Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Global Sustain: Διοργάνωσε το Sustainability Forum με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ

Συζητήθηκε από τους ομιλητές πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση σε ESG κατεύθυνση για μια μικρομεσαία επιχείρηση, τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, ποιες οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από την υιοθέτηση ή μη ESG πρακτικών.

Για 13η συνεχή χρονιά η Global Sustain διοργάνωσε το Sustainability Forum, ένα μοναδικό event για το ESG, τις υπεύθυνες χρηματοδοτήσεις και βιώσιμες επενδύσεις.

Στο Forum συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, ειδικοί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης από διεθνείς οργανισμούς και στελέχη μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους.

Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, ο οποίος μίλησε για το μέλλον του ESG και την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων για τη συλλογή, παρακολούθηση, και δημοσιοποίηση της, πλέον υποχρεωτικής, αξιολόγησης ESG απόδοσης μιας επιχείρησης -ανεξαρτήτου μεγέθους. Όπως ο ίδιος τόνισε, η ψηφιοποίηση των δεδομένων ESG, επιφυλάσσει μικρότερα κόστη αναφοράς για τις εταιρείες και μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρισης πληροφοριών για επενδυτές και παρόχους κεφαλαίων αλλά και ασφαλίσεων.

Ο κ. Πάνος Μαρτίνης, CEO του SOFTONE Group, κορυφαίος πάροχος Cloud-based λύσεων business software στην ελληνική αγορά και μέλος του Ομίλου εταιρειών Olympia, παρουσίασε το όραμα του Ομίλου για την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες και πρακτικές ESG μέσω cloud τεχνολογιών, αναδεικνύοντας και τη σημασία της στρατηγικής επένδυσης του Ομίλου SoftOne στη Global Sustain.

Στη συνέχεια, η κ. Michelle McDonough, COO της Trillium Asset Management, ηγέτιδα εταιρεία επενδύσεων ESG με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, μίλησε για την ολιστική προσέγγιση της Trillium, να επενδύει σε εταιρείες που εφαρμόζουν και υιοθετούν πρακτικές ESG.

Οι χρηματοδοτήσεις έργων βάσει κριτηρίων ESG και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Mark Hughes, Senior Environmental Advisor της EBRD (European Bank for Reconstruction and Development).

Το ρόλο του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moody’s στην προώθηση του ESG και της σημασίας του για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ανέδειξαν ο κ. Zak Abideen, Director της Moody’s Analytics και η κ. Helen Tunstall, Commercial Lending Expert της Moody’s Analytics.

Ο κ. Μάκης Τζέης, CEO της Atradius, παρουσίασε την ανάγκη υιοθέτησης Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPIs) από όλες τις εταιρείες προκειμένου να παρουσιάζουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να είναι “Green Credible”, προκειμένου να αξιολογούνται από προγράμματα ασφάλισης πιστώσεων.

Συζητήθηκε από τους ομιλητές πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση σε ESG κατεύθυνση για μια μικρομεσαία επιχείρηση, τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, ποιες οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από την υιοθέτηση ή μη ESG πρακτικών.

Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων στην προώθηση και εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Γιάννου Μιχόπουλου, Corporate Governance Course Leader, The Institute of Directors, με αναφορά στους κινδύνους του Greenwashing, τις προκλήσεις λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων, αλλά και ορισμένες κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση.

Την υιοθέτηση και εφαρμογή ESG πρακτικών από εταιρείες παραγωγής ενέργειας, καθώς και των δράσεων της εταιρείας με γνώμονα το ESG ανέλυσε η κ. Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager της ΔΕΣΦΑ, παρουσιάζοντας το ταξίδι στο ESG της Εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Για τη σπουδαιότητα της ενεργού συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη σχεδίαση ενός στρατηγικού πλάνου βιωσιμότητας έκανε λόγο ο κ. Θάνος Μπελαλίδης, Partner της Sympraxis Team. Βασισμένος σε case studies, τόνισε ότι «Οι κίνδυνοι είναι άμεσοι και κατευθύνονται στον άνθρωπο. Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρωτεύον κίνητρο στην εφαρμογή πρακτικών ESG».

Οι κ. Άρης Βρεττός, Sustainable Business Strategy & Transformation της Croda και μέλος του Δ.Σ. της Global Sustain και κ. Γιάννης Καντώνιας, CEO της Cosmos Aluminium S.A., συζήτησαν για τη συστηματική προσπάθεια, που απαιτείται για την ομαλή μετάβαση των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή του ESG, στη δημιουργία αξίας, το ρόλο της καινοτομίας και τέλος στην ανάγκη συλλογικής εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τα νέα πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRS) και την οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) της ΕΕ, την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2024, όσον αφορά το Greenwashing παρουσίασε η κ. Μαρία Αλεξίου, μέλος του ESRS Secretariat – SMEs, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις