Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mission-X: Το project management γίνεται “έξυπνο”, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Mission-X θέλει να είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης στο χώρο του project management, παρέχοντας τις κατάλληλες υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο διοίκησης

Το Project Management, η διαχείριση της ροής εργασιών μιας εταιρείας, μιας ομάδας, με τρόπο που να αποδίδει και να επιτυγχάνει τους εκάστοτε στόχους, είναι μια δουλειά που απαιτεί εξαιρετική και διαρκή οργάνωση και προσήλωση.

Είναι μια δουλειά στην οποία επίσης η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές πλατφόρμες – εργαλεία, τα οποία ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν και απλοποιούν τις διαδικασίες αυτές.

Στη λίστα αυτή έρχεται να προστεθεί η ελληνική εταιρεία, Mission-X, η οποία με την πλατφόρμα της πιστεύει ότι θα καταφέρει κάτι μεγαλύτερο από τους ανταγωνιστές: θα κάνει το project management, όχι μόνο απλό, αλλά “έξυπνο”, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Mission-X είναι το επιχειρηματικό δημιούργημα του Μάκη Σπυράτου και του Νίκου Καρακαπιλίδη, δύο ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία στη Διοίκηση, τις Επιχειρήσεις και την Τεχνολογία. Με αφορμή την κυκλοφορία της έκδοσης 3X, της πρώτης “non-beta” έκδοσης της πλατφόρμας, το Startupper.gr μίλησε μαζί τους για την ιδέα, τους στόχους αλλά και το μέλλον του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος. 

Startupper: Ποια είναι η ιδέα, το προϊόν και ο τομέας δραστηριοποίησης;

Mission-X: Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια καινοτόμα πλατφόρμα project management, η οποία θα αποτελεί τη μία και μοναδική “source of truth” που χρειάζεται ένας οργανισμός για τη διαχείριση και την παρακολούθηση όλων των έργων του. Μια πλατφόρμα που θα εξαλείφει την υποκείμενη πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα, θα εξοικονομεί χρόνο μέσω της έξυπνης αυτοματοποίησης των σχετικών διαδικασιών, και θα αξιοποιεί μια δυνατή ΑΙ engine για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πόρων του οργανισμού και των budgets των έργων. Η πλατφόρμα προσφέρεται με το μοντέλο Software as a Service.

Startupper: Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα, ποια ήταν η ευκαιρία που διακρίνατε;

Mission-X: Βλέποντας μια σειρά από δυσλειτουργίες και αδυναμίες στη διαχείριση έργων σήμερα, όπως έλλειψη διαφάνειας, σπατάλη χρόνου και budget, αδυναμία συσχέτισης έργων με τους στρατηγικούς στόχους και δείκτες της επιχείρησης, φτωχή διαχείριση πόρων, μη αξιοποίηση παρελθοντικών δεδομένων, μη πρόληψη λαθών.

Επισημαίνουμε ότι ακόμα και σήμερα, μεγάλοι οργανισμοί υποστηρίζουν τη διαχείριση πολύπλοκων έργων τους με κλασσικά spreadsheets και τα αντίστοιχα λογισμικά. Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Airtable “Είμαστε απλώς μια βάση δεδομένων με όμορφα χρώματα”.

Θέλουμε να είμαστε η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης στο χώρο του project management, παρέχοντας τις κατάλληλες υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο διοίκησης.

Startupper: Ποια είναι τα οφέλη του προϊόντος για τη συγκεκριμένη εποχή, της πανδημίας; Ποιες ανάγκες μπορεί να καλύψει τώρα και στο μέλλον;

Mission-X: Ακόμα και πριν από την πανδημία, το όραμά μας ήταν η σωστή διαχείριση του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης. Με το Mission-X, είναι σαν να έχει κανείς έναν AI assistant, που τον βοηθά στο συντονισμό και την επίβλεψη όλων των έργων, φροντίζοντας τόσο να τα διατηρήσει “on track” όσο και να προτείνει βελτιώσεις των αρχικών εκτιμήσεων σε χρόνο και χρήμα. Όλα αυτά, με ελαχιστοποίηση και απλοποίηση των απαιτούμενων αλληλεπιδράσεων, χωρίς σπατάλη πολύτιμου χρόνου σε συναντήσεις ρουτίνας “and all online and virtual”.

Startupper: Πως χρηματοδοτήσατε αρχικά την ιδέα σας και πως σκοπεύετε να την χρηματοδοτήσετε στο μέλλον;

Mission-X: Βάλαμε τεράστια προσωπική δουλειά και στηριχθήκαμε μέχρι τώρα σε επενδύσεις φίλων και μελών της οικογένειας. Σκοπεύουμε σύντομα να σηκώσουμε χρήματα από αμερικανικά VC σχήματα.

Startupper: Συμμετείχατε σε κάποιον accelerator; 

Mission-X: Ναι, σε αυτό του Orange Grove. Μας βοήθησαν δοκιμάζοντας και αξιολογώντας την beta version της πλατφόρμας και μας βοήθησαν να κάνουμε σημαντικές γνωριμίες στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο.

Startupper: Απευθυνθήκατε σε κάποιο VC της Ελλάδας ή του Εξωτερικού; 

Mission-X: Είχαμε αρχικά απευθυνθεί σε όλα τα “small seed” ελληνικά VCs. Δεν προέκυψε κάποια συνεργασία λόγω του ότι δεν ήμασταν market-ready και η πρόταση αξίας μας δεν είχε διαμορφωθεί ικανοποιητικά. Η Marathon μας βοήθησε και μας συμβούλεψε αρκετά ωστόσο.

Startupper: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε στην επιχειρηματική σας προσπάθεια μέχρι σήμερα;

Mission-X: Το ότι βελτιώναμε συνεχώς την πλατφόρμα μας, βγάζοντας νέες beta versions, ενώ τα μετρητά μας εξαντλούνταν. Είμαστε μια μικρή αλλά πολύ δυνατή ομάδα που πιστεύουμε πραγματικά στην ιδέα μας κι έχουμε στόχο να τα καταφέρουμε!

Startupper: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον/ τα επόμενα βήματα;

Mission-X: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε το κατάλληλο “market fit” χρησιμοποιώντας τόσο το δίκτυο όσο και το advisory board μας, το οποίο περιλαμβάνει στελέχη μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βόρειας Αμερικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις