Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μειώνονται οι επενδύσεις στην Ευρώπη – Στα επίπεδα του 2018, μετά από μια χρονιά ρεκόρ

Μείωση της τάξης του 20% κατέγραψαν οι χρηματοδοτήσεις από Venture Capitals στην Ευρώπη το πρώτο μισό του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που αποτέλεσε ρεκόρ για την περιοχή. Παρόλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπερνά το 2018 και μάλιστα κατά παραπάνω από 1 δις.

Σύμφωνα με το Crunchbase το οποίο και δημοσιεύει τα παραπάνω στοιχεία, τους πρώτους έξι μήνες του 2020, 904 startups σήκωσαν χρηματοδοτήσεις άνω των 2 εκατ. δολαρίων. Το ίδιο διάστημα πέρυσι, οι Startups που είχαν καταφέρει να σηκώσουν αντίστοιχο ποσό ήταν 991.

Εξετάζοντας το ευρωπαϊκό επενδυτικό τοπίο σε τριμηνιαία βάση, παρατηρεί κανείς ότι η “υποχώρηση” άρχισε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και ενισχύθηκε το 2020, κυρίως λόγω της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 8,1 δις ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 το ποσό αυτό υπολογιζόταν σρα 11,2 δις. Σε ετήσια βάση, μιλάμε λοιπόν για μια μείωση της τάξης του 28%.

Υγεία και ηλεκτρονικό εμπόριο στο επίκεντρο

Οι τομείς που συγκέντρωσαν τις περισσότερες επενδύσεις σε ετήσιο και τριμηνιαίο επίπεδο, είναι η βιοτεχνολογία, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η επιστήμη και μηχανική, η υγεία και η ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Πτώση στους mega-γύρους

Η πτώση των χρηματοδοτήσεων είναι ακόμα πιο αισθητή στους λεγόμενους mega-γύρους χρηματοδότησης, αυτούς δηλαδή που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια. Σε ετήσιο επίπεδο, το Crunchbase καταγράφει μείωση 52% στις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, ενώ παράλληλα παρατηρεί ετήσια πτώση 9% στις χρηματοδοτήσεις κάτω των 100 εκατ. δολαρίων. Τα ποσοστά αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική, όπου οι περισσότεροι γύροι είναι μεγαλύτερου μεγέθους.

Κορυφαίες Αγορές

Η κορυφαία αγορά σε χρηματοδοτήσεις, με διαφορά από την επόμενη, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία ενώ ακολουθεί Σουηδία και Ελβετία.

Ηγέτες – Επενδυτές

Μεταξύ των κορυφαίων, από άποψη δραστηριότητας επενδυτών, είναι οι Index Ventures, Partech, Salesforce Ventures, High-Tech Gründerfonds και Accel. Σε επίπεδο μικρότερων επενδύσεων, ξεχωρίζουν οι SFC Capital, Speedinvest, Seedcamp, Kima Ventures και Breega. Τέλος, από προγράμματα επιτάχυνσης, το Crunchbase διακρίνει τα SOSV, IndieBio, Plug and Play and Oxford Sciences Innovation.

Νέοι ευρωπαϊκοί μονόκεροι

Το τελευταίο τρίμηνο τρεις ευρωπαϊκές Startups κατάφεραν να γίνουν μονόκεροι. Η γερμανική Lilium (η οποία σχεδιάζει ιπτάμενα ταξί), η βρετανική Cazoo (ένα online marketplace αυτοκινήτων) και η Workhuman από το Δουβλίνου (πλατφόρμα διαχείρισης εσωτερικής απόδοσης για μεγάλες εταιρείες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις