Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

BeFinnovative: Στο επίκεντρο της καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας και του ελληνικού Fintech!

Μετά την επίσκεψή μου στο BeFinnovative Fintech Accelerator θα επαναλάβω για άλλη μια φορά την κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό οικοσύστημα Startups ωριμάζει και μάλιστα γρήγορα! Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο στρατηγικό σχέδιο από πλευράς πολιτείας, (αν εκεί κάτι φαίνεται να κινείται), ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους αλλά και για τις υπηρεσίες που θα απολαμβάνουμε όλοι μας.

Τόσο η Eurobank με το πιο παλιό πρόγραμμα Egg, όσο και η Εθνική Τράπεζα με το BeFinnovative αλλά και η Alpha Bank με τον πρόσφατο Hackathon δείχνουν να ξεφεύγουν από την λογική των δράσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να “επενδύουν” σε κέντρα καινοτομίας με αμφίδρομη σχέση μεταξύ Startups και του “παραδοσιακού” τραπεζικού οργανισμού.

Από την μια πλευρά οι Startups επωφελούνται από τις παροχές των εκάστοτε προγραμμάτων είτε για να βγουν γρήγορα στην αγορά με το σωστό πλάνο είτε για να κάνουν το Scaleup και από την άλλη πλευρά οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση στην καινοτομία και σε νέες τεχνολογίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ψηφιοποίηση τους.

Για παράδειγμα, ταυτόχρονα με την έναρξη του BeFinnovative accelerator της Εθνικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2016, σε συνεργασία με την CrowdPolicy, η τράπεζα ξεκίνησε την τελειοποίηση των απαραίτητων APIs για την υποστήριξη και ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών Fintech, είτε εσωτερικά είτε από τρίτους μέσω του κανονισμού της ΕE PSD2.

Κώστας Καλογεράκης, Συντονιστής Προγράμματος, Τομέας Ηλεκτρονικής Τραπεζικής

O Κώστας Καλογεράκης, ο συντονιστής προγράμματος, από τον Τομέα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μας ξενάγησε στους νέους – αναβαθμισμένους χώρους του BeFinnovative στο εντυπωσιακό κτήριο της οδού Πειραιώς, οι οποίοι στην ουσία “πάτησαν” πάνω σε ένα πρώην κατάστημα της Τράπεζας, με ότι συμβολισμό αυτό μπορεί να έχει.

“Πιστεύουμε ότι το 6μηνιαίο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative, όπως και τα hackathon που έχει διοργανώσει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Crowdpolicy, έχουν συντελέσει  σημαντικά  στην εξέλιξη του fintech οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι από το δεύτερο γύρο του προγράμματος βλέπουμε τόσο αξιόλογο δυναμικό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, ενώ βλέπουμε με πολύ ενδιαφέρον την πιιθανότητα συνεργασίας με κάποιες από τις ομάδες”, ανέφερε ο Κ. Καλογεράκης.

Ο δεύτερος κύκλος είναι σε εξέλιξη με οκτώ ομάδες να συμμετέχουν με ενδιαφέρουσες ιδέες ενώ ο πρώτος ολοκληρώθηκε με το απαραίτητο Demo Day τον Απρίλιο του 2017.  Από τις εννέα ομάδες του πρώτου κύκλου οι έξι έχουν προχωρήσει και αναπτύσσονται, έχουν γίνει και τα προβλεπόμενα pivots ενώ είναι σε εξέλιξη οι επαφές για χρήση των υπηρεσιών και ιδεών επιλεγμένων ιδεών, (τόσο από τον πρώτο κύκλο όσο και από τον δεύτερο), από την Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα τρέχει και ο εσωτερικός διαγωνισμός καινοτομίας της Εθνικής τράπεζας με το τίτλο “i-dea” όπου υποβλήθηκαν για δεύτερη χρονιά περίπου 100 ιδέες! Μάλιστα οι 10 καλύτερες βραβεύονται στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του τομέα Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής.

To εξάμηνο πρόγραμμα προσφέρει επιχειρηματική και τεχνολογική συμβουλευτική από στελέχη με εμπειρία, bootcamps για την ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων, βελτίωση των ιδεών με μεθοδολογίες lean development, ανάπτυξη MVP και prototypes, συνεργασία με μέντορες και επιχειρήσεις και συνέργειες με επιταχυντές από το εξωτερικό.

Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες πρόσθετους πόρους, όπως υπηρεσίες cloud, αλλά και χρηματικά βραβεία με βάση την απόδοση στο πρόγραμμα (φέτος οι 2 πρώτες ομάδες θα μοιραστούν 10.000 ευρώ). 

Οι ομάδες του 2ου Κύκλου του BeFinnovative

Community Energy River: το ενδιαφέρον project της ομάδας της Μάγιας Ανδρέου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων αλλά και της υποστήριξης της παραγωγής και ανταλλαγής ενέργειας από τοπικές κοινότητες.

Game On: στόχος της ομάδας του Χρήστου Κόντου είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου γύρω από τα αθλητικά γεγονότα με υλοποίηση ψηφιακών πληρωμών. Η πλατφόρμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της την Άνοιξη.

Kalepso: η Startup των Γιώργου Κελλάρη και Γιώργου Δεπάστα έχει αναπτύξει μια τεχνολογία εξασφάλισης ψηφιακών δεδομένων “στρατιωτικής κλάσης” στο cloud η οποία έχει “γεννηθεί” στο Harvard.

Plustic: η ομάδα των Δημήτρη Λάμπρου και Χάρη Τσιλιακούδη έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα και εφαρμογής για κινητά για τη διαχείριση καρτών επιβράβευσης πελατών τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές.

QuRabbit: η ομάδα του Ευάγγελου Φράγκου, Γιώργου Mayshmaz, Κώστα Μπανακάκη και Κώστα Κεχαγιά έχει φτιάξει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών μέσω QR Codes.

Rattle: η ομάδα των φοιτητών του Πολυτεχνείου η οποία αποτελείται από τους Ιωάννη Δάρα, Μαριλένα Οικονομοπούλου, Μάριο Παπαχρήστου και Μαίρη Παρελή, είχε ξεχωρίσει στον πρόσφατο hackathon της Εθνικής Τράπεζας με την ιδέα της αυτοματοποιημένης αγοράς προϊόντων από τα καταστήματα χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να περάσει από τα ταμεία.

Swap It: η ομάδα του Δομένικου και Σπύρου Λαγού έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της τράπεζας μια και προσφέρει μια πλατφόρμα ανταλλαγής δανείων, άρα και ακινήτων, κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Multisignio: η νέα ομάδα του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου πήρε την θέση της ομάδας Omniscient και έχει αναπτύξει ένα “ενοποιημένο” πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα το οποίο μειώνει τα κόστη διαχείρισης των κρυπτονομισμάτων αλλά διευκολύνουν την ενσωμάτωσή τους και ειδικά τη χρήση τους από ιδιώτες αλλά και εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις