Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο “νονός” της τεχνητής νοημοσύνης λέει πως δεν αποτελεί απειλή

Ο LeCun δήλωσε ότι στο μέλλον, οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους, αλλά ότι αυτό απέχει χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες, σύμφωνα με το BBC.

Ο LeCun, ο αποκαλούμενος «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν μέρος της τριμελούς ομάδας με τους Yoshua Bengio και Geoffrey Hinton που κέρδισε το βραβείο Turing το 2018 για ανακαλύψεις στη μηχανική μάθηση και τώρα είναι ο επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

Ο LeCun δήλωσε ότι στο μέλλον, οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους, αλλά ότι αυτό απέχει χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες, σύμφωνα με το BBC.

H ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει chatbots όπως το ChatGPT και το Bing και κατασκευαστές εικόνων όπως το DALL-E και το Midjourney, έχει οδηγήσει σε έντονη συζήτηση μεταξύ των ειδικών σχετικά με το αν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσει προκαταλήψεις και να «έχει παραισθήσεις», καθώς και τον ρόλο της στη διάδοση παραπληροφόρησης και εικόνων deepfake.

Ορισμένοι ηγέτες τεχνολογίας, επιστήμονες και σημαίνουσες επιχειρηματικές προσωπικότητες έχουν ζητήσει στενότερη παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και μεγαλύτερη εστίαση στην ηθική. Ο συνεργάτης του LeCun, Bengio, ο Elon Musk και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μιας ανοιχτής επιστολής νωρίτερα φέτος, προτρέποντας σε εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης .

Στον αντίποδα υπάρχουν φωνές όπως αυτή του Bill Gates που δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν κατανοητές ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Ο LeCun δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήταν λάθος να κρατήσουμε την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη περιορισμένη και πως η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει όλο και πιο αξιόπιστη και ασφαλής. Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολικές και αν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η τεχνολογία δεν ήταν ασφαλής, δεν θα έπρεπε να την κατασκευάσουν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις