Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Ξέφρενοι» ρυθμοί ανάπτυξης για την Clickdelivery.gr

Κάτι παραπάνω από αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών κίνηση εξαγοράς της Ελληνικής e-FOOD.gr, αλλά και Τουρκικής Yemeksepeti από την Γερμανική Delivery Hero, μέσω των οποίων αυτομάτως ανάγεται ως τον μεγαλύτερο «παίκτη» του online food delivery παγκοσμίως!

Δείτε σχετικό θέμα: Υπό γερμανική «στέγη» η e-food.gr και η τουρκική Yemek Sepeti

Σήμερα, η Delivery Hero διαθέτει παρουσία σε 35 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο,  συνεργάζεται με τουλάχιστον 100.000 εστιατόρια, επεξεργάζεται περισσότερες από 10 εκατ. παραγγελίες σε μηναία βάση, απασχολώντας 1.500 υπαλλήλους. Όσο για την ελληνική αγορά, η ιδιαιτερότητα της απόκτησης της e-FOOD.gr από την Delivery Hero έχει ξεχωριστή σημασία καθώς η τελευταία διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Clickdelivery.gr.

Stefanou_Click_0039_702x336
O Νίκος Στεφάνου, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Clickdelivery.gr.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Στεφάνου, συνιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο της τελευταίας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Startupper.gr: «Η ουσιαστική διαφορά είναι πως πλέον τα Clickdelivery.gr και e-FOOD.gr υπάγονται κάτω από την ίδια επιχειρηματική στέγη σε ιδιοκτησιακό επίπεδο. Ενδεχομένως στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν και σχετικές συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών, δίχως όμως να υπάρχει κάτι απτό προς το παρόν. Αναφορικά δε, με τα όσα κυκλοφόρησαν προ ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Clickdelivery.gr με το e-FOOD.gr, δεν αποτελούν παρά μόνο σενάρια δίχως όμως ψήγματα πραγματικότητας. Πραγματικά, δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις που να εκκινούν από την εξαγορά της e-FOOD.gr και τουλάχιστον να αφορούν το Clickdelivery.gr. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε ανεξάρτητα τη λειτουργία μας, αναπτύσσοντας βήμα-βήμα τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό. Πιστεύουμε πως από την πλευρά της Delivery Hero θα γίνουν επενδύσεις ως προς το κεφάλαιο των δύο εταιρειών προκειμένου να θωρακιστεί περισσότερο η ανάπτυξή αμφοτέρων. Την ίδια στιγμή, η Γερμανική εταιρεία σχεδιάζει την είσοδο της στο χρηματιστήριο, οπότε όλοι θα επωφεληθούμε από την εισροή νέων κεφαλαίων».

Δείτε σχετικό θέμα: Το Delivery Hero απέκτησε το e-FOOD.gr! – Διαψεύδει σενάρια συγχώνευσης το Clickdelivery.gr

200.000 παραγγελίες ημερησίως στην εγχώρια αγορά delivery!
Μια από τις «ιδιαιτερότητες» της εγχώριας αγοράς σε όλες τις επιχειρηματικές (και όχι μόνο) εκφάνσεις της είναι και η έλλειψη στατιστικών στοιχείων και δεδομένων τα οποία αφενός μεν δίνουν μια αίσθηση για το μέγεθος μιας αγοράς και αφετέρου δε μπορούν να αποτελέσουν βάση ενός αξιόπιστου business σχεδιασμού.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Clickdelivery.gr μας εξέπληξε… ευχάριστα: «Εκτιμώ πως η ελληνική αγορά delivery ξεπερνά τις 200.000 παραγγελίες ημερησίως. Η online παραγελλειοληψία κατέχει μερίδιο που υπερβαίνει το 30% του συνόλου των παραγγελιών σε ημερήσια βάση. Οι παραγγελίες που προέρχονται από κινητά τηλέφωνα και μέσω του app μας είναι κάτι παραπάνω από το 25%, ενώ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υπερβούμε το 40%. Συν τοις άλλοις, το 13% των χρηστών επιλέγουν μεν κινητές συσκευές, μέσω browser δε. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει σημαντικό  περιθώριο εξέλιξης για την online παραγελλειοληψία, και εξυπακούεται πως η Clickdelivery.gr θα επιδιώξει να αυξήσει το συνολικό μερίδιο που έχει».

Η Clickdelivery «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 430%!
Σχετικά με το τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά ο κ. Στεφάνου ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός: «Η Clickdelivery.gr έχει καταφέρει να σημειώνει σταθερά εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 430% σε ετήσια βάση! Φυσικά, το εν λόγω μέγεθος είναι περίπου αδύνατο να διατηρηθεί επί μακρόν, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την  κατεύθυνση. Πως; Με «επιθετικές» ενέργειες marketing που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν εντονότερη τηλεοπτική διαφήμιση με νέα σποτ και τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες σε βάθος διετίας θα μας αποφέρουν τα έσοδα που προσδοκούμε. Επιπροσθέτως, για το 2015 σχεδιάζουμε την βελτίωση και την εν γένει ανάπτυξη του user experience. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόσφατα λανσάραμε την πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας και PayPal και το κοινό έδειξε αμέσως να το υιοθετεί. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να προβαίνουμε και σε άλλες χρηστικές βελτιώσεις (λ.χ. να μπορεί ο πελάτης να παραγγέλνει αυτό που επέλεξε την τελευταία φορά δίχως να απαιτείται η διαδικασία από την αρχή), ενώ στις προτεραιότητές μας βρίσκονται η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των συνεργαζόμενων εστιατορίων, με την ταυτόχρονη συνέχιση των προσφορών. Τέλος, προγραμματίζουμε ορισμένες συνέργειες με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εντελώς διαφορετικούς τομείς, προκειμένου οι χρήστες να επωφεληθούν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα».

Δείτε εδώ την συνέντευξη του κ. Στεφάνου στο κανάλι του Startupper.gr στο YouTube.

«Ψήφο» εμπιστοσύνης από διεθνείς επενδυτές!
Δίχως άλλο, η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά της online παραγγελίας φαγητού αποδεικνύει στην πράξη τόσο τη δυναμική του τομέα, όσο και την ταχύτατη επέκταση που σημειώνει στην Ελλάδα. Η διπλή επένδυση στη χώρα μας από την πλευρά μιας Γερμανικής εταιρείας του μεγέθους και της δυναμικής της Delivery Hero, στην οποία ο επενδυτικός κολοσσός Rocket Internet κατέχει ποσοστό 39% του μετοχικού της κεφαλαίου, αυτομάτως αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Κι αυτό, καθώς ενδέχεται να λειτουργήσει ως… προπομπό κι άλλων Γερμανικών (και όχι μόνο) επενδύσεων σε ελληνικές startup εταιρείες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το περιρρέον οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας μόνο ως «ανθηρό» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Ο τομέας του delivery συγκεντρώνει εντυπωσιακά μεγέθη τα οποία συγκρίνονται ευθέως με περισσότερο ‘ώριμους’ επιχειρηματικούς τομείς. Οι δε διαρκείς εξαγορές και υψηλού επιπέδου χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν εταιρείες του κλάδου έχουν βοηθήσει στην… εκτίναξη της δημοτικότητάς του. Τα μεγέθη που συγκεντρώνουμε ως ελληνική αγορά στο κομμάτι του delivery (online και μη) είναι ιδιαίτερα μεγάλα, οι εταιρείες εμφανίζουν ραγδαία ανάπτυξη και η προοπτική είναι παραπάνω από εμφανής. Οπότε, η επένδυση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά μόνο ως έκπληξη δεν πρέπει να θεωρηθεί… Ακόμη κι εάν προέρχονται από ‘ώριμες’ αγορές, με πολλαπλάσια μεγέθη και ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον. Από τη στιγμή κατά την οποία πληρούνται ορισμένα βασικά κριτήρια εκ μέρους των επενδυτών, δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν υγιείς ελληνικές επιχειρηματικές προσπάθειες», αναφέρει, ακόμη, ο κ. Στεφάνου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις