Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 500 δις θα φτάσουν τα έσοδα του Fintech έως το 2030

Από τα 150 δις που ήταν το 2018

Η παγκόσμια βιομηχανία του Fintech, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και, σύμφωνα με νέα έρευνα της UBS, θα συνεχίσει να το κάνει.

Έχοντας ως “όπλο” την ταχεία αστικοποίηση, την έντονη ζήτηση από τους milennials και τους ευνοϊκούς κανονισμούς, ο τομέας θα έχει ετήσια ανάπτυξη περίπου τρεις φορές πιο γρήγορη από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα, προβλέπει ο σουηδικός τραπεζικός κολοσσός, ενώ τα έσοδα του τομέα, από 150 δισ. δολάρια που ήταν το 2018, θα φτάσουν τα 500 δις το 2030.

Ζωτικής σημασίας για αυτήν την ανάπτυξη είναι, όπως προαναφέρθηκε, οι milennials, οι οποίοι αποτελούν το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού και υπολογίζεται ότι έχουν ιδιωτική περιουσία αξίας 24 τρισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες που θα ανθίσουν, μία από αυτές είναι το blockchain, το οποίο η UBS αναμένει να παράγει ετήσια οικονομική αξία 300-400 δις μέχρι το 2027, σε έξι βασικές βιομηχανίες.

Άλλη μία “υποκατηγορία” που θα δει μεγάλη ανάπτυξη είναι οι πληρωμές/ ψηφιακά πορτοφόλια.Πάνω σε αυτό, η UBS σημειώνει ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα συνεχίσει να ηγείται του τομέα, έχοντας μερίδιο 66% έως το 2022, ενώ η Βόρεια Αμερική θα έχει το 33% και η περιοχή EMEA το 24%.

Το Fintech “επιβιώνει” από την πανδημία

Ούτε η πανδημία, το γεγονός που “καθήλωσε” την παγκόσμια οικονομία, δεν κατάφερε όπως φαίνεται, να ανακόψει την πορεία ανάπτυξης του τομέα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, deVere Group, η χρήση των Fintech εφαρμογών της στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 72% την περίοδο της πανδημίας. Τεράστια ανάπτυξη καταγράφει επίσης η βρετανική εφαρμογή αγοράς χρυσού Glint με τους χρήστες της να αυξάνονται κατά 718% σε 5 εβδομάδες.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την ευρύτερη βιομηχανία; Όπως σημειώνει ο James Green, Divisional Manager της deVere Group στην Ευρώπη, “από την οικονομική κρίση του 2008-2009, το Fintech γεμίζει το κενό ανάμεσα στο τι προσφέρουν οι παραδοσιακές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στο τι ζητούν οι πελάτες, ειδικά από άποψη εμπειρίας. Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει άμεση, γρήγορη πρόσβαση, χρήση και διαχείριση των χρημάτων τους, 24/7. Αναμένεται ότι λόγω της πανδημίας αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, αυτή η μετάβαση που πραγματοποιείται (τόσα χρόνια) θα επιταχυνθεί σημαντικά”.

Το ίδιο υποστηρίζει έκθεση της Finch Capital με τίτλο “FinTech: The Future Post CV-19″ – παρότι βλέπει και επιπτώσεις από την πανδημία. Το ολλανδικό VC τονίζει ότι ο τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, ωστόσο η πανδημία θα αυξήσει την υιοθέτηση της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας, δημιουργώντας μια θετική συγκυρία για τις εταιρείες που ασχολούνται με αυτή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του χώρου, λοιπόν, μιλούν για ανάπτυξη, παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που δημιουργεί και αυτό επιβεβαιώνουν οι Fintech χρηματοδοτήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται, σε μια περίοδο που οι περισσότερες επενδυτικές κινήσεις έχουν παγώσει.  Μία από αυτές ήταν της Stripe, η οποία πρόσθεσε 600 εκατ. δολάρια στον έβδομο γύρο χρηματοδότησης της στα μέσα Απριλίου, ενώ και η N26 εξασφάλισε τις προηγούμενες μέρες νέα χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις