Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γερμανία: Νέο fund ύψους 1 δις ευρώ για climate και deeptech scaleups

Είναι η νεότερη μεγάλη δέσμευση για καινοτομία από ένα ευρωπαϊκό κράτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην τεχνολογική κυριαρχία και τη στρατηγική αξία των scaleups. 

Η Γερμανία παρουσίασε ένα νέο ταμείο ύψους 1 δισ. ευρώ για εταιρείες deeptech και κλιματικής τεχνολογίας, που ονομάζεται DeepTech & Climate Funds (DTCF), για την ενίσχυση των νεοσύστατων επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Είναι η νεότερη μεγάλη δέσμευση για καινοτομία από ένα ευρωπαϊκό κράτος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην τεχνολογική κυριαρχία και τη στρατηγική αξία των scaleups.

Το DTCF θα επενδύσει σε τομείς βαθιάς τεχνολογίας όπως η βιομηχανία 4.0, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και η αυτοματοποίηση διαδικασιών και σε εταιρείες με επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία, όπως η ψηφιακή υγεία, η νέα ενέργεια, οι έξυπνες πόλεις, τα νέα υλικά και επιλεγμένοι τομείς βιοτεχνολογίας.

Το νέο fund έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για την άντληση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ για νεοσύστατες επιχειρήσεις deeptech, παράλληλα με μια σειρά άλλων προγραμμάτων για την προώθηση των τομέων agritech, healthtech και climate tech της χώρας.

Η Γερμανία έχει κάνει κάποιες κινήσεις τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, δεσμεύτηκε να δώσει 30 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης έως το 2030 για να προωθήσει τη σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων και παρουσίασε τον πρώτο ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αν και έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος από τότε.

Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας έχουν παραπονεθεί για την έλλειψη εγχώριων γιγάντων deeptech στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Όταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες βαθιάς τεχνολογίας επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια πέρα από τη Series Β, συχνά πρέπει να απευθυνθούν σε μη ευρωπαίους επενδυτές, δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης σε στάδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο μετεγκατάστασης και σημαίνει ότι η Ευρώπη επωφελείται λιγότερο από την επιτυχία τους.

Tον Νοέμβριο, οι ιδρυτές μερικών από τους πιο πολύτιμους μονόκερους της χώρας συνεργάστηκαν για να γράψουν μια ανοιχτή επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας περισσότερα κεφάλαια ανάπτυξης, ταχύτερες διαδικασίες βίζας για ξένα ταλέντα και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ως απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία παραμένει ανταγωνιστική ως startup capital.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις