Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η τελευταία κίνηση της Google φέρνει μεγάλη ανησυχία στην αγορά της εκπαίδευσης

Στο Startupper Mag #10 του περασμένου Μαΐου, στο αφιέρωμα για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητά μας, είχαμε κάνει αναφορά στην εμπλοκή των μεγάλων της τεχνολογίας στην ¨βιομηχανία” της εκπαίδευσης.
Πριν λίγες μέρες μια ανακοίνωση της Google μας επιβεβαίωσε και φέρνει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε κατάσταση επιφυλακής.

O Ken Walker, Senior VP of Gloabal Affairs της Google, ανακοίνωσε την έναρξη επιλεγμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, για αντικείμενα με υψηλή ζήτηση στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, από την ίδια την Google.
Ta μαθήματα αυτά θα οδηγούν στα Google Career Certificates τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μάλιστα!
Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ότι θα ολοκληρώνονται μέσα σε έξι μήνες και με κόστος όσο περίπου τα βιβλία του πρώτου έτους σε ένα Πανεπιστήμιο!
Η Google μάλιστα θα δέχεται αυτά τα “πτυχία” κατά την επιλογή των νέων στελεχών τα οποία θα έχουν την ίδια βαρύτητα με τα πτυχία πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης και δεν θα έχουν κανένα προαπαιτούμενο από τους σπουδαστές! Θα προσφέρονται online μέσω της πλατφόρμας της Coursera.

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση εδώ και πολλά έτη δέχεται κριτική ότι είναι αποσυνδεδεμένη από τις σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων και για αυτό βλέπουμε τα τελευταία έτη τα Πανεπιστήμια να γίνονται φορείς καινοτομίας, hitech έρευνας αλλά και ανάπτυξης αλλά και επιχειρηματικότητας με ειδικευμένα προγράμματα σπουδών (δείτε για παράδειγμα το μεγάλο μας αφιέρωμα στο τεύχος 11 του Startupper Mag).

Οι τρεις τομείς για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της Google είναι τα παρακάτω (μέσα σε παρένθεση οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στις Η.Π.Α. για τις αντίστοιχες θέσεις όπως τις αναφέρει η Google):

Project Manager ($93.000)
Data Analylst ($66.000)
UX Designer ($75.000)

Κάθε πρόγραμμα θα σχεδιάζεται και διδάσκεται από έμπειρα στελέχη της Google στις αντίστοιχες θέσεις.

Η Google προσφέρει από το 2018 το Google IT Certificate πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές και σύμφωνα με την ίδια την Google έχει βοηθήσει χιλιάδες υποψηφίους να βρουν καλές δουλειές. Μετά την αποφοίτηση η Google θα προωθεί τα βιογραφικά σε μεγάλες εταιρείες των Η.Π.Α. για αντίστοιχες θέσεις ενώ όπως προαναφέραμε τα πιστοποιητικά αυτά θα είναι δεκτά και στην Google για τις αντίστοιχες θέσεις.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι με την έναρξη αυτών των προγραμμάτων ο χώρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα αλλάξει μια για πάντα, ειδικά αν πολλές μεγάλες εταιρείες αρχίσουν να δέχονται αυτά τα πιστοποιητικά στην διαδικασία προσλήψεων στελεχών τους.

Ο Tim Cook έχει αναφέρει πρόσφατα, κάνοντας αίσθηση μάλιστα, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων στελεχών στην Αμερικανική αγορά εργασίας και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να μεταφερθεί η παραγωγή του iPhone στις Η.Π.Α.. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις Η.Π.Α. τα στελέχη υψηλής κατάρτισης για όλη την αλυσίδα παραγωγής του iPhone μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, ενώ στην Κίνα γεμίζουν ένα ποδοσφαιρικό στάδιο!

Εκτός από την Google και η Acronis και ειδικά ο οραματιστής CEO της, Serguei Bellussov, έχουν διαπιστώσει την ανάγκη για κατάρτιση σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και “επιστημονικότητας” αλλά ακολούθησε τον παραδοσιακό δρόμο της δημιουργίας ενός πανεπιστημίου.
Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας Blockchain και να συμμετέχει ενεργά τόσο στην εξέλιξή της όσο και σε πανευρωπαϊκά project.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις