Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η αμερικανική Γερουσία «στριμώχνει» τους CEOs των social media

Οι CEOs των μεγαλύτερων social media του πλανήτη βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στις πλατφόρμες τους

Αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις από τη Γερουσία των ΗΠΑ βρέθηκαν οι CEOs των μεγαλύτερων social media του πλανήτη στο πλαίσιο της χθεσινής ακρόασης για την ασφάλεια των παιδιών στις πλατφόρμες τους.

Κατά την ακρόαση κατέθεσαν ο CEO της Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η CEO του Χ (πρώην Twitter), Λίντα Γιακαρίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του Snap, Έβαν Σπίγκελ, ο επικεφαλής του Discord, Τζέισον Σίτρον και ο CEO του TikTok, Σου Ζι Τσου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι στην αίθουσα εν αναμονή της εισόδου των CEO, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους, που είτε είχαν πεθάνει, είτε είχαν πέσει θύματα κακοποίησης στα social media.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η επιτροπή παρουσίασε ένα βίντεο, όπου παιδιά καταγγέλλουν ότι στοχοποιήθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Με εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά στο Facebook», δήλωσε ένα παιδί στο βίντεο, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν διακρίνονταν.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση National Center for Missing and Exploited Children που καταδεικνύουν ότι τα περιστατικά «σεξουαλικού εκβιασμού» (sextortion) εκτοξεύτηκαν τον περασμένο χρόνο.

«Η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών οφείλεται σε ένα πράγμα: στις αλλαγές στην τεχνολογία» επισήμανε ο Ντάρμπιν.

«Έχετε αίμα στα χέρια σας»

«Κύριε Ζάκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος στον CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους», πρόσθεσε.

Μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή ήταν όταν ο γερουσιαστής, Τζος Χόλεϊ, ρώτησε τον Ζάκερμπεργκ αν έχει ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών που η σεξουαλική εκμετάλλευση ή παρενόχληση μέσω των social media τους κόστισε τη ζωή τους. Τότε, ο ιδρυτής του Facebook στάθηκε, γύρισε και είπε: «Λυπάμαι για όλα όσα έχετε περάσει. Είναι τρομερό. Κανείς δεν πρέπει να περάσει από τα πράγματα που έχουν περάσει οι οικογένειές σας».

«Γι’ αυτό επενδύουμε τόσα πολλά και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι κανείς δεν χρειάζεται να περάσει αυτά που έχουν υποστεί οι οικογένειές σας», συμπλήρωσε.

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Snap, Έβαν Σπίγκελ, απευθυνόμενος στους γονείς παιδιών που είχαν πρόσβαση σε παράνομα ναρκωτικά μέσω του Snapchat. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γονείς περισσοτέρων από 60 εφήβων κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της Snap στα τέλη του 2023, κατηγορώντας την εταιρεία ότι διευκόλυνε την απόκτηση ναρκωτικών, τα οποία τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν σε υπερβολικές δόσεις.

«Λυπάμαι τόσο που δεν καταφέραμε να εμποδίσουμε αυτές τις τραγωδίες. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μπλοκάρουμε στην πλατφόρμα μας όλους τους όρους αναζήτησης που σχετίζονται με τα ναρκωτικά», δήλωσε ο Σπίγκελ.

Στο επίκεντρο της ακρόασης ήταν νομοσχέδιο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Οι γερουσιαστές ρώτησαν επανειλημμένα τους CEOs των tech εταιρειών αν υποστηρίζουν τις προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες.

Το Snap ήδη έχει ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ενώ Λίντα Γιακαρίνο δήλωσε για πρώτη φορά στην ακρόαση ότι και το Χ το στηρίζει. Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Meta, του Discord και του TikTok αρνήθηκαν να υιοθετήσουν απευθείας τις προτάσεις των νομοσχεδίων προκαλώντας την αντίδραση των γερουσιαστών.

«Αν περιμένετε από αυτούς να λύσουν το πρόβλημα, θα πεθάνουμε περιμένοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις