Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

DIANA: O accelerator του NATO για “πολεμικές” Startups

1 δισ. ευρώ θα επενδύσει το ΝΑΤΟ σε DeepTech Startups από Ευρώπη και Αμερική.

Η Βορειοατλαντική συμμαχία ή αλλιώς το γνωστό μας NATO ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης Startups και ένα επενδυτικό ταμείο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα επικεντρώνεται στο Deep Tech.

Οι  τεχνολογίες που ενδιαφέρουν το ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστικά δεδομένα, αυτονομία γενικά, κβαντικές τεχνολογίες, βιο-μηχανική, ανθρώπινες βελτιώσεις και ενισχύσεις, υπερηχητική τεχνολογία και διάστημα.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η μεγαλύτερη απειλή για την συμμαχία δεν είναι τόσο η Ρωσία όσο η Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση για παράδειγμα είναι γνωστό ότι υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, σε όλα τα επίπεδα, και δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο τεχνολογιών στις οποίες σκοπεύει να επικεντρωθεί ο επιταχυντής του ΝΑΤΟ.

Η καινοτομία στον αμυντικό τομέα δεν προέρχεται εσωτερικά όπως πριν από 30 ή 40 χρόνια. Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Ντέιβιντ βαν Βέλ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας. Η συνεργασία με νεοσύστατες επιχειρήσεις θα αποτελέσει όλο και πιο σημαντικό μέρος του σχεδιασμού μας, ανέφερε.

Το επενδυτικό ταμείο θα δαπανά περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε διάστημα 15 ετών, επενδύοντας σε deeptech Startups πρώιμου σταδίου και στοχεύει να προσελκύσει πρόσθετη χρηματοδότηση από άλλα VCs χωρών οι οποίες όμως βρίσκονται σε “φιλική” λίστα, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό, ή αλλιώς DIANA — και το VC αναμένεται να είναι έτοιμα το 2023 με την χρηματοδότηση να προέρχεται από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ με προαιρετική συμμετοχή.

Ο επιταχυντής DIANA θα έχει γραφεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα εργαστούν επίσης σε διάφορα κέντρα δοκιμών χωρών μελών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις