Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ιαπωνική βιομηχανία ημιαγωγών ετοιμάζεται για τη μεγάλη «αναγέννηση»

Η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον τομέα, την οποία είχε χάσει εδώ και δεκαετίες

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε «πυρετό» ανασυγκρότησης της βιομηχανίας ημιαγωγών, κατασκευάζοντας περισσότερα εργοστάσια, με στόχο να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον τομέα, την οποία είχε χάσει εδώ και δεκαετίες.

Από τις ηλεκτρονικές συσκευές έως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, οι ημιαγωγοί παίζουν κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια της ιαπωνικής οικονομίας. Έτσι λοιπόν, για να διασφαλιστεί ότι η επάρκεια των προμηθειών, η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε από το  2021 έως ρο 2023 περίπου 4 τρισ. γιεν Ιαπωνίας σε επιδοτήσεις, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες να κατασκευάσουν περισσότερα εργοστάσια ημιαγωγών.

Χάρη στις επιδοτήσεις αυτές η ιαπωνική βιομηχανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανάκαμψης, μετά από δεκαετίες στατικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι η ιαπωνική κυβέρνηση διέθεσε περίπου 330 δισ. γιεν Ιαπωνίας στην Rapidus, κατασκευάστρια τσιπ νέας γενιάς με έδρα το Τόκιο, για να μπορέσει να επεκτείνει το δίκτυο εργοστασίων της.

Παράλληλα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει φέτος την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου στην Ιαπωνία, στην πόλη Kikuyo. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 3 τρισ. γιεν Ιαπωνίας, εκ των οποίων τα 1,208 δισ. προέρχονται από το υπουργείο εσωτερικών της χώρας.

Ακόμα, η αμερικανική Micron Technology ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη μονάδα της στην πόλη της Higashihiroshima.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε μηχανικούς. Συγχρόνως, για την κατασκευή μεγάλων εργοστασίων απαιτούνται και οι απαραίτητες υποδομές, όπως πχ ένα αρδευτικό δίκτυο.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι η βιομηχανία ημιαγωγών να ανακάμψει πλήρως», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εσωτερικών, Ken Saito.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις