Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Φοιτητική Ημερίδα του ΟΔΕ «ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ… WORK-LIFE BALANCE»

Μία 12ωρη ημερίδα (10πμ με 10μμ) που αποτελούνταν από δύο μέρη και είχε ομιλίες αναφορικά με πληθώρα θεμάτων όπως τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τον εθελοντισμό και τα κοινωνικά φαινόμενα (π.χ. αλγόριθμοι και social media). Κεντρικό θέμα συζήτησης όλων των ομιλιών ήταν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.                                                                               

Για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, η φοιτητική ημερίδα του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ο.Δ.Ε.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) <<ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ WORK-LIFE BALANCE>>. Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Μιλτιάδης Έβερτ, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη φοιτητική ημερίδα <<ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ WORK-LIFE BALANCE>>, σχεδιασμένη από την επιστημονική υπεύθυνη Δρ. Χατζοπούλου Έλενα και μία 40μελή εθελοντική ομάδα από φοιτητές του τμήματος Ο.Δ.Ε. Μία 12ωρη ημερίδα (10πμ με 10μμ) που αποτελούνταν από δύο μέρη και είχε ομιλίες αναφορικά με πληθώρα θεμάτων όπως τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τον εθελοντισμό και τα κοινωνικά φαινόμενα (π.χ. αλγόριθμοι και social media). Κεντρικό θέμα συζήτησης όλων των ομιλιών ήταν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.                                                                               

Πιο αναλυτικά, πριν την έναρξη του α’ μέρους, στο networking café, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τους εθελοντές, τους φοιτητές του ΟΠΑ, ακαδημαϊκούς και άλλα σημαντικά πρόσωπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων (ομιλητές και μη). Εκτός αυτού, είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με τα μέλη του Athens Negotiations Tournament (ANT) και της we4all, απολαμβάνοντας το πρωινό που υπήρχε, μια ευγενική χορηγία του Flocafé. Έπαιξαν επίσης το augmented reality παιχνίδι του Ο.Δ.Ε. χορηγία των εκδόσεων ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ.

Στη συνέχεια, το πρώτο βασικό κομμάτι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, και χαιρετισμούς από τον Μπουραντώνη Δημήτριο, πρύτανη του ΟΠΑ, από τον Κασιμάτη Κωνσταντίνο, πρόεδρο του τμήματος ΟΔΕ και τέλος από την επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας, Χατζοπούλου Έλενα. Την πρώτη ομιλία με τίτλο «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο: Η δύναμη των δεδομένων και των αλγορίθμων» έκανε ο Καραπιπέρης Χρήστος, CTO του DNA SEQUENCE HELLAS. Η παρουσίασή του για τους αλγόριθμους, σε συνδυασμό με την ένταξή τους σε διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου, πρόβαλλαν στο κοινό μια σύνδεση της τεχνολογίας με το work-life balance. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση σε panel με θέμα «Consulting & Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Πώς, πότε, γιατί;» μεταξύ του Πρόντζα Παναγιώτη, Partner της συμβουλευτικής εταιρίας Grant Thornton και του Καπουτσή Ηλία, αναπληρωτή καθηγητή Μάνατζμεντ του ΟΔΕ. Ο κ. Πρόντζας, απατώντας στις ερωτήσεις του Δρ. Καπουτσή, υπερασπίστηκε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αναφερόμενος και σε δικά του βιώματα. Τη συζήτηση συνέχισε ο κ. Καραγιάννης Ανδριανός, Talent Attraction & Acquisition Country Lead & Assistant Director της EY, με την Ψιλούτσικου Μαρίνα, μέλος ΕΔΙΠ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ. Βασικό θέμα ήταν το Personal Branding, παρουσιάζοντας κυρίως τη σημασία του για όλες τις πτυχές του σύγχρονου ατόμου και τη σύνδεσή του με το εταιρικό branding. Έπειτα, η επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της Enel Green Power στην Ελλάδα, Μελέα Ευγενία έκανε μια ομιλία με τίτλο «work-life balance: το μέλλον! Τι ανθρώπους ζητάει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Σε αυτήν την ομιλία παρουσιάστηκε το πως μπορεί στις μέρες μας να εξισορροπιστεί η επαγγελματική με την προσωπική ζωή , και πως η εταιρία της βοηθά τους εργαζομένους να το πετύχουν. Αξιοπρόσεκτη ήταν, επίσης, η ομιλία του Πολίτη Αντώνη, φοιτητή ΟΔΕ 4ου έτους και co-founder & Managing Director της Givelink με τίτλο «Start-up στα 19». Η ομιλία του για την Givelink ήρθε σε συνδυασμό με το μεράκι του που το μετέτρεψε σε επιτυχία, και πρόβαλλε στο κοινό ένα πολύ καλό παράδειγμα work-life balance. Τόσο η κυρία Μελέα, όσο και ο κύριος Πολίτης, μετά τις ομιλίες τους, απάντησαν στις ερωτήσεις από τη δημοσιογραφική ομάδα των εθελοντών. Πριν το διάλειμμα, προβλήθηκε το βίντεο <<study-life balance>> δημιουργία των φοιτητών ΟΔΕ, δείχνοντας το πως οι φοιτητές μας ισορροπούν τη βασική τους δουλειά, δηλαδή το διάβασμα για τις σπουδές τους, με διάφορες δραστηριότητες που κάνουν στον προσωπικό τους χρόνο.

Στο διάλλειμα γευματίσαμε με το catering που προσφέρθηκε ενώ, είχαμε την ευκαιρία για περισσότερο networking. Ο κάθε καλεσμένος, εκτός από αναμνηστικό τετράδιο και στυλό, έλαβε και μια πάνινη τσάντα, ευγενική χορηγία από την attrativo, γεμάτο από προϊοντικές χορηγίες των εταιρειών glykaki by Koutsoukos, wokshop, Νερό Σαμαρία, Οικογένεια Στεργίου, TRATA, Όλυμπος, Redbull, Luxury Moments και Elpedison. Εκτός αυτού, μπορούσε να προσφέρει τρόφιμα στην ΑΧΕΠΑ τα οποία και θα παραδοθούν σε κοινωνική παντοπωλεία των δήμων Αττικής.

Εν συνεχεία, το β’ μέρος άρχισε ο κ. Χατζηιωαννίδης Σωτήρης, Εμπορικός Διευθυντής της SkyWalker, με την ομιλία του «Πώς συντάσσω το βιογραφικό μου χωρίς προϋπηρεσία;» και ακολούθησε συνέντευξή του από τη δημοσιογραφική ομάδα των φοιτητών εθελοντών. Συμβούλεψε για το πως συντάσσεται ένα βιογραφικό χωρίς προηγούμενη εργασιακή προϋπηρεσία αλλά πρότεινε και σε άτομα που έχουν εμπειρία πως μπορούν να βελτιώσουν ακόμα παραπάνω το ήδη υπάρχον βιογραφικό τους. Κατόπιν, τον λόγο πήραν ο κ. Αθανασόπουλος Δημήτρης, Partner, Audit, Assurance, EY Greece, και ο πρόεδρος του τμήματος ΟΔΕ, καθ. Κασιμάτης Κωνσταντίνος. Σε αυτήν την συζήτηση οι συνομιλητές εστίασαν στον λογιστικό-οικονομικό έλεγχο και παρουσιάστηκε το επαγγελματικό και το προσωπικό κομμάτι ως «2 όψεις ενός νομίσματος», οι οποίες δεν ισορροπούν αλλά συνυπάρχουν μεταξύ τους στη ζωή ενός ατόμου. Για τον εθελοντισμό μάθαμε περαιτέρω μέσω της συνέντευξης από τη δημοσιογραφική ομάδα των φοιτητών εθελοντών της ημερίδας και του κ. Ηλιόπουλου Γιάννη, co-founder της WE4ALL. Έτσι, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του ΜΚΟ και γενικά τη σημασία του «προσφέρω» στο work-life balance. Αξιοσημείωτη και με πολύ χιούμορ και παραστατικότητα θεωρείται η ομιλία της CMO της Skroutz, Θάλειας Γελαδάκη η οποία ονόμασε αφενός τους τομείς που ασχολείται και θα ασχοληθεί στο προσεχές μέλλον η εταιρία, και αφετέρου τις διάφορες δράσεις που πραγματοποιεί για να βοηθήσει τους πελάτες της, τους εργαζόμενούς της και γενικά όποιον έχει ανάγκη στην κοινωνία μας με την κοινωνική συνεισφορά της εταιρίας. Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι ο ανθρωποκεντρισμός της εταιρίας υπήρξε ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της εταιρίας και την ευεξία των ατόμων της. Στο υπολειπόμενο χρόνο έγιναν ερωτήσεις από τους καθηγητές του τμήματος ΟΔΕ, Δρ. Σαραντόπουλο Παναγιώτη και Δρ. Χατζοπούλου Έλενα. Οδεύοντας σε πιο καλλιτεχνικούς ρυθμούς, πραγματοποιήθηκαν 2 συζητήσεις από την επιστημονική υπεύθυνη της ημερίδας Δρ. Χατζοπούλου Έλενα και τον παρουσιαστή της ημερίδας, κ. Ραφαήλ Μιχαηλίδη. Η πρώτη συζήτηση ήταν με τον κ. Ηλία Παπανικολό, γνωστό ως Εισβολέα και η δεύτερη με τον κ. Μιχάλη Παπαθανασίου, από τους Going Through και ιδιοκτήτη ενός από τα καλύτερα studio παγκοσμίως, το Black Rocks studio. H πρώτη συζήτηση με τον Εισβολέα είχε τίτλο «Αυτή η δικτύωση η κοινωνική σε έχει κάνει αγάπη μου αντικοινωνική» και έμφαση δόθηκε στη δυσκολία που έχει ο καλλιτέχνης σήμερα να ξεκινήσει την καριέρα του και στο πως η σχέση του επηρεάζεται από τα social media σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Η δεύτερη συζήτηση με τον κ. Παπαθανασίου είχε τίτλο «Black Rocks Studio: Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής βιομηχανίας» όπου και δόθηκε έμφαση στην αντίθεση της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας με αυτήν του εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και συζητήσεων panel, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από την επιστημονική υπεύθυνη και την ομάδα εθελοντών, και ημερίδα έκλεισε με το νεανικό μουσικό συγκρότημα «ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ». Εν τέλει, οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στη συνάθροιση που είχε προγραμματιστεί στο φουαγιέ του χώρου της Τεχνόπολης, για να κλείσει η βραδιά τους με dj set και την προσφερόμενη μπίρα, χορηγία της VOREIA BEER.

Συνοψίζοντας, οι συμμετέχοντες έμαθαν αρκετά πάνω στο work-life balance και ήρθαν σε επαφή με τους ομιλητές κάνοντας τους ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ημερίδας. Το περιβάλλον και εθελοντισμός ήταν βασικά χαρακτηριστικά της ημερίδας αφού προβλήθηκε μέσω των ομιλιών και έγιναν διαδικασίες προκειμένου τα περισσότερα υλικά από τις συσκευασίες των προϊόντων και των υλικών που υπήρχαν στην ημερίδα να ανακυκλωθούν. Εν τούτοις, όπως κάθε τέλος είναι μία αρχή, έτσι και ημερίδα ΟΔΕ θα συνεχίσει να προάγει τη γνώση με μελλοντικές δράσεις της Δρ. Έλενας Χατζοπούλου και των εθελοντών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κατάφεραν και συμμετείχαν στην ημερίδα και σύντομα οι καλεσμένοι θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με μία ηλεκτρονική πιστοποίηση συμμετοχής που θα τους σταλθεί. Άλλοι σημαντικοί χορηγοί υπήρξαν οι Toyota, Motodynamics, Loveboom, Luxury Moments, Startupper, UniStudents, Value και Επιχειρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις