Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Kaspersky: Οι διαδικτυακές επιθέσεις που σχετίζονται με το gaming αυξήθηκαν πάνω από 50% τον Απρίλιο

Το παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από εγκληματίες ήταν το Minecraft, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ

Αυτή την άνοιξη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να παραμείνουν μέσα, καθώς πολλές χώρες επέβαλαν κάποια μορφή μέτρων lockdown ή περιορισμούς μετακίνησης. Με περισσότερους ανθρώπους στο σπίτι και περισσότερο ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους, πολλοί στράφηκαν στη διαθέσιμη online ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοπαιχνιδιών.

Ξεκινώντας τον Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των χρηστών του Steam (η πιο δημοφιλής online gaming πλατφόρμα, κοινότητα και κατάστημα) αυξήθηκε σημαντικά, με την πλατφόρμα να σημειώνει ρεκόρ όλων των εποχών τόσο για τους ενεργούς χρήστες όσο και για τους ταυτόχρονους χρήστες που έπαιζαν ενεργά παιχνίδια μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Αφού παρατήρησαν αυτή την τάση, οι ερευνητές της Kaspersky αποφάσισαν να εξετάσουν βαθύτερα το τοπίο απειλών των βιντεοπαιχνιδιών κατά την περίοδο του lockdown. Αυτό που βρήκαν –δεν αποτελεί έκπληξη– ήταν ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες εκμεταλλεύονταν το αυξημένο ενδιαφέρον για τα βιντεοπαιχνίδια για να πραγματοποιήσουν διάφορες επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Kaspersky Security Network, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στον καθημερινό αριθμό προσπαθειών ανακατεύθυνσης των χρηστών σε κακόβουλα sites που εκμεταλλεύονται τους χρήστες μέσα από το gaming: μια αύξηση της τάξης του 54% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ημερήσιοι αριθμοί διαδικτυακών επιθέσεων που χρησιμοποιούν το θέμα των διαδικτυακών παιχνιδιών ως δέλεαρ, Ιανουάριος-Μάιος 2020

Το παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά από εγκληματίες ήταν το Minecraft, ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Το όνομά του χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 130.000 επιθέσεις στο διαδίκτυο. Τα άλλα πιο δημοφιλή παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις ήταν τα Counter Strike: Global Offensive και The Witcher 3.

Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το σύστημα Anti-Phishing της Kaspersky, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των αποκλεισμένων ανακατευθύνσεων σε σελίδες phishing που περιείχαν τη λέξη “Steam” αυξήθηκε κατά 40% τον Απρίλιο.

Title: Диаграмма

«Πολλές από αυτές τις επιθέσεις που σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένες – υπάρχει έντονο το στοιχείο των χρηστών για την επιτυχία τους. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει ότι οι χρήστες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να πέφτουν θύματα σε επιθέσεις phishing ή να κλικάρουν σε κακόβουλους συνδέσμους, όταν πρόκειται για παιχνίδια-είτε ψάχνουν να βρουν πειρατικές εκδόσεις είτε ένα μυστικό κόλπο που θα τους βοηθήσει να κερδίσουν», σχολιάζει η Maria Namestnikova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

«Τώρα που πολλοί παίκτες άρχισαν να χρησιμοποιούν για παιχνίδια τα ίδια μηχανήματα που χρησιμοποιούν για να εισέλθουν σε εταιρικά δίκτυα, η επιφυλακτικότητά τους θα πρέπει να διπλασιαστεί: οι επικίνδυνες ενέργειες καθιστούν όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα ή τα χρήματα ευάλωτα, αλλά και τους εταιρικούς πόρους. Όταν εργάζεστε από το σπίτι, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε την ανάμειξη του προσωπικού σας υπολογιστή με αυτόν που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο», προσθέτει ο Yury Namestnikov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις