Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρεκόρ στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας το 2025

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι πιθανό να σπάσει ρεκόρ το 2025, καθώς περισσότερες χώρες επενδύουν σε αντιδραστήρες για να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιθανό να ξεπεράσουν τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία.

Η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και η Ευρώπη είναι πιθανό να θέσουν νέους αντιδραστήρες σε λειτουργία, ενώ αρκετοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία προβλέπεται επίσης να επιστρέψουν στην παραγωγή και η γαλλική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί, σύμφωνα με έκθεση για την κατάσταση των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας που δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας, καθώς και πολλές βιομηχανικές διεργασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια και όχι πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του εφοδιασμού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σημαίνει ότι αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις είναι πιθανό να καλυφθούν πλήρως από την παραγωγή από αιολική, ηλιακή και άλλες καθαρές πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ετήσια ανάλυση του IEA για τις εξελίξεις και τις πολιτικές της αγοράς, Electricity 2024, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023 και είναι πιθανό να φτάσει περίπου το 3,4% από το 2024 έως το 2026. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμενόταν να προέλθει από ταχέως αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως την Κίνα, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία.
Ωστόσο, ο IEA προειδοποίησε επίσης ότι η αύξηση της δυναμικότητας ισχύος εξακολουθεί να είναι άνιση σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ενώ η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί συνολικά στην Αφρική, σε κατά κεφαλήν βάση η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο παρέμεινε στάσιμη για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στρέφονται σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας όπως η βιομάζα και η παραφίνη.

Η Αφρική έχει μερικές από τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στον κόσμο και πολλά από τα ορυκτά που απαιτούνται για τα συστατικά παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι επίδοξοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια με τη μορφή υψηλού κόστους κεφαλαίου για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πολλές κυβερνήσεις παροτρύνουν ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για να διευκολύνουν αυτή την ανάπτυξη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις