Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εργασία από το σπίτι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 για τους υπαλλήλους της Google

Η Google επιτρέπει στους υπαλλήλους της να δουλέψουν από το σπίτι για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως το Facebook, το Twitter και η Siemens, που αλλάζουν τα μοντέλα εργασίας τους μετά την πανδημία.

Λίγους μήνες πριν, η Google είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοί της θα επιστρέψουν στα πόστα τους στο τέλος του έτους, ωστόσο σε email που απέστειλε χθες ο Sundar Pichai προς το προσωπικό της εταιρείας, ανέφερε ότι το καθεστώς εργασίας από το σπίτι παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021 για όσους υπαλλήλους δεν χρειάζεται να είναι στο γραφείο.

Σημειώνεται εδώ ότι η Google έχει 123.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και άλλους 122.000 προσωρινούς, προμηθευτές και συμβασιούχους.

Οι big tech καθιερώνουν την εργασία από το σπίτι

Η πανδημία και το lockdown σε όλον τον κόσμο ανάγκασε τις εταιρείες, μικρότερες και μεγαλύτερες να προσαρμοστούν και εφόσον ήταν εφικτό, να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι.

Η μετάβαση αυτή είχε σε πολλές περιπτώσεις απροσδόκητα οφέλη, καθώς πολλές εταιρείες παρατήρησαν αύξηση της παραγωγικότητας ενώ παράλληλα μεγάλη μερίδα εργαζομένων ήταν ικανοποιημένη με την ευελιξία που προσφέρει αυτός ο τρόπος εργασίας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ότι οι περισσότερες χώρες ανησυχούν για ένα δεύτερο “κύμα” κορωνοϊού και άλλες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν το πρώτο, ωθεί πολλές επιχειρήσεις στο να παρατείνουν ή και να καθιερώσουν την εξ αποστάσεως εργασία. Στην τάση αυτή, οι big tech πρωτοστατούν.

To Facebook, ενώ είχε αρχικά δηλώσει ότι οι υπάλληλοι του θα επιστρέψουν στα γραφεία τους το καλοκαίρι, τον Μάιο αναθεώρησε και παρέτεινε την εξ αποστάσεως εργασία έως το τέλος του χρόνου.

Την ίδια περίοδο, το Twitter ανακοίνωσε στους υπαλλήλους του ότι μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι “για πάντα”, δίνοντας ωστόσο την επιλογή σε όποιον επιθυμεί να επιστρέψει στο πόστο του να το κάνει, μόλις τα γραφεία της εταιρείας ανοίξουν.

Η εταιρεία δήλωσε σχετικά: “Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Έτσι, εάν οι υπάλληλοί μας βρίσκονται σε θέση που τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν για πάντα, θα το επιτρέψουμε.”

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Square, ιδρυτής της οποίας είναι ο CEO του Twitter. Ο Jack Dorsey, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της εταιρείας ότι μπορούν και αυτοί να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους, εφόσον αυτό επιθυμούν.

Η περίπτωση της Siemens

Ακολουθώντας τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, και η Siemens αποφάσισε να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο εργασίας για τους υπαλλήλους της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα επιτρέπει στους υπαλλήλους της να εργάζονται από όπου αυτοί αισθάνονται πιο παραγωγικοί, είτε αυτό είναι το σπίτι τους είτε κάποιος συνεργατικός χώρος.

“Θέλουμε οι υπάλληλοι να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από όπου νιώθουν πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί…οι υπάλληλοι της Square θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι τους μόνιμα, ακόμα και όταν τα γραφεία της εταιρείας αρχίζουν να ανοίγουν.Τις προηγούμενες εβδομάδες μάθαμε αρκετά σχετικά με το τι χρειάζεται (ένας υπάλληλος) προκειμένου να εκτελέσει αποτελεσματικά τη δουλειά του εκτός γραφείου και θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε όσο προχωράμε.

Αυτές οι αλλαγές θα συσχετιστούν επίσης με ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας, που θα εστιάζει στα αποτελέσματα παρά στο χρόνο που αφιερώνεται στο γραφείο”, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, Roland Busch.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις