Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ειρήνης Σλόσερ: Μια φιλόδοξη (νεαρή) κυρία σε μια αγορά αξίας 60 δισ. δολαρίων!

H Dyania Health της Ειρήνης Σλόσερ έρχεται να βάλει σε «τάξη» τον άναρχο χώρο της υγείας!

Η περίπτωση της Ειρήνης Σλόσερ (Schlosser), Διευθύνουσας Συμβούλου της Dyania Health μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μοναδική, υπό την έννοια πως προερχόμενη από οικογένεια με ιστορική παράδοση στην ιατρική, εντούτοις όμως γοητευμένη από τα μαθηματικά, βρέθηκε να εργάζεται στην Morgan Stanley και δη στον τομέα των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (M&A), έως ότου μέσω αυτής… γνώρισε την τεχνολογία και έκτοτε έχει ακολουθήσει την γνώση και το ένστικτο σε 6 χώρες και 10 πόλεις «κυνηγώντας» το ανέφικτο, υπό την έννοια της διασφάλισης πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα προς μη-έχοντες ασθενείς.

Δείτε όλη την συνέντευξη της Ειρήνης Σλόσερ στο Startupper TV 

Η Dyania Health ιδρύθηκε προ τετραετίας, όταν η Ειρήνη και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ένα σημαντικό πρόβλημα και συνάμα ευκαιρία στον τομέα των κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, όπως λ.χ. τα ογκολογικά, αλλά και αυτό-άνοσα νοσήματα συχνά-πυκνά αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες ως προς τις αντίστοιχες εγκεκριμένες, όταν οι τελευταίες δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Οι εναλλακτικές οδοί έχουν την μορφή πειραματικών ή υπό μελέτη φαρμάκων, οι οποίες συνοδεύονται από μια σειρά περίπλοκα κριτήρια τα οποία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληροί προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτές τις μελέτες. Εξυπακούεται πως ο ανθρώπινος παράγοντας αδυνατεί να μελετήσει με αυξημένο βαθμό προσοχής τέτοια και τόση πληροφορία, πολλώ δε μάλλον να την αξιολογήσει και δε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με αποτέλεσμα να γεννάται ένα bottleneck, που οδηγούσε σε αδράνεια καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας των άμεσα εμπλεκόμενων μερών (λ.χ. ασθενείς, ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες). Και μιλάμε για εξαιρετικά επιβαρυμένα περιστατικά ασθενών, όπου ο χρόνος και η ακρίβεια παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην επιτυχημένη διαχείριση και μετεξέλιξη τους. Εγκαίρως, λοιπόν, διαπιστώσαμε τη συγκεκριμένη κατάσταση και επιλέξαμε να εμπλακούμε ενεργά αναζητών τας μια απτή, όσο και λειτουργική λύση, που με την σειρά της θα συνέβαλε στην ομαλή εξέλιξη της αλυσίδας αξίας της υγείας. Σκεφτήκαμε την ανάπτυξη ενός αλγόριθμου που θα αναλάμβανε την «ανάγνωση» του συνόλου του ιστορικού των ασθενών, με αυτόματη αναγνώριση συγκεκριμένων κλινικών δεδομένων, δίνοντας στον ασθενή την απαιτούμενη πρόσβαση, τη στιγμή που το έχει εκείνος ανάγκη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η Startup πορεία-«προίκα» σε 6 χώρες και 10 πόλεις!

Η Ειρήνη Σλόσερ (Schlosser) μεγάλωσε στις ΗΠΑ, σε οικογένεια Ελληνοαμερικανών ιατρών, με την ίδια να ξεκινά να σπουδάζει Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο, όμως σύντομα ανακάλυψε πως δεν την ικανοποιούσε ως αντικείμενο μελέτης και σε συνάρτηση με την αγάπη της για τα μαθηματικά και από ένα «γύρισμα» της τύχης βρέθηκε να σπουδάζει χρηματοοικονομικά, εργαζόμενη σε μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, πριν καταλήξει στον τομέα των M&As (Mergers & Acquisitions) της Morgan Stanley. Όπως υποστηρίζει η ίδια, η τελευταία αποτέλεσε σημαντικό «σχολείο», καθώς είχε την ευκαιρία να μυηθεί στα ενδότερα των μηχανισμών περί των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

«Σε κάποιο σημείο έφτασα να εξετάζω περιπτώσεις που αφορούσαν σε τεχνολογικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να διανοιχθεί ένα εντελώς νέο, “φωτεινό” κεφάλαιο στην επαγγελματική μου ζωή, που δεν ήταν άλλο από την τεχνολογία. Κυριολεκτικά την λάτρεψα, σε σημείο να γράφω μόνη μου κώδικα, να παρακολουθήσω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο περίφημο ΜΙΤ, να εγκαταλείψω την καριέρα μου στην Morgan Stanley και εντέλει να ιδρύω την πρώτη μου Startup, το 2014. Τότε, προέκυψε η ανάγκη, μα και ευκαιρία να αναζητήσω χρηματοδότηση στις ΗΠΑ, ταξίδεψα στην Καλιφόρνια και βρέθηκα να μένω εκεί επί εξαετία!», σημειώνει η κυρία Σλόσερ (Schlosser).

Δείτε όλη την συνέντευξη της Ειρήνης Σλόσερ στο Startupper TV

Η επιστροφή στην πατρώα γη των γονιών της έγινε με αφορμή την αναζήτηση ικανού προσωπικού σε επίπεδο μηχανικών και γιατρών, και μετεξελίχθηκε   στην ίδρυση θυγατρικής της Dyania Health στην Ελλάδα. Η τελευταία, αποτέλεσε την 6η κατά σειρά χώρα, με την Αθήνα να ανέρχεται στην 10η πόλη όπου καλείται να ζήσει η Ειρήνη Σλόσερ (Schlosser) στην ζωή της συνολικά. Κάτι, που της έχει επιτρέψει να αποκτήσει μια σαφώς πιο διευρυμένη ματιά τόσο για τον κόσμο, όσο και το επιχειρείν. Εξάλλου, όπως τονίζει η ίδια, η αναζήτηση των επιχειρηματικών ευκαιριών λειτουργούσε πάντοτε ως καταλύτης, όσο και οδηγός της μέχρι σήμερα πορείας της.

Ηπαρακαταθήκη του Natural Language Processing

Μιας πορείας την οποία και καθόρισε εν πολλοίς η πρώτη startup απόπειρά της, καθώς λειτούργησε και εν οίδει ως workshop μέσω του οποίου αποκαλύφθηκαν τα προβλήματα που είθισται να προκύπτουν σε επιχειρηματικές προσπάθειες του οικοσυστήματος, ενώ η ίδια κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα και προκλήσεις, με εξαιρετικά αποτελεσματικά τρόπο, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένους -συνήθως- πόρους.

«Μπορεί στην Morgan Stanley να είχα κληθεί να διαχειριστώ deal, η αξία των οποίων συνολικά ανερχόταν σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια, εντούτοις όμως αυτό δεν συγκρινόταν με το να δημιουργήσω και να “τρέξω” την δική μου startup εταιρεία. Επίσης, έμεινε ως «χρυσή» παρακαταθήκη μια Dedicated ομάδα και η παραγωγική ενασχόληση μας με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως λ.χ. το Natural Language Processing, που αποτέλεσε την βάση ανάπτυξης των επόμενων Ventures μας», τονίζει με απόλυτη γνώση των λεγομένων της η κυρία Σλόσερ (Schlosser).

Ο «προθάλαμος» συνεργατών εν μέσω κρίσης

Καθώς έχει ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και ζήσει σε ακόμη περισσότερες πόλεις, θεωρεί πως κάθε μια και καθένα διακρίνονται από συγκεκριμένα γνωρίσματα, αρετές και πλεονεκτήματα σε ότι έχει να κάνει με την στήριξη και καλλιέργεια των Startup επιχειρήσεων και οικοσυστημάτων ευρύτερα.

«Βέβαια, πάντοτε υπήρχαν και συγκεκριμένες σταθερές, όπως λ.χ. το γεγονός ότι στήριζα τις ομάδες που δημιουργούσα σε επιστημονικό προσωπικό προερχόμενο από την Ελλάδα, καθώς πάντοτε διακρίνονταν από υψηλό γνωστικό επίπεδο, έντονη ευελιξία στην υπέρβαση δυσκολιών, μοναδικά δημιουργική σκέψη και αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα. Στην σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τα εν λόγω στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό που αναζητούσαμε, σημαντική ήταν η λειτουργία από μέρους μας μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, η οποία φρόντιζε για την παροχή υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές, προγράμματα εκπαίδευσης, ανταλλαγής φοιτητών πάντοτε με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, mentorship κ.ο.κ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε γνώση από πρώτο χέρι του εξαιρετικά ικανού όσο και ταλαντούχου προσωπικού λ.χ. μηχανικών, οι οποίοι και αποτέλεσαν την απαιτούμενη “μαγιά” σε μια σειρά από ventures. Σε ότι αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης, ουδεμία χώρα καταφέρνει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ενώ από απόψεως πελατών στον ευρύτερο κλάδο της υγείας, οι ΗΠΑ και η Αγγλία ηγούνται των σχετικών εξελίξεων».

Η πρώτη χρηματοδότηση των 6 εκατ. δολ. και η νυν των 2 – 3 εκατ. δολ.

Δεδομένα, τα οποία η Dyania Health είχε την ευκαιρία να μάθει εκ των εννόντων, καθώς βρίσκεται κοντά στο να αντλήσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρωτίστως από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, αλλά και από την Ελλάδα, μέσω της Genesis Ventures, αλλά και του Δημήτρη Τρύφων της TLife.

Έπειτα από την διετή αναταραχή που προκλήθηκε στο διεθνές στερέωμα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, σήμερα, η Dyania Health, όπως εξάλλου και οι άλλες Startups που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» και δη σε τομείς έντασης, όπως λ.χ. η αντιμετώπιση του καρκίνου, βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, αναγκαιότητα διπλασιασμού της στελέχωσής τους (σε σχέση με τους 17 που απασχολεί σήμερα στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Ινδία) προκειμένου να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας που προέκυψε από την παύση – ουσιαστικά – των επιμέρους εργαστηριακών μετρήσεων και κλινικών δοκιμών κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, κι αυτό δίχως το συμπληρωματικό επιχειρηματικό περιβάλλον να βρίσκεται στα καλύτερά του. «Παρότι πρόκειται για μια αγορά η αξία της οποίας κινείται πέριξ των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με την ιδρύτρια της Dyania Health.

Τη συγκεκριμένη δυναμική επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ειρήνη Σλόσερ (Schlosser) προκειμένου να ενδυναμώσει περαιτέρω την εταιρεία της, «τρέχοντας» έναν διευρυμένο κύκλο χρηματοδότησης ενός ποσού που θα κινείται μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων, διαδικασίας που ηγείται από μέρους επενδυτών από τη Βοστώνη. Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν, η Dyania Health θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει την ομάδα των συνεργατών της, διεισδύοντας και σε άλλες αγορές, λ.χ. στην Αυστραλία. Μάλιστα, η κυρία Σλόσερ (Schlosser) θεωρεί πως κατά την προσεχή τριετία θα έχει πραγματοποιήσει μια Series A διαδικασία χρηματοδότησης. Σταδιακά, επιθυμία της είναι να πραγματοποιεί έρευνα και ανάπτυξη σε επιμέρους τμήματα δεδομένων στους ασθενείς των κλινικών μελετών, προκειμένου να βρουν τρόπους να «ξεκλειδώσουν» την διαδικασία έγκαιρης εξεύρεσης στοιχείων σημαντικών ασθενειών, όπως λ.χ. καρκίνος στο πάγκρεας ή της ανάδειξης βιοδεικτών που θα καταδεικνύουν ποιοι ασθενείς αντιδρούν καλύτερα σε έναν «x» τύπο φαρμάκων και γιατί.

Δείτε όλη την συνέντευξη της Ειρήνης Σλόσερ στο Startupper TV 

«Τα ανωτέρω αφορούν πρωτίστως ή και αποκλειστικά τις αγορές του εξωτερικού, όπου τα δεδομένα μπορεί να είναι διάσπαρτα ή μη δομημένα, ωστόσο είναι ψηφιακά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην χώρα μας, όπου τα δεδομένα είναι σε… έγχαρτη μορφή ακόμη…», σημειώνει με μια δόση πικρίας η Ειρήνη Σλόσερ (Schlosser), συμπληρώνοντας όμως πως έχει εμπιστοσύνη στις δράσεις που «τρέχει» και την πρόοδο που επιτυγχάνεται μέσω της ψηφιοποίησης διαδικασιών και υπηρεσιών παρωχημένων τμημάτων της δημόσιας σφαίρας, την οποία υλοποιεί με εντυπωσιακή επιτυχία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις