Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

COVID-19 & Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις: Έρευνα του HIGGS για την επόμενη ημέρα

Το HIGGS, αφουγκραζόμενο τις επιπτώσεις του Covid-19 στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, κατέγραψε τις ανάγκες τους με τα τρέχοντα δεδομένα

Ποια η επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία των οργανώσεων, στις χρηματοδοτήσεις και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία; Ποια τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες; Αυτές τις ερωτήσεις έρχεται να απαντήσει η νέα έρευνα του HIGGS, με τίτλο «COVID-19 & Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις: Η επόμενη ημέρα».

Το HIGGS, αφουγκραζόμενο τις επιπτώσεις του Covid-19 στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, κατέγραψε τις ανάγκες τους με τα τρέχοντα δεδομένα, το πώς ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της πανδημίας και πώς διαφαίνεται η επόμενη μέρα για την Κοινωνία Πολιτών.

Η έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν προς όλους εδώ,  πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2020, σε δείγμα 119 κοινωφελών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα με σημαντική γεωγραφική ποικιλομορφία: από την Κομοτηνή έως την Κρήτη και από τη Λέσβο έως την Πάτρα. Οι οργανώσεις που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται σε μια πλειάδα τομέων. Ενδεικτικά: Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτισμό, 3η Ηλικία, Οικονομική Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Τεχνολογία. Το δείγμα συγκεντρώνει οργανώσεις όλων  των μεγεθών: μικρές οργανώσεις, με προσωπικό που δεν ξεπερνά τα 10 άτομα και κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ, αλλά και μεγάλες οργανώσεις των 40+ ατόμων και ετήσια έξοδα που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ.

Η έρευνα κινήθηκε σε 5 άξονες:  

  • Επιπτώσεις COVID-19 στη λειτουργία των κοινωφελών οργανώσεων & στη δράση τους στο πεδίο
  • Επιπτώσεις COVID-19 στη λειτουργία των κοινωφελών οργανώσεων στην ανεύρεση πόρων
  • Ανάγκες των κοινωφελών οργανώσεων λόγω COVID-19 στο επόμενο διάστημα (Λειτουργία/Χρηματοδοτήσεις)
  • Εκπαιδευτικές ανάγκες των κοινωφελών οργανώσεων λόγω COVID-19
  • Πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τον τομέα των κοινωφελών οργανώσεων.

Συμπεράσματα

Όπως θα ήταν αναμενόμενο διαπιστώνεται η αρνητική επίδραση της πανδημίας στη λειτουργία των οργανώσεων, αλλά και η αντοχή του τομέα στα νέα δεδομένα, κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην εμπειρία και την προσαρμοστικότητά του, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον εδώ για τις οργανώσεις και η μεγάλη πρόσκληση είναι να ανταποκριθούν τόσο σε επίπεδο γνώσεων και χρήσης νέων ηλεκτρονικών εργαλείων εξ αποστάσεως εργασίας και συντονισμού, όσο και σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού.

Στο πεδίο των χρηματοδοτών, η στροφή προς τον τομέα της υγείας έχει αφήσει αρκετά κενά στις οργανώσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την πανδημία, με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τους Ιδιώτες να είναι οι πηγές χρηματοδότησης με τις μεγαλύτερες μεταβολές. Σε σχέση με τις σημαντικότερες ανάγκες των οργανώσεων στο επόμενο διάστημα που θα μπορούσαν να καλύψουν οι χρηματοδότες, η τάση είναι η κάλυψη των παγίων αναγκών και των λειτουργικών τους εξόδων, γεγονός απολύτως λογικό, για να σταθεροποιήσουν ή να εξασφαλίσουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα το κυρίαρχο στοιχείο είναι η αβεβαιότητα, επίσης απολύτως λογικό. Παρ’όλα αυτά, διαπιστώνεται μια τάση αισιοδοξίας για το μέλλον, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει τα πρώτα συμπεράσματα για την ανθεκτικότητα των οργανώσεων και την αντίληψη ότι μετά από 10 χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε

περιόδους κρίσης και, αν μη τι άλλο, να επιβιώνουν.

Ο Ρόλος του HIGGS

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το HIGGS πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα για να μοιραστεί σημαντικά συμπεράσματα για τους επόμενους μήνες και να να παράσχει στην Κοινωνία των Πολιτών τη γνώση και τα εργαλεία ώστε να επιλύσει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.

Ο διευθυντής του HIGGS Σωτήρης Πετρόπουλος δήλωσε: «Το HIGGS δεν θα μπορούσε να απέχει από τα τεκταινόμενα της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Μέσα από αυτή την έρευνα, επιδιώκουμε να στρέψουμε το βλέμμα στις λύσεις για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις