Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ίλον Μασκ: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα»

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στο World Government Summit 2023, ο Μασκ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον του πολιτισμού μας

Τις ανησυχίες του για επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον εξέφρασε ο Ίλον Μασκ, στο πλαίσιο της διαδικτυακής του τοποθέτησης στο World Government Summit 2023, το οποίο έλαβε χώρα στο Ντουμπάι.

«Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μασκ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάπτυξη του ChatGPT από την OpenAI στην οποία ήταν και συνιδρυτής τόνισε ότι «είναι ταυτόχρονα θετικό και αρνητικό και έχει μεγάλη, μεγάλη προοπτική με φοβερές δυνατότητες». Δεν παρέλειψε όμως να προειδοποιήσει πως «με αυτήν την εξέλιξη έρχεται και μεγάλος κίνδυνος».

Σε ερώτηση για το πως βλέπει το ανάπτυξη της τεχνολογίας σε 10 χρόνια από τώρα ο ιδιοκτήτης της SpaceX, της Tesla και της Twitter απάντησε ότι: «το ChatGPT έχει δείξει στους ανθρώπους πόσο προηγμένη έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Το AI έχει προχωρήσει εδώ και καιρό. Απλώς δεν είχε μια επαφή με τον χρήστη που να ήταν προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους».

«Ενώ τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα φάρμακα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ρυθμιστικά πρότυπα ασφάλειας, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κανόνες ή νομοθετικά πλαίσια που να συγκρατούν υπό έλεγχο την ανάπτυξή της», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ποια θεωρεί ότι είναι η λύση  στο πρόβλημα ο Μασκ δεν δίστασε να δηλώσει ότι: «Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ειλικρινά. Πιστεύω ότι είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία από τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα ή τα φάρμακα».

Ωστόσο διαπίστωσε πως «το ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να επιβραδύνει λίγο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι επίσης καλό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και δεν κατέχει πλέον μετοχές στην εταιρεία. Ερωτώμενος για την απόφαση αυτή ο ίδιος εξήγησε ότι «αρχικά δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τώρα είναι και για το κέρδος. Δεν έχω μερίδιο στο OpenAI, ούτε είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε το ελέγχω με οποιονδήποτε τρόπο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις