Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο μέλλον τα data centers θα έχουν τους δικούς τους ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες

H τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη με τους Small Modular Reactors που παράγουν περίπου το 1/3 ενός τυπικού πλήρους κλίμακας πυρηνικού εργοστασίου.

Ο Chris Sharp είναι ο επικεφαλής τεχνολογίας της Digital Realty, μιας αμερικανικής επιχείρησης που συνδέει τις  κατασκευές και την υψηλή τεχνολογία. Κατασκευάζει κέντρα δεδομένων,  που κρατούν τον διαδικτυακό κόσμο ζωντανό.

Η εταιρεία του μόλις δημιούργησε ένα τεράστιο νέο κέντρο δεδομένων στο Πόρτλαντ του Όρεγκον αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, λίγο διαφορετικό από ένα συνηθισμένο κέντρο δεδομένων.

«Ένα κανονικό κέντρο δεδομένων χρειάζεται 32 μεγαβάτ ενέργειας που ρέει στο κτίριο. Για ένα κέντρο δεδομένων AI είναι 80 μεγαβάτ», λέει ο Sharp.

Καθώς αναπτύσσεται η τεχνική νοημοσύνη προκύπτει το ερώτημα για το πώς θα στηριχτούν τα data centers στα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτρισμού χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην υπόλοιπη βιομηχανία ή στην οικιακή χρήση ηλεκτρισμού. Ο Sharp προβλέπει πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον τα data centers θα έχουν τους δικούς τους ενσωματωμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες. H τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη με τους Small Modular Reactors που παράγουν περίπου το 1/3 ενός τυπικού πλήρους κλίμακας πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν όλη αυτή την επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή κάνουν πολύ περισσότερη επεξεργασία από τους τυπικούς υπολογιστές. Καταναλώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα.

Ο Sharp επισημαίνει επίσης ότι ολόκληρο το δίκτυο τεχνικής υποστήριξης που απαιτεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι μεγαλύτερο. “Έχετε πέντε φορές περισσότερη καλωδίωση, για παράδειγμα.

Η εν λόγω τεχνολογία είναι ο πολυδιαφημισμένος μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας (SMR). Αυτά είναι σχέδια για προηγμένους αντιδραστήρες με περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής ενέργειας ενός παραδοσιακού, μεγάλου πυρηνικού σταθμού.

Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχουν SMR σε εμπορική λειτουργία σε όλο τον κόσμο, η Κίνα κατασκευάζει την πρώτη στον κόσμο και παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Εν τω μεταξύ, πανεπιστήμια, όπως το Imperial College του Λονδίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, λειτουργούν εδώ και χρόνια μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για σκοπούς διδασκαλίας και κατάρτισης. Ο αντιδραστήρας της Imperial, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λονδίνο, λειτουργούσε από το 1965 έως το 2010.

Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες που αναπτύσσουν SMRs για εμπορική χρήση επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τις πόλεις να διατηρήσουν τα φώτα τους αναμμένα. Ωστόσο, μια ομάδα εξειδικευμένων εταιρειών αποφάσισαν ότι τα κέντρα δεδομένων είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τα σχέδια SMR τους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις