Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ): Έρχονται 8 νέα funds μέχρι το καλοκαίρι

Οι δεσμεύσεις πόρων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων θα αυξηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024 φτάνοντας τα 800 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον 8 νέα funds με τη συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) θα δημιουργηθούν μέχρι το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ο επικεφαλής της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις πόρων της Τράπεζας θα αυξηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024 φτάνοντας τα 800 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα τοποθετηθούν μαζί με άλλα ιδιωτικά κεφάλαια στη δημιουργία νέων funds, τα οποία θα επενδύσουν σε Startups και όχι μόνο.

Σημειώνουμε ότι μέχρι το τέλος του 2023 με τη συμβολή της ΕΑΤΕ, είχαν δημιουργηθεί 22 funds, συνολικού ύψους 1.32 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα προστεθούν τουλάχιστον οκτώ νέα funds, συνολικού ύψους 1.8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ΕΑΤΕ και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΕΑΤΕ, τα υπάρχοντα funds είχαν επενδύσει μέχρι το τέλος του 2023 περίπου 255 εκατ. ευρώ σε ελληνικές και ξένες εταιρείες. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ξένες αυτές εταιρείες συνήθως έχουν κάποια σχέση με Ελλάδα, έχοντας κάποιου είδους δραστηριότητα στη χώρα μας.

Στόχος της ΕΑΤΕ είναι να διπλασιάσει το αποτύπωμά της στην αγορά των επενδυτικών κεφαλαίων μέχρι το 2025. Εάν τα καταφέρει τότε οι επενδύσεις της θα ξεπεράσουν τα 1 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουν μοχλεύσει πάνω από 1.5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις