Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς οι ηγέτες οδηγούν τις επιχειρήσεις στην ανθεκτικότητα: Τρία ελληνικά παραδείγματα επιτυχίας

Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, οι συμμετέχοντας συζήτησαν για τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν σειρά διαφορετικών κρίσεων και να καταστήσουν τις επιχειρήσεις του ανθεκτικές.

“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι CEO αντιμετωπίζουν πολυεπίπεδες προκλήσεις και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι δέκα χρόνια πριν, προκλήσεις που πολλές φορές πηγάζουν από παράγοντες εκτός των επιχειρήσεων που διοικούν”, σημείωσε η Judith Wallenstein, Managing Director & Senior Partner, Global Head CEO Advisory Practice, Boston Consulting Group, συντονίζοντας τη συζήτηση με τίτλο «Always on Transformation in Volatile Times», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 10 – 13 Απριλίου στους Δελφούς υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι συμμετέχοντας συζήτησαν για τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν σειρά διαφορετικών κρίσεων και να καταστήσουν τις επιχειρήσεις του ανθεκτικές.

Οι επιτυχημένες μεταμορφώσεις είναι αυτές που έχουν εχθρούς. Οι άνθρωποι κινητοποιούνται όταν βλέπουν μπροστά τους κίνδυνο και εχθρούς”, σημείωσε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Group CEO, Olympia Group of Companies, που υπογράμμισε ότι “αστάθεια υπήρχε πάντα και είναι χρήσιμη”, καθώς οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αλλαγές και προσαρμογές. Ο ίδιος περιέγραψε επίσης ότι σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν «κρυμμένα» ταλέντα που δεν αξιοποιούνται και κάθε νέα διοίκηση πρέπει να τα ανακαλύπτει και να τα αξιοποιεί. Σε ό,τι αφορά στην μεταμόρφωση μίας επιχείρησης, ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι “είναι πιο δύσκολη όταν γίνεται από μέσα, καθώς πολλές φορές προκαλεί αντιδράσεις”.

Τη δομική και τεράστια μεταμόρφωση που πραγματοποιεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ περιέγραψε ο Γιάννης Πανιάρας, Executive Director, Europe at TITAN Cement Group. “Σήμερα έχουμε μία μεγάλη αλλαγή, που οδηγείται από την κλιματική κρίση και την ανάγκη για προϊόντα με χαμηλούς ρύπους. Εμείς αλλάζουμε πλήρως τα προϊόντα που παράγουμε αλλά και τον τρόπο παραγωγής”, ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι σύντομα ο όμιλος θα πετύχει επίπεδα παραγωγής μηδενικών ρύπων. Ο κ. Πανιάρας τόνισε “πραγματοποιούμε μία τεράστια μεταμόρφωση που ευτυχώς συμβαίνει σε μία περίοδο που η επιχείρηση είναι ισχυρή”.

“Στην Ελλάδα η αβεβαιότητα είναι βέβαιη”, ανέφερε ο Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, CEO του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι η αβεβαιότητα πηγάζει από διαφορετικές πηγές: το διεθνές κλίμα, τις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες του τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. Όπως σημείωσε ο ίδιος, “Όλα αυτά μαζί συνιστούν μία τεράστια πρόκληση”. Περιέγραψε επίσης πώς το «υβριδικό» μοντέλο που ακολουθεί ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών, δηλαδή να είναι μία “οικογενειακή” επιχείρηση που είναι παράλληλα εισηγμένη στο χρηματιστήριο, βοηθάει την επιχείρηση να κρατάει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους. “Φέτος γινόμαστε 40 ετών και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις και να είμαστε ανθεκτικοί” τόνισε.

Στο ερώτημα της Judith Wallenstein για τα λάθη που θα ήθελαν να είχαν αποφύγει, ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι «Θα έπρεπε να ήμουν πιο επίμονος με πράγματα που ήξερα ότι ήταν λάθος και έπρεπε να αλλάξουν, αλλά δεν ήθελα να συγκρουστώ». Ο κ. Πανιάρας ανέφερε με τη σειρά του ότι «Εύχομαι να μην είχαμε διστάσει και να είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα στη μεταμόρφωση», ενώ ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι: «η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις