Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο Metropolitan Hospital το πρώτο πειραματικό εμβόλιο mRNA για μελάνωμα

Πρόκειται για επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου με το πρώτο εμβόλιο mRNA που δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, χάρη στη τεχνολογία mRNA, η οποία βασίστηκε στο εμβόλιο κατά της Covid-19 και εφαρμόζεται πλέον κατά του καρκίνου.

Η τεχνολογία των εμβολίων αναπτύσσεται ραγδαία στη φαρμακευτική βιομηχανία, με τις θεραπευτικές επιλογές να επεκτείνονται ανταποκρινόμενες σε σημαντικούς τομείς των κλινικών αναγκών. Ένας τομέας εστίασης είναι η ανάπτυξη εμβολίων mRNA  που στοχεύουν στον καρκίνο.

Πειραματικό mRNA εμβόλιο για δερματικό μελάνωμα έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε 60χρονη χωρίς κάποια παρενέργεια. Είναι η πρώτη ασθενής στην Ελλάδα που έλαβε το πειραματικό mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος. Η χορήγηση του εμβολίου έγινε στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.

Το Metropolitan Hospital με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Δημήτριο Μπαφαλούκο, είναι μία από τις ελάχιστες ιατρικές μονάδες παγκοσμίως που συμμετέχουν στην πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για τον εμβολιασμό ασθενών με δερματικό μελάνωμα με mRNA εμβόλιο. Ασθενείς με δερματικό μελάνωμα υψηλού κινδύνου θα εμβολιαστούν εθελοντικά και δωρεάν στο Metropolitan Hospital με το εξατομικευμένο mRNA προσωποποιημένο εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί με δικά τους νεοαντιγόνα ενώ ταυτόχρονα θα υποβληθούν σε κλασική ανοσοθεραπεία.

Πρόκειται για επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου με το πρώτο εμβόλιο mRNA που δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς, έπειτα από δεκαετίες έρευνας, χάρη στη τεχνολογία mRNA, η οποία βασίστηκε στο εμβόλιο κατά της Covid-19 και εφαρμόζεται πλέον κατά του καρκίνου.

Το εμβόλιο mRNA κατά του δερματικού μελανώματος βασίζεται στην τεχνολογία των εμβολίων mRNA που αναπτύχθηκε από τους Καθηγητές Drew Weissman και Katalin Kariko, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2023 για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Το Metropolitan Hospital αποτελεί ένα από τα 4 ειδικά κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα όπου διεξάγεται η παγκόσμιας εμβέλειας κλινική μελέτη με το m-RNA εμβόλιο κατα του μελανώματος σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου να υποτροπιάσει. Με τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο συνδυαστικά με την ανοσοθεραπεία, που εφαρμόζεται πλέον ευρέως στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και εκπαιδεύεται ώστε να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να περιορίζει δραστικά τις πιθανότητες υποτροπών.

Το mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου αποτελεί μια πρωτοπόρα θεραπευτική παρέμβαση που στοχεύει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπο που θα επιτεθεί στα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα και θα μειώσει την ανοσολογική διαφυγή. Επί του παρόντος, μελετάται η δράση του στο δερματικό μελάνωμα, ενώ σύντομα αναμένεται να δοκιμαστεί και για τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του παγκρέατος και άλλων τύπων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις