Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο κορωνοϊός αλλάζει την αγορά εργασίας – 16,8 εκατ. άνεργοι σε 3 εβδομάδες στις ΗΠΑ

3.800 απολύσεις μόνο τον Μάρτιο, από Startups

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που έρχεται ως συνέπεια του «παγώματος» της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρήσεων, είναι οι απολύσεις και η εκτίναξη της ανεργίας, σε χώρες κυρίως όπως η Αμερική.

Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων ανεργίας που υποβλήθηκαν μεταξύ 15 Μαρτίου και 4 Απριλίου έφτασε τα 16,8 εκατομμύρια. Μόνο την τελευταία εβδομάδα αυτής της περιόδου, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε – για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα – τα έξι εκατομμύρια.

Για να μπουν οι αριθμοί αυτοί στη σωστή διάσταση, το Politico σημειώνει: «Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που χάθηκαν σε μόλις τρεις εβδομάδες υπερβαίνει σήμερα τα 15 εκατομμύρια – χρειάστηκαν 18 μήνες στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, από το 2007 έως το 2009, για να χαθούν τόσες θέσεις».

Πρώτη σε αυτό το «γαϊτανάκι» απολύσεων που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι η Καλιφόρνια, η οποία κατέγραψε πάνω από δύο εκατομμύρια απολύσεις τις τρεις αυτές εβδομάδες. Η μόνη πολιτεία που ενδέχεται να την ξεπερνά είναι αυτή της Πενσυλβάνια, η οποία όμως δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα τα δεδομένα γύρω από τις απολύσεις και την ανεργία το τελευταίο διάστημα.

Άλλες πόλεις που πλήττονται είναι το Μίσιγκαν, η Νέα Υόρκη και το Τέξας, καθεμία από τις οποίες κατέγραψε πάνω από 700.000 ανέργους το ίδιο διάστημα. Σημαντικό είναι το πλήγμα που δέχεται επίσης το Σαν Φρανσίσκο, «πατρίδα» πολλών Startups, που φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην υποστούν και αυτές τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το CNBC μιλά για 3.800 απολύσεις μόνο τον Μάρτιο, από 40 Startups, που έχουν σηκώσει συνολικά 15 δις. Δολάρια. Οι περισσότερες εξ αυτών δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η φιλοξενία, οι μεταφορές, η παράδοση φαγητού και η τεχνητή νοημοσύνη.

Το Crunchbase News, αναφέρει από την πλευρά του ότι, από τις 11 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου, συνολικά 204 Startups απέλυσαν 16.229 άτομα. Το πιο ανησυχητικό, σημειώνει, δεν είναι όμως ο ίδιος ο αριθμός αλλά το γεγονός ότι μεγαλώνει ταχύτερα όσο περνά ο καιρός.

Δηλαδή: Μέχρι τις 2 Απριλίου, 94 Startups είχαν απολύσει 7.793 άτομα, ενώ έως τις 8 Απριλίου 185 νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε 15.653 απολύσεις. Από τις 2 έως τις 8 Απριλίου επομένως, ο αριθμός των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που επηρεάστηκε από την πανδημία, διπλασιάστηκε! Όσον αφορά τους τομείς που πλήττονται, το Crunchbase «συμφωνεί» με το CNBC, και προσθέτει το real estate, τη λιανική, και το fitness.

O entrepreneur Roger Lee έχει δημιουργήσει μια λίστα με τις απολύσεις αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να γίνει άμεσα η επαφή με τα διαθέσιμα άτομα που αυτή τη στιγμή ψάχνουν για εργασία. Βέβαια η λίστα αυτή επικεντρώνεται στις Η.Π.Α. κυρίως. Στην Ελλάδα απολύσεις ή σε διαθεσιμότητα μέρους του προσωπικού έχουν προχωρήσει οι Welcome, Blueground και Beat και πιθανόν και άλλες Startups που πλήττονται άμεσα από την πανδημία και στην ουσία έχουν μηδενικές πωλήσεις.

Τα στοιχεία αυτά είναι σίγουρα απογοητευτικά όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και η θετική – όσο γίνεται – πλευρά των πραγμάτων. Αυτή είναι η τεράστια δεξαμενή ταλέντων που δημιουργείται παγκοσμίως, ταλέντων που λόγω της πανδημίας είναι πλέον διαθέσιμα και έτοιμα να προστεθούν στο δυναμικό μιας άλλης εταιρείας – μιας και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που, παρά τις δυσκολίες, ακόμη προσλαμβάνουν.

Άλλωστε όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο συνιδρυτής της PayPal, Max Levchin, «είναι σίγουρο ότι δεν κάνουν πολλοί όνειρα αυτή τη στιγμή, γιατί οι περισσότεροι προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν. Οπότε αν μπορείς να βγεις μπροστά με μία καταπληκτική ιδέα… αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις μια εταιρεία». Μια εταιρεία με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, θα προσθέσουμε εμείς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις