Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Santander μπαίνει στο “χορό” του BNPL με τη δική της υπηρεσία αγορών

Ο Ezequiel Szafir, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ηλεκτρονικής τραπεζικής Openbank της Santander, τόνισε πως η εταιρεία στοχεύει «να γίνει ηγέτης στην αγορά buy now, pay later».

Στο παιχνίδι των υπηρεσιών buy now, pay later μπαίνει δυναμικά η Santander. Η ισπανική τράπεζα λάνσαρε την δική της BNPL υπηρεσία στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την δυναμική της στην αγορά των χρηματοοικονομικών καθώς ο ανταγωνισμός από τις fintech εταιρείες γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Η τράπεζα παρουσίασε, χθες Τετάρτη, το Zinia, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους καταναλωτές να μοιράζουν το κόστος των αγορών τους σε μηνιαίες άτοκες δόσεις, ξεκινώντας από την Ολλανδία.

Η τεχνολογία πίσω από το Zinia, έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο, όπου ήδη χρησιμοποιείται από 2 εκατομμύρια πελάτες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ισπανικής τράπεζας.

Ο Ezequiel Szafir, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ηλεκτρονικής τραπεζικής Openbank της Santander, τόνισε πως η εταιρεία στοχεύει «να γίνει ηγέτης στην αγορά buy now, pay later».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που εμπνέει ένας μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος είναι ο βασικός παράγοντας που διαφοροποιεί την υπηρεσία της Santander από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο BNPL, όπως η Klarna και η Afterpay.

Οι υπηρεσίες buy now, pay later έχουν γνωρίσει μεγάλη απήχηση τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στην στροφή των καταναλωτών προς το ecommerce εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενώ παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών όπως η PayPal και η Block του Jack Dorsey, η οποία τον περασμένο Αύγουστο εξαγόρασε την Afterpay έναντι 29 δισ. δολαρίων.

Στο «χορό» του BNPL μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι από τους μεγάλους παίκτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενδεικτικά, η Goldman Sachs έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της fintech GreenSky για 2,2 δισ. δολάρια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays συνεργάζεται με την Amazon, δίνοντας τη δυνατότητα στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ να προσφέρει στους πελάτες του δάνεια σταδιακής εξόφλησης.

Οι υπηρεσίες buy now, pay later θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα πολύτιμη πηγή εσόδων για τις τράπεζες, σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι περισσότερες εταιρείες BNPL κερδίζουν χρήματα χρεώνοντας στους retailers μια μικρή προμήθεια για κάθε συναλλαγή, σε αντάλλαγμα για την υπηρεσίες..

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες BNPL έχει προκαλέσει ανησυχία στις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν ότι οι fintech εταιρείες διευκολύνουν τη συσσώρευση χρέους από τους καταναλωτές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει ρυθμίσεις για τις υπηρεσίες BNPL, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν ήδη ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα.

Διαβάστε επίσης:

Η Klarna λανσάρει φυσική κάρτα στη Βρετανία για αγορές buy now, pay later

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις