Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς το IRIS αλλάζει το παιχνίδι για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Συνολικά 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών

Δυναμικά στο προσκήνιο της καθημερινής οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας στην χώρα μας εισέρχονται οι άμεσες πληρωμές (instant payments) όπως εκφράζονται μέσω των υπηρεσιών της οικογένειας IRIS που αναπτύσσει και διαθέτει η Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ.

Από τη μια, επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής όσο και ουσιαστικής ανάπτυξης και δη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, έχοντας πετύχει πρωτόγνωρη αύξηση τόσο στον όγκο, όσο και στην αξία των συναλλαγών, αλλά και στην ταχύτητα, ασφάλεια, αμεσότητα, ευκολία και χρηστικότητα που εισφέρει στις συναλλαγές μεμονωμένων χρηστών, μα και επαγγελματιών.

Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός των εξαιρετικά ανταγωνιστικών χρεώσεων σε σύγκριση με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (λ.χ. πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες), καθώς οι λύσεις IRIS επιτρέπουν την μεταφορά ποσού της τάξεως των 500 ευρώ καθημερινά, δίχως χρέωση (IRIS Person to Person – P2P), αλλά και από κάθε χρήστη προς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, δίχως όριο μεταφοράς, με πολύ ανταγωνιστική χρέωση, σαφώς μικρότερη έναντι των παρόχων πληρωμών. Για την ακρίβεια, κατά 50%!

Αποτέλεσμα; Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και… μιλούν από μόνα τους

Συγκεκριμένα, για τρίτο συνεχόμενο έτος, το 2023, οι συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω της ΔΙΑΣ κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ το ύψος της αξίας τους κινήθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ για τα 34 έτη λειτουργίας της εταιρείας ως του εγχώριου συστήματος πληρωμών.

Πέρυσι, λοιπόν, η ΔΙΑΣ ΑΕ διακανόνισε 406 εκατομμύρια συναλλαγές, συνολικής αξίας 450 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένης κατά 51,5% σε σχέση με το 2020, οπότε η αξία των συναλλαγών ανερχόταν σε 297 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενισχυμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς αποτελούν το 37,6% (153 εκατομμύρια) του συνόλου των συναλλαγών που διακινήθηκαν το 2023. Διπλασιάστηκαν το 2023 οι επιχειρήσεις που διασυνδέονται με τη ΔΙΑΣ για τις εισπράξεις τους, σε σύγκριση με το 2020, και τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε πράξη η υιοθέτηση του κωδικού RF/QR σχεδόν από το σύνολο (98%) αυτών.

Υποσύνολο των τραπεζικών μεταφορών πίστωσης αποτελούν οι άμεσες μεταφορές πίστωσης, οι οποίες το 2023 αποτέλεσαν το 43,4% των διατραπεζικών εμβασμάτων και ανήλθαν σε 36,8 εκατ. συναλλαγές, ενισχυμένες κατά 109,4% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, σχεδόν 1 στα 2 διατραπεζικά εμβάσματα διακινήθηκαν άμεσα (instantly) το 2023, αξιοσημείωτη αύξηση από 1 στα 7, που ήταν το 2020.

Και οι τράπεζες υιοθετούν σταδιακά τις διατραπεζικές υπηρεσίες IRIS payments

Μια από τις πτυχές των πληρωμών IRIS που δύναται να συμβάλουν στην επέκταση του βαθμού υιοθέτησής τους από την ελληνική αγορά δεν είναι άλλη από το πώς το αντιμετωπίζουν και προωθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και αποτελούν μετόχους της ΔΙΑΣ ΑΕ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 ενισχύθηκε σημαντικά η διατραπεζική υπηρεσία IRIS payments, η οποία παρέχεται από τις τράπεζες, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ, με στόχο την εξασφάλιση συναλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια. Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P), μεταξύ επαγγελματιών (IRIS P2B) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS eCommerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης συναλλαγών, ύψους 251%, 293% και 69% αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022.

Ποια τα μεγέθη του IRIS φέτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2024:

– Συνολικά, 2,4 εκατομμύρια ιδιώτες έχουν ενεργοποιήσει το IRIS, εκ των οποίων το 70% είναι 18-34 ετών.

– 250 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει ήδη την υπηρεσία.

– 30 φορές περισσότερες συναλλαγές έγιναν τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, τόσο μεταξύ ιδιωτών όσο και σε συναλλαγές με επαγγελματίες.

– Τον φετινό Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 3 εκατ. συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και 25 χιλιάδες με επαγγελματίες.

Στήριξη και από τον Κ. Χατζηδάκη

Ως το πλέον ωφέλιμο εργαλείο πληρωμών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες, χαρακτηρίζει τις πληρωμές IRIS, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, ενώ μόλις προ μερικών ημερών επισκέφτηκε την έδρα της Διατραπεζικά Συστήματα προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, μέσω των υπηρεσιών άμεσων πληρωμών IRIS επωφελούνται οι πολίτες, καθώς δεν χρειάζεται να πληρώσουν την παραμικρή προμήθεια στις συναλλαγές τους, αλλά και οι επαγγελματίες, αφού καλούνται να καταβάλλουν πολύ μικρότερες προμήθειες, σε σχέση με άλλες μεθόδους. «Αρκεί μία απλή έρευνα και για τους πλέον δύσπιστους. Όσοι επιχειρούν, λοιπόν, να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται ήδη από τη μαζική διάδοση των άμεσων πληρωμών. Και θα συνεχίσουν βεβαίως να διαψεύδονται. Διότι αυτές καλύπτουν την ανάγκη των πολιτών για συναλλαγές με ευκολία και χωρίς προμήθειες!», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Υποχρεωτική χρήση instant payments από φέτος!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε κάθε ευκαιρία αναφέρει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πρέπει να συνδεθούν υποχρεωτικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο, με συστήματα όπως λ.χ. το IRIS, μέχρι την 30η Ιουνίου 2024. Συνολικά 850.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη σχετική υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 5072/2023 θεσπίστηκε η υποχρέωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών (λ.χ. IRIS). Όπως, επίσης, να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Την ίδια στιγμή, τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Η μη αποδοχή άμεσων πληρωμών, μετά το πέρας της προθεσμίας, από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Διαθεσιμότητα από 8+2 τράπεζες

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Η υπηρεσία IRIS παρέχεται σήμερα από 8 τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima, Αttica), ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί τόσο στη Συνεταιριστική Καρδίτσας, όσο και στην Παγκρήτια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις