Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fintech, AI και Data “πρωταγωνιστούν” σε tech blogs και meetups στην Ευρώπη

Ποια είναι τα πιο “καυτά” θέματα αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή startup κοινότητα; Πόσο συνδεδεμένο είναι το οικοσύστημα και τι προκλήσεις το απασχολούν; Είναι η Ευρώπη ένα μεγάλο οικοσύστημα με ενιαία πορεία;

Για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, το Startupheatmap έφτιαξε έναν “χάρτη” με τα θέματα που απασχόλησαν πιο πολύ φέτος τα ευρωπαϊκά τεχνολογικά blogs και τα σύγκρινε με τις θεματολογίες που αναλύθηκαν σε διάφορες συναντήσεις και startup events που έλαβαν χώρα φέτος σε startup hubs στην Ευρώπη.

Ο “χάρτης”

Σύμφωνα με την έρευνα, τα tech blogs έχουν πολύ ξεκάθαρη θεματολογία, με AI, Data και FinTech να προηγούνται με μεγάλη διαφορά. Ακόμη και “καυτές” θεωρητικά θεματικές, όπως η γυναικεία επιχειρηματικότητα ή τα VR και AR δείχνουν να υποχωρούν σημαντικά.

Συγκρίνοντας αυτό το μοτίβο με τη θεματολογία που καλύφθηκε σε πάνω από 17,000 startup events και meetups διαπιστώνεται μία μεγάλη “ταύτιση”. Οι λέξεις κλειδιά AI & Data βρίσκονται στο top 3 όλων των υπό εξέταση πόλεων, με συνολικά 3,398 εκδηλώσεις, ενώ το fintech – που ήταν πρώτο στα blogs – ακολουθεί με 2,605 εκδηλώσεις σε 19 από τις 22 πόλεις.

Topic # of events Top Positions Cities with most events Cities with most focus
AI & Data 3398 22/22
FinTech 2605 19/22
CleanTech 1721 12/22
Female 1380 5/22
Health & BioTech 1251 4/22

 

Ενώ η κατηγορία Health & BioTech όπως και αυτή του CleanTech μπαίνουν στο Top 5, το Gaming είναι πιο δημοφιλές στους δημοσιογράφους. Αντιθέτως, γίνονται πιο πολλές συναντήσεις σχετικές με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, από τα σχετικά δημοσιεύματα. Συνολικά, το 2019 πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.380 εκδηλώσεις που αφορούσαν γυναίκες στην τεχνολογία, με τη Βιέννη να είναι η πόλη που δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι ότι η Μαδρίτη είχε φέτος τον μεγαλύτερο αριθμό συναντήσεων σχετικών με fintech.

Η “ταύτιση” των θεμάτων στις 22 πόλεις που αναλύθηκαν δείχνει μια “κοινή γραμμή” που ασυνείδητα έχει υιοθετήσει η Ευρώπη, όσον αφορά τις αφηγήσεις και τις αξίες της startup σκηνής. Κι ενώ κάποιες από τις θεματικές μπορεί να αποδειχθούν απλώς ένα hype, δεν μπορεί κανείς να μην “εκτιμήσει” την κοινή “γλώσσα” επικοινωνίας μεταξύ -εντελώς διαφορετικών- πόλεων, που όμως δημιουργούν ένα “αόρατο” διεθνές δίκτυο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις