Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κύμα φυγής τραπεζών από την Καταλονία

Εντείνεται το “πολεμικό” κλίμα στην Ισπανία, με την Μαδρίτη να συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Βαρκελώνη. Ο καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont  δήλωσε χθες ότι είναι υπέρ της διαμεσολάβησης για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, αλλά η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση και ζήτησε “πρώτα να επιστρέψει η Καταλονία στην οδό της νομιμότητας, τον οποίο δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψει”, όπως τόνισε ο Mariano Rajoy.

Μάλιστα, ο Rajoy δέχεται πιέσεις από το κόμμα του να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος που προβλέπει την κατάλυση της αυτονομίας και την κήρυξη ουσιαστικά της Καταλονίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε αυτό το δυσμενές κλίμα,παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα φυγής ανάμεσα σε τράπεζες και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν σε ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η Banco Sabadell και η CaixaBank αναμένεται να αποφασίσουν εντός της ημέρας για την ενδεχόμενη αποχώρησή τους ενώ ήδη έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση ο όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιών και Internet, Eurona, που μεταφέρει την έδρα του από τη Βαρκελώνη στην Μαδρίτη.

Μάλιστα, η σχετική φημολογία έχει εκτινάξει και την τιμή των μετοχών των εν λόγω εταιρειών στο χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Banco Sabadell ενισχύεται ήδη κατά περίπου 3,5%, ενώ η αντίστοιχη της Eurona καταγράφει κέρδη της τάξης του 8%.

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο πριν τη δημοπρασία ομολόγων της, η οποία παίρνει τη μορφή διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ισπανικά στοιχεία ενεργητικού, στο φόντο των νέων εξελίξεων. Η Ισπανία προτίθεται να διαθέσει με δημοπρασία ομόλογα ύψους έως 5,25 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων ένα νέο πενταετές ομόλογο, ένα ομόλογο με ρήτρα πληθωρισμού που λήγει το 2024 και ένα ομόλογο που λήγει το 2029.

Να σημειώσουμε, ότι οίκος αξιολόγησης S&P έθεσε αργά χθες υπό παρακολούθηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση το αξιόχρεο της Καταλονίας, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης. Το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Καταλονίας είναι Β+, τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης.

Πηγή: emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις