντίστοιχες συζητήσεις).

Η Microsoft Ventures είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία υποστήριξης των startup από τον «κολοσσό» της πληροφορικής που ανακοινώθηκε το 2013 και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τη λειτουργία 7 accelerators σε Βεγγάλη, Πεκίνο, Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Σηάττλ και Τελ Αβίβ, αλλά και τη χρηματοδότηση αρχικών σταδίων, μέσω ενός επενδυτικού ταμείου.

Το πρόγραμμα acceleration στο Λονδίνο απευθύνεται σε startups από όλη την Ευρώπη και για τρεις μήνες προσφέρει δωρεάν χώρο εργασίας, δωρεάν πρόσβαση σε λογισμικό και εργαλεία της Microsoft, επιχειρηματική καθοδήγηση και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Το πρόγραμμα δεν λαμβάνει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών, ενώ ολοκληρώνεται με ένα demo day στο οποίο συμμετέχουν επενδυτές από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Ο ΜακΚάρτνεϋ παραχώρησε συνέντευξη στο EMEAstartups.com όπου παρουσιάζει το πρόγραμμα και αναφέρεται στις δικές του επιχειρηματικές εμπειρίες. Συμβουλεύει, μάλιστα, τους επίδοξους startuppers να αναπτύσσουν τα προϊόντα τους έχοντας στο μυαλό τους τους πελάτες και όχι τους επενδυτές τους (καθώς οι πρώτοι είναι τελικώς αυτοί στους οποίους απευθύνονται) και επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κάτι που θα κάνει και τους ίδιους περήφανους, χωρίς να “κυνηγούν” μόνο τα χρήματα.

Σε ό,τι αφορά στο οικοσύστημα του Λονδίνου, τονίζει ότι μεν παρουσιάζει αρκετές ευκαιρίες (π.χ. πληθώρα προγραμμάτων υποστήριξης), αλλά από την άλλη ενέχει και αρκετές δυσκολίες (πχ. υψηλό κόστος διαβίωσης) σε όσους θέλουν να επιχειρήσουν εκεί.

Δείτε τη συνέντευξη με τον Άντυ ΜακΚάρτνεϋ στο παρακάτω βίντεο

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις