Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JA Greece: Οι 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ελλάδας

Στις 8 Μαΐου ο Virtual Τελικός του Διαγωνισμού

Το Junior Achievement Greece, ανακοίνωσε τις 10 Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που κατάφεραν να προκριθούν στο Τελικό και θα διαγωνισθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020».

Για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τελικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με συνδέσεις από τα σπίτια των εφήβων «επιχειρηματιών», των κριτών και των προσκεκλημένων. Οι παρουσιάσεις των παιδιών, οι συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή και οι βραβεύσεις θα μεταδοθούν απ’ ευθείας, στον ιστότοπο: http://lms.jagreece.org/events/eikoniki-epixeirisi/ και από τα social media του οργανισμού, FacebookInstagramLinkedIn και youtube.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 09:00 και στις 15:00 θα ξεκινήσει η τελετή των βραβεύσεων που θα διαθέτει μετάφραση στα αγγλικά καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την VIRTUAL LIVE διαδικασία από το παγκόσμιο κοινό του Junior Achievement, αλλά και από στελέχη μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2020» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος, σε σύνδεση με το γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει εικονικά το πρώτο βραβείο στην νικήτρια ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe.  Το 2ο Βραβείο θα απονείμει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και το τρίτο βραβείο η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.

Οι 10 Μαθητικές Επιχειρήσεις που διεκδικούν το πρώτο βραβείο, με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της επιχείρησης, είναι: 

ΕCOWAVE – Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: Η εταιρεία «Eco-Wave Α.Ε.», ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2019. Το προϊόν της ονομάζεται «Bio-veil» και είναι ένα  πρωτοποριακό  ρολό χάρτου που τοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων αισθητικής με ευρεία χρήση. Η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα  υπόλοιπα κλασσικά ρολά έγκειται στο γεγονός  ότι το πλαστικό αδιάβροχο κάτω τμήμα του, είναι κατασκευασμένο από φυτικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων του αμύλου καλαμποκιού και φυτικών ελαίων. Τα ιδιαίτερα αυτά συστατικά, το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον διότι μετά τη χρήση του μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο συλλογής απορριμμάτων, ακόμα και σε αυτούς με μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Σε περίπτωση δε, που πεταχθεί σε χωματερές, γίνεται ένα με το χώμα, δηλαδή μετατρέπεται σε οργανική ουσία.

ΕLEPHANT –  ΓΕΛ Φιλοθέης & ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου: Η «Elephant» αποτελείται από 25 μαθητές της Α-Β των ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας/Νάξου. Η ομάδα ανέπτυξε εφαρμογή εποπτευόμενη από ψυχιάτρους, γηριάτρους, ψυχολόγους και γεροντολόγους, η οποία προλαμβάνει-επιβραδύνει την άνοια στους ηλικιωμένους χαροποιώντας τους και φέρνοντάς τους πιο κοντά στα άτομα που αγαπούν. Ο χρήστης μπορεί επιλέγοντας κάποια ιστορία (εμπνευσμένη από λαογραφικά παραμύθια, καθημερινές στιγμές), να ασκήσει τον ιππόκαμπο του (κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου που συμμετέχει στη μνήμη). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών (από τον φροντιστή ή τον ηλικιωμένο) αγαπητών προσώπων του ηλικιωμένου. Όραμά της ομάδας είναι να καταπολεμήσει την άνοια, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τα προσφιλή τους πρόσωπα χαροποιώντας μία καταθλιπτική συνήθως περίοδο της ζωής τους.

FeyeREi – EΠΑΛ Μυκόνου: Η Εικονική επιχείρηση «FeyeREi» έχει ως  στελέχη της  δεκατρείς μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μυκόνου των Τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας  – Διοίκησης. Οι μαθητές αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια υπηρεσία που, ενώ στη Μύκονο – ελλείψει έντονης χλωρίδας- δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, σε πανελλαδικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη: την υπηρεσία ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών. Η ιδέα έχει ως αφετηρία την πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινεττα Αττικής τον Ιούλιο του 2018 με  θύματα πάνω από εκατό συνανθρώπους μας. Συγκλονισμένοι από τα γεγονότα, η ομάδα αποφάσισε να συμβάλλει στην επίλυση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο: Οι πυρκαγιές και οι απώλειες κυρίως ανθρώπινων ζωών όσο και πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και υλικών περιουσιών αποτέλεσαν το κεντρικό ζήτημα της εικονικής αυτής επιχείρησης.

GRID – Kολλέγιο Ανατόλια: Η «GRID» αποτελεί μία υπηρεσία συλλογής χρησιμοποιημένων ρούχων από καταναλωτές και διάθεσης αυτών σε καταστήματα, με σκοπό την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή νέων ρούχων. Ο καταναλωτής σε αντάλλαγμα συλλέγει πόντους, που μπορούν να εξαργυρωθούν στα καταστήματα ή να μεταφερθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς με τη μορφή χρηματικής βοήθειας. Παράλληλα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο δίκτυο της GRID τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό και τη δυνατότητα να αγοράζουν σε χαμηλό κόστος χρησιμοποιημένα ρούχα τα οποία να αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων ενδυμάτων. Στόχος της GRID είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με την ορθή χρήση πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

jewelQRy – Eκπαιδευτήρια Καντά: Όραμα της Εικονικής Επιχείρησης «JewelQRy» της ομάδας μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Καντά είναι να προσφέρει ένα κόσμημα εύκολα αναγνωρίσιμο, το οποίο παρέχει ασφάλεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προσφέρει κοσμήματα με QR  Codes στα οποία έχουν αποθηκευθεί στοιχεία ταυτότητας, ομάδα αίματος και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η καινοτομία αυτή απευθύνεται σε: ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer ώστε να μη χάνονται από τους συγγενείς τους, μικρά παιδιά σε περίπτωση που απομακρυνθούν από τους γονείς τους και σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κάποιο ατύχημα και πρέπει να ειδοποιηθούν οι οικείοι του. Σε περίπτωση που κάποιος έχει χαθεί και δε θυμάται τα στοιχεία επικοινωνίας με τους οικείους του, σαρώνοντας των κώδικα QR εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και το τηλέφωνο των συγγενών του.

KINESIS – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Σε μια εποχή όπου συνειδητοποιούμε όσο ποτέ την αξία του αγαθού της ελεύθερης μετακίνησης και τα αδιέξοδα του ατομοκεντρικού πολιτισμικού μοντέλου, η Μαθητική Επιχείρηση «Kinesis» του Junior Achievement Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στην «βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων» του μέλλοντος. Με την συνεργασία των καθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά, προτείνει ένα καινοτόμο, «έξυπνο σύστημα» λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών που υλοποιείται σε αστικούς κόμ­βους ρυθμίζοντας τους σηματοδότες «σε πραγματικό χρόνο» με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο των προσβάσεων στον κόμβο, τον φόρτο των πεζών στις διαβάσεις, τις και­ρικές συνθήκες, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βελτιστοποιώντας τις μεταφορές στο αστικό οδικό δίκτυο, αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, προστατεύει το περιβάλλον.

Linkteen – CGS (Costeas-Geitonas School): Η εικονική αυτή επιχείρηση είναι μια υπηρεσία με στόχο την ανακάλυψη νεαρών ταλέντων που έχουν περιορισμένες επιλογές λόγω της οικονομικής ή κοινωνικής τους κατάστασης. Η πλατφόρμα έτσι παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των παιδιών, που επιθυμούν να εξελιχθούν αλλά δεν έχουν τα μέσα, και των φορέων που ενδιαφέρονται να τα βοηθήσουν. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω αναρτήσεων στο feed, όπου παρουσιάζεται το ταλέντο και ταυτοχρόνως μέσω της υποσελίδας “Συμμετοχή” όπου μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας είτε σαν μαθητές είτε σαν υποστηρικτές, που μέσω δωρεών ή υπηρεσιών μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια ενός παιδιού. Με αυτή την επαφή η ομάδα στοχεύει στην δημιουργία ευκαιριών και στην δημιουργία ενός δίκαιου κόσμου που αναγνωρίζει κάθε ταλέντο, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής θέσης.

MEDINOW – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού: Με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση σε δομές υγείας σε πολλές τουριστικές περιοχές, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Medinow» έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό, τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, μειώνοντας τον χρόνο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ο οποίος αποτελεί τον πιο κρίσιμο, ίσως, παράγοντα στην θετική έκβασή τους. Ο χρήστης μέσω του πρώτου μέρους της εφαρμογής, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, πατάει το κουμπί «Έκτακτης Ανάγκης» για να ειδοποιηθεί ο πιο κοντινός ιατρός και να προστρέξει εθελοντικά στο γεωγραφικό στίγμα του ασθενούς που προβάλλεται, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επιπρόσθετα, στο δεύτερο μέρος της εφαρμογής που ονομάζεται «Τοπική περίθαλψη», στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού, ένας επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει ραντεβού με κάποιον τοπικό ιατρό ή ιατρικό κέντρο.

STUSHION – PIERCE – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Η εταιρεία Stushion σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα ορθοσωματικό μαξιλάρι, που προσαρμόζεται στις μαθητικές καρέκλες και στο σωματότυπο του κάθε μαθητή, με σκοπό την καταπολέμηση μυοσκελετικών κακώσεων και άλλων ορθοπεδικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από την καθιστική καθημερινότητα τους. Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Κατασκευασμένο μετά από εκτεταμένη έρευνα, συνεργασία με πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Coco-Mat και νοσοκομειακά τμήματα (Γ. Γεννηματάς), προσαρμόζει τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των μαθητών, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη μυοσκελετική και ορθοπεδική υγειά τους. Στο «Makerspace» του σχολείου και με τη συμβολή του «Τμήματος Πληροφορικής» υλοποιήθηκε το φυσικό προϊόν και το κατάλληλο λογισμικό που εξασφαλίζει τη «συνταγή των ορθών γωνιών».

V Project – Σχολή Μωραΐτη: Το «V Project» αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει τους μαθητές του IB με τις κατάλληλες εθελοντικές δράσεις, ώστε να ολοκληρώσουν το Service που απαιτείται για την απόκτηση του Διπλώματός τους. Στην πλατφόρμα αυτή οι μαθητές δημιουργούν τον προσωπικό τους λογαριασμό, βλέπουν τις διαθέσιμες δράσεις, υποβάλλουν δήλωση ενδιαφέροντος σε αυτές, βλέπουν το ιστορικό συμμετοχών και δηλώσεων τους και παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής από τους αντίστοιχους οργανισμούς. Οι οργανισμοί, από την άλλη, αναρτούν τις εθελοντικές τους δράσεις, δέχονται ή απορρίπτουν υποψήφιους εθελοντές, έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και διατηρούν τον εταιρικό τους λογαριασμό. Το όραμά της ομάδας είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών στον εθελοντισμό και να διαδώσει την κουλτούρα του, με τελικό στόχο κάθε μαθητής στην Ελλάδα να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία εθελοντική δράση.

Γνωστοί δημοσιογράφοι και άλλες προσωπικότητες θα απονείμουν LIVE στις 8 Μαΐου, τα 4 Ειδικά Βραβεία σε 4 μαθητικές «επιχειρήσεις» που έφτασαν κοντά στην πρόκριση στη 10άδα και είχαν πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές σε επιμέρους τομείς.  Οι νικητές είναι:
Βραβείο Αειφόρου Ανάπτυξης«Ο κήπος της αειφορίας» – 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου
Βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών: «DeepSeaRobotiΧ» – 1ο Γυμνάσιο Γέρακα 
Βραβείο Διά Βίου Μάθησης«Πελλαία Φύση»  Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών
Βραβείο Τιμής Ένεκεν:  «πετμΕΕΕΕΚνοστιμιές» – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης

Συνολικά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης 2020», ομάδες από 150 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα και οι 10 προκρίθηκαν στον Τελικό για να διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις