Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

XACT Robotics: Κλείνει και απολύει και τους 65 υπαλλήλους της

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν την προβληματική κατάσταση της εταιρείας και μερικοί προσλήφθηκαν ακόμη και τους τελευταίους μήνες.

Η ισραηλινή εταιρεία ιατρικής ρομποτικής XACT Robotics ανακοίνωσε στους 65 υπαλλήλους της ότι κλείνει και τους απολύει όλους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν την προβληματική κατάσταση της εταιρείας και μερικοί προσλήφθηκαν ακόμη και τους τελευταίους μήνες. Η XACT Robotics έχει αναπτύξει αυτόνομα ρομπότ για την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων . Επί του παρόντος παραμένει ασαφές εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν το πλήρες ποσό της αποζημίωσης που τους οφείλεται.

Μια πηγή κοντά στην εταιρεία δήλωσε στο “Globes” ότι παρόλο που η XACT Robotics έλαβε έγκριση από τον FDA για το προϊόν της το 2019 και ξεκίνησε τις πωλήσεις το 2020, απέτυχε να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα – μια τυπική εξέλιξη με τις εταιρείες ιατρικών συσκευών. Την ίδια στιγμή, η XACT Robotics ξεκίνησε συνομιλίες για την εξαγορά της από μια διεθνή εταιρεία, αλλά την περασμένη εβδομάδα έμαθε ότι μια εξαγορά δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δεν μπόρεσε να αντλήσει κεφάλαια και βρίσκεται στο χείλος της αφερεγγυότητας. Μόλις οι μέτοχοι έλαβαν την αρνητική απάντηση από τη διεθνή εταιρεία, αποφάσισαν να κλείσουν την XACT Robotics.

Δύο πηγές που εμπλέκονται με την κατάσταση στο XACT είπαν στο “Globes”, πως η εταιρεία θα μπορούσε να σωθεί και πως έχει καλή τεχνολογία. Επίσης, ο βασικός μέτοχος απέρριψε μια προσφορά εξαγοράς 500 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Μία δεύτερη πηγή υποστηρίζει μια διαφορετική εκδοχή και ότι το προϊόν δεν αναπτύχθηκε ποτέ πλήρως, έτσι ώστε οι προσφορές εξαγοράς δεν ήταν ποτέ μια πρακτική δυνατότητα.

Μια άλλη πρόταση για τη συγχώνευση της XACT σε μια δημόσια εταιρεία ή για την πώλησή της σε μια ομάδα επενδυτών για ένα χαμηλό ποσό, προκειμένου να προσπαθήσει να συνεχίσει να τη διατηρεί ως ανεξάρτητη εταιρεία δεν ωρίμασε και δε κατέληξε σε συμφωνία.

Η XACT ιδρύθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα της ιατρικής ρομποτικής στο Ισραήλ – Harel Gadot, πρώην στέλεχος της Johnson & Johnson, ο οποίος ήθελε να ιδρύσει ένα σύμπλεγμα εταιρειών στο Ισραήλ στον τομέα της ρομποτικής και των ιατρικών συσκευών, μεταξύ άλλων στην θερμοκοιτίδα τεχνολογίας Medex που έλαβε υποστήριξη από την Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ. Ένας άλλος ιδρυτής και μέτοχος είναι ο Yossi Bornstein, ο οποίος ίδρυσε και διαχειρίστηκε την Shizim Medical Devices. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Shai Meltzer, ο οποίος προηγουμένως διαχειριζόταν αρκετές εταιρείες ιατρικών συσκευών.

Η τεχνολογία της XACT αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Moshe Shoham του Technion, βάσει της οποίας ιδρύθηκε επίσης η Mazor Robotics, η οποία πωλήθηκε στη Medtronic για 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η XACT έχει συγκεντρώσει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα. Στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησής της το 2019, η εταιρεία συγκέντρωσε 36 εκατομμύρια δολάρια με τη συμμετοχή του οικογενειακού ταμείου Saber και με επικεφαλής το ταμείο Chasing Value Asset Management.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις