Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Futurae Technologies: “Eίναι συναρπαστικό να διαμορφώνουμε το μέλλον του κλάδου της κυβερνοασφάλειας”

Ένας από τους τομείς του Fintech που ανθίζουν τα τελευταία χρόνια και έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης είναι αδιαμφισβήτητα αυτός της επιβεβαίωσης συναλλαγών που “αγγίζει” τις σοβαρότατες προκλήσεις της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στον τομέα αυτό, δραστηριοποιείται με επιτυχία από το 2016, μια εταιρεία με “ρίζες” στην Ελβετία αλλά και… ελληνικό DNA. Πρόκειται για την Futurae Technologies, εταιρεία που έχει ιδρύσει η Sandra Tobler, ο Claudio Marforio και ο Νίκος Καραπάνος, τρεις ειδικοί σε θέματα χρηστικότητας, ασφάλειας και χρηματοοικονομικών τεχνολογιών.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της η Futurae έχει πετύχει σημαντικά ορόσημα, με τα πιο πρόσφατα να είναι μια χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Endeavor Scale-up. Σήμερα, η ομάδα της εταιρείας μας μιλά για αυτά, αναλύοντας παράλληλα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και όσα σχεδιάζει για το μέλλον.

Startupper.gr: Η Futurae Technologies ιδρύθηκε από το Νίκο και τον Claudio, δύο ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και χρηστικότητας, και την Sandra, μια πεπειραμένη επιχειρηματία στον χώρο του fintech. Πώς προέκυψε η ιδέα και τι ήταν αυτό που σας έκανε να εστιάσετε στον τομέα της ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης συναλλαγών;

F.T: Η σύνδεση σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες και άλλες πύλες πελατών ή η ασφαλής επιβεβαίωση συναλλαγών αποτελούν συνήθως εμπόδια για τους χρήστες και δημιουργούν τεράστιο κόστος υποστήριξης πελατών για τις τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους κλάδους (συμπεριλαμβανομένων των ιδρυμάτων υγείας, των πανεπιστημίων και των ασφαλιστικών εταιρειών). Η Futurae λύνει αυτό το πρόβλημα με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας που περιλαμβάνει νέες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας χρηστών για συνδέσεις μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων και επιβεβαίωση συναλλαγών σύμφωνα με το PSD2.

Οι σημερινοί πελάτες επωφελούνται από τη σουίτα αυθεντικοποίησης της Futurae, μειώνοντας δραστικά το κόστος υποστήριξης πελατών έως και 50% κατά τη διάρκεια των προβλημάτων onboarding και έως 90% κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση, καθώς και από χαμηλό κόστος ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη, η οποία επιτυγχάνεται μέσω των ποικίλων τρόπων αυθεντικοποίησης της Futurae, επιτρέπει τη σημαντική αύξηση της υιοθέτησης νέων προϊόντων από τους χρήστες (π.χ. mobile banking, πορτοφόλια, web banking, πύλες πελατών ή smart home banking).

Η δημιουργία ψηφιακής εμπιστοσύνης μέσω διαισθητικών και ασφαλών λύσεων που προστατεύουν το απόρρητο των χρηστών χωρίς εμπόδια, βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που κάνουμε.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας αναφέρετε τη σχέση που έχει η εταιρεία με την Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολεί στη χώρα μας; Σκοπεύετε να αναπτύξετε το γραφείο της Ελλάδας; Τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να έχουμε περισσότερα κέντρα ανάπτυξης εφαρμογών και R&D στη χώρα μας:

F.T: Ο Νίκος, συνιδρυτής και CTO της Futurae κατάγεται από την Αμαλιάδα, και ως εκ τούτου, η Futurae έχει ένα ευρύ δίκτυο στην Ελλάδα. Με την πάροδο των ετών η Futurae εξελίχθηκε σε μια πολύ ποικιλόμορφη διεθνή ομάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Έλληνες. Το άνοιγμα ενός φυσικού γραφείου στην Ελλάδα παραμένει ένα ενδεχόμενο προς διερεύνηση. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ζωντανό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας με πολλές αξιοσημείωτες ιστορίες επιτυχίας. Η τεχνογνωσία και η κατάρτιση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει πληθώρα ταλέντων στον τομέα της πληροφορικής, τα οποία αναμένουμε να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον, καθώς οι ταλαντούχοι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια μπορεί τελικά να βρουν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Startupper.gr: Σκοπός της εταιρείας ήταν εξαρχής να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που συναντούν οι επιχειρήσεις που χρειάζονται ισχυρό έλεγχο στοιχείων (πχ τράπεζες). Πόσο δύσκολο ήταν να κάνετε τέτοιους οργανισμούς να σας εμπιστευτούν και πώς το καταφέρατε; Αν μπορείτε, αναφέρετε μερικά από τα μεγάλα ονόματα πελατών σας.

F.T: Είναι ζωτικής σημασίας να κερδίζεις την εμπιστοσύνη αναγνωρισμένων εταιρειών ως πελάτες προκειμένου να αποκτάς την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η κυβερνοασφάλεια. Οι ισχυροί δεσμοί που διατηρεί η Futurae με ορισμένα από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα Κυβερνοασφάλειας βοήθησαν επίσης στην εκκίνηση της εταιρείας και στη δημιουργία της φήμης της. Επιπλέον, πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις, όπως το βραβείο Cool Vendor του ομίλου Gartner, το βραβείο EFMA/Cap Gemini και η επανειλημμένη ανάδειξή μας μεταξύ των 100 πιο καινοτόμων εταιρειών CyberTech του κόσμου, μας έχουν καταξιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η Futurae συνεργάζεται με περισσότερες από 100 εταιρείες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως το SIX Group (το ελβετικό χρηματιστήριο), η Santander Consumer Bank, η Qonto, η Scalable Capital, η Swisscom, ιδρύματα υγείας ή παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες.

Startupper.gr: Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας σας μέχρι σήμερα, πόσο έχει αλλάξει η «αποστολή» ή οι υπηρεσίες σας; Αναφέρετε αναλυτικά τι προσφέρετε αυτή τη στιγμή και σε ποιους απευθύνεστε. Επίσης αναφέρετε μερικά ενδεικτικά μεγέθη της ανάπτυξής σας (πχ έσοδα, επέκταση σε νέες αγορές κ.ο.κ.)

F.T: Στη Futurae είμαστε πεπεισμένοι ότι ο έλεγχος ταυτότητας των χρηστών πρέπει να είναι διαισθητικός και ασφαλής για όλους τους καταναλωτές, και αυτή ήταν η αποστολή μας από την αρχή. Επεκτείνοντας σταθερά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ελέγχου ταυτότητας της Futurae με την πάροδο των ετών, η πλατφόρμα μας προσφέρει σε όλους τους κλάδους: άψογη εμπειρία πελατών όσον αφορά την ισχυρή πιστοποίηση ταυτότητας, λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για την ασφάλεια των πελατών και πρόληψη σε ενδεχόμενα απάτης.

Επί του παρόντος, η Futurae συνεργάζεται με περισσότερες από 100 λιανικές και ιδιωτικές τράπεζες, εταιρείες χρηματοπιστωτικών υποδομών, ασφαλιστικές εταιρείες, παρόχους υγείας και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη.

Startupper.gr: Δραστηριοποιείστε σε μια αγορά με μεγάλη έκρηξη τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο και έντονο ανταγωνισμό από μεγάλους παίκτες. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε επίπεδο ανταγωνισμού και ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

F.T: Η αρθρωτή πλατφόρμα ελέγχου ταυτότητας της Futurae, έχει χτιστεί και σχεδιαστεί με βάση τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, αυτό δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα πλήρους ευελιξίας για γρήγορες επαναλήψεις σχεδιασμού και υλοποίησης. Βασικός παράγοντας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  αποτελεί η αντιμετώπιση των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών του κυβερνοχώρου και οι σύγχρονες απαιτήσεις για καινοτομία.

Η Futurae είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει αυτές τις διαδικασίες με ποικίλους τρόπους, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πελατών (π.χ. πώς να εντάξετε έναν χρήστη ή να ενεργοποιήσετε εκ νέου έναν λογαριασμό χρήστη σε ένα νέο έξυπνο τηλέφωνο). Αυτοί είναι συνήθως οι τομείς στους οποίους οι πελάτες έχουν τα περισσότερα προβλήματα υποστήριξης πελατών.

Δεδομένου ότι ιστορικά περίπου το 40-45% όλων των προβλημάτων υποστήριξης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες οφείλεται σε προβλήματα αυθεντικοποίησης και σύνδεσης, πρόκειται για σημαντικό κόστος που μπορεί να μειωθεί σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές λύσεις αυθεντικοποίησης και τις αυτοσχέδιες λύσεις.

Οι πελάτες μας έχουν αναφέρει μαζικές μειώσεις στις κλήσεις υποστήριξης από τους χρήστες μεταξύ 50% και 90% για καθημερινά θέματα αυθεντικοποίησης.

Startupper.gr: Πρόσφατα λάβατε μια χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear, καθώς και τους υπάρχοντες επενδυτές σας, AXA Venture Partners, Zürcher Kantonalbank και EquityPitcher Ventures. Πώς έχετε σκοπό να αξιοποιήσετε αυτή την επένδυση; Πόσο σημαντικό είναι που έχετε δίπλα σας τους συγκεκριμένους επενδυτές;

F.T: Οι επενδυτές μας αποτελούν μεγάλη στήριξη για την επέκταση του δικτύου μας.

Οι επενδύσεις τους μας επιτρέπουν να επεκταθούμε περαιτέρω προκειμένου να αναπτυχθούμε σε δύο βασικούς τομείς: την επιτάχυνση της διεθνούς επέκτασης μας και την επέκταση της πλήρως διαχειριζόμενης πλατφόρμας ελέγχου ταυτότητας, στην οποία καινοτομούμε συνεχώς. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου ήδη βρίσκονται οι περισσότεροι πελάτες μας.

Startupper.gr: Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε επίσης η συμμετοχή σας στο 2ο Κύκλο του Endeavor Scale-up program. Πόσο σας έχει βοηθήσει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα και με τι τρόπους; Τι φιλοδοξείτε να έχετε πετύχει μέχρι το τέλος του;

F.T: Το τεράστιο διεθνές δίκτυο επιχειρηματιών και ηγετών επιχειρήσεων της Endeavor είναι πολύ εντυπωσιακό. Το πρόγραμμα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα και συγκεκριμένα να έρθουμε σε επαφή με ενδιαφερόμενους φορείς σε διάφορους οργανισμούς και να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας.

Startupper.gr: Γενικότερα, ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον; Έχοντας επιτύχει ήδη το λεγόμενο Scaleup ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι; Η συνήθης πορεία στον συγκεκριμένο τομέα είναι προς το Exit, είναι στα πλάνα σας:

F.T: Καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται και καθίστανται διαθέσιμες στο διαδίκτυο, η ανάγκη για ασφαλή και απρόσκοπτη πιστοποίηση ταυτότητας αυξάνεται συνεχώς. Για εμάς στη Futurae, είναι συναρπαστικό να διευρύνουμε τα όρια και να διαμορφώνουμε το μέλλον του κλάδου της κυβερνοασφάλειας.

Startupper.gr: Τέλος κάντε μια εκτίμηση για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε. Πώς αναμένετε να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και ποια θα είναι η θέση της Futurae Technologies σε αυτή; Πόσο ακόμα πιο φιλική, απλή και διάφανη μπορεί να γίνει η πιστοποίηση των χρηστών σε τραπεζικές υπηρεσίες και όχι μόνο; Μπορεί να μην χρειαστεί καν να εισαγάγουμε κάποιο στοιχεία μας σε μια φόρμα;

F.T: Οι κωδικοί πρόσβασης ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστούν στο μέλλον, καθώς περιέχουν σημαντικές αδυναμίες ασφαλείας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αντικατάστασή τους, καθώς όλοι είμαστε τόσο συνηθισμένοι σε αυτούς. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε το μέλλον σε λύσεις χωρίς κωδικούς πρόσβασης, αλλά και σε μεθόδους δυναμικές που θα αναλύουν και θα προσαρμόζονται στον κίνδυνο.

Για επιτευχθεί αυτό, αξιοποιούμε μια μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών συμπεριφοράς και σημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον του χρήστη- πάντα σεβόμενοι την ιδιωτικότητα του – ώστε να διαπιστωθεί εάν ο χρήστης εισέρχεται στη διαδικτυακή υπηρεσία του μέσα από ένα ασφαλές (χαμηλού κινδύνου) περιβάλλον. Έτσι μπορούμε να παρέχουμε αυξημένη χρηστικότητα και μια απρόσκοπτη εμπειρία, μειώνοντας τη δυσκολία των χρηστών, αλλά το σημαντικότερο, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερες εταιρείες να ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο σε πραγματικό χρόνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις