Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Έξυπνη Σπορά»: Μία πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα

Για το νέο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» αναφέρθηκαν ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ο Σπύρος Φούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα από τις 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου.

Στο νέο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» αναφέρθηκαν ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και ο Σπύρος Φούντας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα, κάνοντας λόγο για αλλαγή των δεδομένων στον τομέα.

Ο κ. Γεωργακέλλος τόνισε πως το εν λόγω πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την δοκιμαζόμενη από τις πλημμύρες Θεσσαλία και περιλαμβάνει μία πλατφόρμα η οποία θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας κριθαριού και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής. Συμπλήρωσε πως με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται καλύτερος προγραμματισμός και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Όπως πρόσθεσε, μέσω της πλατφόρμας «έχουμε ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος άνθρακα έως και 30%, καθώς και την αύξηση της παραγωγής κατά 10%».

Από την πλευρά του ο κ. Φούντας αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα «θα είναι διαθέσιμη σε περίπου ένα χρόνο, καθώς για να αντληθούν δεδομένα χρειάζονται δύο καλλιεργητικές περίοδοι». Όπως είπε ο κ. Φούντας, κάθε παραγωγός κριθαριού της Θεσσαλίας θα έχει ένα προσωπικό κωδικό. Μέσω της πλατφόρμας και μέσω drones και δορυφόρων θα αντλούνται στοιχεία για την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των εκτάσεων. «Ο παραγωγός θα βλέπει σε εβδομαδιαία βάση την εξέλιξη της ανάπτυξης, ποιες περιοχές χρίζουν βελτίωσης, ενώ θα δίνει και το οικονομικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις