Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνικές εταιρείες με αυτόνομη παρουσία στο MWC 2024

Εκτός από το περίπτερο της επίσημης ελληνικής αποστολής και τις 37 εταιρείες και οργανισμούς που φιλοξένησε, στο MWC 2024 έδωσαν το παρόν και άλλες ελληνικές εταιρείες με εντυπωσιακή παρουσία.

Intracom Telecom

Η Intracom Telecom συμμετείχε για 17η συνεχόμενη χρονιά στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη με ένα εντυπωσιακό περίπτερο 150 τμ. παρουσιάζοντας νέα προϊόντα και ολιστικές λύσεις στη διαμόρφωση δικτύων FWA και ειδικά για χρήση σε φάσματα 5G, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών για σύνδεση των συνδρομητών με ταχύτητες Gigabit. Παράλληλα, στο MWC 2024 μας έδειξε τα νέα ραδιοσυστήματα E-Band με μοναδικά καινοτόμα χαρακτηριστικά για ενσωμάτωση σε δίκτυα 5G. Από το περίπτερό της δεν απουσιάζει η νέα γενιά μικροκυματικών ραδιοζεύξεων σε συχνότητες από 13 έως 38 GHz, για την ανάπτυξη δικτύων ασύρματης μετάδοσης υψηλής χωρητικότητας πολλαπλών Gigabits.
Στον τομέα των Λύσεων Λογισμικού, η Intracom Telecom παρουσίασε μεταξύ άλλων καινοτόμες λύσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) οι οποίες ανταποκρίνονται στην ανάγκη των παρόχων να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος των virtualized υποδομών τους, τόσο δικτύου όσο και data center, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές των ρύπων τους.
Όπως μας ανέφερε ο Αλέξανδρος Ταρνάρης, Marketing & Communications Director της Intracom Telecom, στην ψηφιακή δεκαετία 2020-2030 θα κυριαρχήσουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η ανάπτυξη υποδομών. Η Intracom Telecom έχει λύσεις που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε δίκτυα τηλεπικοινωνιακών παρόχων και υποστηρίζουν αποτελεσματικά τις υποδομές τους και την Gigabit συνδεσιμότητα προς τους συνδρομητές ενώ παράλληλα διαθέτει λύσεις στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται τόσο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε δημόσιους οργανισμούς και οργανισμούς κοινής ωφέλειας (utilities).

Optasia

Σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του Hall 5 υπήρχε το περίπτερο της Optasia. Η πολυεθνική fintech εταιρία που διατηρεί το tech hub της με πάνω από 200 εργαζόμενους στην Αθήνα, μέσα από την ιδιόκτητη AI πλατφόρμα της διευκολύνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές πηγές για πάνω από ένα δις ανθρώπους που παραμένουν αποκομμένοι από αυτές, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής.
Παρέχοντας στους συνεργάτες της υπηρεσίες που υποστηρίζουν το micro lending και τα airtime/data advances, μεταξύ άλλων, η Optasia χρησιμοποιεί την εξελιγμένη ΑΙ πλατφόρμα της για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν άμεσες και με ελαχιστοποιημένο ρίσκο αποφάσεις για τη χορήγηση μικροδανείων σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, σε χώρες όπου οι παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υποδομές δεν επαρκούν, ούτε και έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την πλειονότητα των πληθυσμών.
“H Optasia δεν θα μπορούσε να λείψει από το φετινό MWC που είχε ως κυρίαρχο θέμα το ΑΙ, καθώς η ιδιόκτητη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης μας οδηγεί τις fintech εξελίξεις σε περισσότερες από 35 χώρες, με πάνω από 860 εκατομμύρια χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε αυτές να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, διευκολύνοντας έτσι την χρηματοοικονομική, και συνεπώς και την κοινωνική τους ένταξη”, δήλωσε στο Startupper MAG ο Κωνσταντίνος Κασταμονίτης, Global Business Development Director της εταιρείας.

ADAPTIT – Helios Technologies

Η μεγάλη ελληνική ICT εταιρεία είχε σημαντική παρουσία στο φετινό MWC σε συνεργασία με την Helios Technologies. Η συνεργασία με την Helios Technologies ξεκίνησε το 2008, άρα είναι μια συνεργασία που ήδη μετράει 16 χρόνια κι έχει περάσει όλα τα στάδια ωρίμανσης. Αρχικά ξεκίνησε σαν μία απλή εμπορική συνεργασία για την περιοχή της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Σε επόμενο βήμα, η συνεργασία επεκτάθηκε δίνοντας τη δυνατότητα στην ADAPTIT από το 2011 να προμηθεύει και να πουλάει τις λύσεις της Helios Technologies σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ταυτόχρονα η ADAPTIT έγινε το hub για την Helios Technologies στην Ευρώπη όσον αφορά το κομμάτι της υποστήριξης και της επισκευής όλων των βεβλαμμένων εξοπλισμών. Δηλαδή αντί οι εν λόγω εξοπλισμοί να επιστρέφουν στο εργοστάσιο, οργανώθηκε ένα εργαστήριο επανδρωμένο με εκπαιδευμένους μηχανικούς, προκειμένου να γίνονται οι επισκευές αυτές στην Ευρώπη.
Σε επόμενο επίπεδο ωριμότητας της σχέσης αυτής έχει αποφασιστεί πρόσφατα κομμάτι της ανάπτυξης και παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
Οι λύσεις και τα προϊόντα της Helios που απευθύνονται στις συγκεκριμένες αγορές είναι συστήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ραδιοκάλυψης και αφορούν όλων των ειδών τις τεχνολογίες , είτε μιλάμε για παραδοσιακές, 3G και 4G, είτε για νέες τεχνολογίες, 5G, σε χώρους όπως malls, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, γήπεδα, super markets, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, έχοντας αυτή τη στιγμή να επιδείξει η Helios μία πλήρη γκάμα προϊόντων, η οποία ξεκινάει από παραδοσιακούς αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας και έχει εμπλουτιστεί με ψηφιακά συστήματα Fiber DAS, 5G NR, FTTA (Fiber to the Antenna) κ.α.
“Η σχέση μας με την Helios Technologies είναι μία σχέση 16 χρόνων, η οποία έχει εξελιχθεί περνώντας όλα τα στάδια ωρίμανσης και οδηγώντας μας στο να έχουμε ιδρύσει από κοινού εταιρεία προκειμένου να προωθήσουμε, να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις λύσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αποτελεί μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ADAPTIT, δίνοντάς της τη δυνατότητα όχι μόνο να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά να βρει επιπλέον δρόμους ανάπτυξης για τις υπόλοιπες λύσεις που διαθέτει και αναπτύσσει η ίδια”, μας δήλωσε ο Αθανάσιος Τζαφέρης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ADAPTIT.

Pandas

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Pandas αφήνει το στίγμα της στο Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη, αποκαλύπτοντας τις τελευταίες προόδους της στην τεχνολογία trade-in. Το συνέδριο προσέφερε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και καταναλωτές του χώρου να αλληλεπιδράσουν με τις τεχνολογίες της Pandaς.

Μεγάλο highlight ήταν τα μηχανήματα Pandas Flex – μία end-to-end λύση trade-in στο χώρο του retail – τα οποία εμφανίστηκαν σε πολλά booths συνεργατών της Pandas, συμπεριλαμβανομένων της GSMA, Etisalat, KingFisher, Vasco Sustainability και IPM. Μέσα από τα μηχανήματα Pandas Flex η εμπειρία του trade-in γίνεται μια εξαιρετικά γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία με ακρίβεια στην αξιολόγηση οποιασδήποτε συσκευής smartphone.

Επιπλέον η Pandas μας έδωσε μία μικρή γεύση της τελευταίας καινοτομίας της, με το σύστημα αξιολόγησης device-to-device – υποσχόμενη ένα μέλλον όπου οι χρήστες μπορούν να αξιολογήσουν το smartphone τους απλώς φωτογραφίζοντάς το με ένα άλλο τηλέφωνο.

Η συμμετοχή της Pandas γέννησε επιπλέον σημαντικό ενδιαφέρον σε Telecom Operators, OEMs και tech retailers. Η αποστολή της Pandas στη Βαρκελώνη, στελεχωμένη από τους CEO Φάνη Κουτουβέλη, COO Grant Burton, CTO Νίκο Τζάμο, VP of Sales Νικόλα Φωτήλα, και People Operations Βάνα Αντωνοπούλου, ολοκλήρωσε πάνω από 40 meetings με υπάρχοντες συνεργάτες και νέους ενδιαφερόμενους καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας.

«Βλέπουμε ότι η πλέον η κυκλική οικονομία έχει καθιερωθεί ως στρατηγικός πυλώνας στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και η Pandas είναι έτοιμη να υποστηρίξει αλλά και να ενθαρρύνει αυτή την αλλαγή με την πιο καινοτόμα υπηρεσία trade-in & buyback» μας δήλωσε ο Φάνης Κουτουβέλης, CEO της Pandas.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις