Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT Digital Venture Program 2023: Οι αιτήσεις ξεκίνησαν

Το EIT Digital Venture Program στηρίζει την επιχειρηματικότητα και ενισχύει startups σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, με τις χρηματοδοτήσεις να φτάνουν έως 25.000 ευρώ ανά startup

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του EIT Digital που υλοποιεί το Found.ation ενισχύει πρώιμες startups.

Το EIT Digital Venture Program είναι η μοναδική δράση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που για πέμπτη χρονιά ενισχύει startups σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης και καθοδήγησης με χρηματοδότηση.

Διοργανώνεται από το Found.ation, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του EIT Digital για την περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων (Ελλάδα, Κύπρος, Β. Μακεδονία). Συνολικά, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για έναν accelerator σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τις νέες startups να
αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, να δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους και να αναζητήσουν την πρώτη τους χρηματοδότηση.

Τί προσφέρει το EIT Digital Venture Program:

Χρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ ανά εταιρεία (κάθε μία από τις ομάδες που θα επιλεχθούν λαμβάνει αρχικά 5.000 ευρώ, 10.000 ευρώ ολοκληρώνοντας τον κύκλο επιτάχυνσης και επιπλέον 10.000 ευρώ αν βρει τον πρώτο της χρηματοδότη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου).

Υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους.

Εκπαίδευση στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και δικτύωση.

Μερικά στοιχεία για το EIT Digital Venture Program:

Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος που υλοποιεί το Found.ation στην ανατολική πλευρά των Βαλκανίων έχουν δοθεί 580.000 ευρώ ευρώ συνολικά σε 41 επιλεγμένες startups. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί 124 νέες εταιρείες τεχνολογίας μέσω του Venture Program.
Οι startups είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δήλωσαν πως η αναφορά για τη συμμετοχή τους στο venture program βοήθησε να τους δοθούν επιπλέον ευκαιρίες.

Ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται η συμμετοχή ομάδων με γυναίκες founders.

Δομή και βασικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος:

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 16 Απριλίου 2023.

Έως 10 επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου 2023, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 8 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, για να διευκολύνει τις ομάδες από κάθε χώρα και περιοχή.
Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις αρχές Ιουλίου 2023.

Οι ομάδες δεσμεύονται να παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο 5% της εταιρείας που θα ιδρύσουν ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, σε online περιβάλλον.

Ποιοί και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

Δεκτές γίνονται αιτήσεις από ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω τομείς της αγοράς: Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Υγεία/Ευεξία, Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακή Οικονομία.
Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν την σελίδα.

Η προθεσμία για τη λήξη υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 16 Απριλίου 2023.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις