Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google “ρίχνει” 10 δισ. δολάρια στην αγορά της Ινδίας

Η Ινδία αποτελεί κατεξοχήν μια χώρα-στόχο αλλά και “κλειδί” για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ο οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, παλεύουν για ένα μερίδιο του τεράστιου πληθυσμού της αλλά και ένα κομμάτι από την πίτα του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Στις αρχές του έτους, ο Jeff Bezos, CEO της Amazon, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια για να ψηφιοποιήσει τις μικρές επιχειρήσεις στην Ινδία. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη χώρα και εν μέσω σφοδρών κριτικών που δέχεται για τις πρακτικές τις Amazon.

Πιο πρόσφατα, το Facebook επένδυσε 5,7 δις στην Jio Platforms, τον ινδικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών που ανήκει στον πλουσιότερο άνδρα της Ινδίας, Mukesh Ambani. Η Jio Platforms, θυγατρική της Reliance Industries, έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος της αγοράς τηλεπικοινωνιών της ηπείρου με τις χαμηλές τιμές της και τώρα εργάζεται για να αξιοποιήσει τις πλατφόρμες της για το λιανικό εμπόριο. Σε αντάλλαγμα για τα 5,7 δις, το Facebook απέκτησε μερίδιο 9,9% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και, φυσικά, μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Λίγο καιρό μετά, η Intel ανακοίνωσε ότι επενδύει 250 εκατ. δολάρια στην ίδια εταιρεία. Η επένδυση αυτή, η οποία δίνει στην Intel μερίδιο 0,39%,  θεωρείται ότι θα την βοηθήσει να αποκτήσει μια ισχυρότερη θέση στην αγορά του 5G στην Ινδία.

Στο “αποκορύφωμα” όλων αυτών, η Google δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Ινδία τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, καθώς επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά αυτή. Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google, αποκάλυψε σήμερα το Google for India Digitization Fund μέσω του οποίου θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις στη χώρα.

Μιλώντας για την απόφαση αυτή, ο Pichai εξήγησε ότι θα υπάρξει ένα μείγμα επενδύσεων σε αντάλλαγμα με μετοχές, συνεργασιών και λειτουργικών επενδύσεων σε οικοσυστήματα και υποδομές. “Αυτό αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον της Ινδίας και της ψηφιακής οικονομίας της”, είπε στην ετήσια εκδήλωση της εταιρείας με επίκεντρο την Ινδία.

Οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς σημαντικούς για την ψηφιοποίηση της Ινδίας:

  • Προσβασιμότητα στο διαδίκτυο και παροχή πληροφόρησης σε κάθε Ινδό, στη γλώσσα του, όποια και αν είναι αυτή
  • Δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανάγκες της Ινδίας
  • Ενδυνάμωση των επιχειρήσεων καθώς συνεχίζουν ή ξεκινούν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό
  • Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό της κοινωνίας, σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η γεωργία

“Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να κάνουμε το Διαδίκτυο προσιτό και χρήσιμο σε ένα δισ. Ινδούς… “, δήλωσε ο Pichai, αφού ανακοίνωσε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Google, καθώς μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες της, όπως το Google Search, το YouTube και το Android, έχουν εισχωρήσει με μεγάλο μέρος του διαδικτυακού πληθυσμού. Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας από την χώρα παραμένουν μικρά, σε σχέση με τον πληθυσμό και το μέγεθος της χώρας, κι αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους που προωθεί τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις