Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

waiz: Η έξυπνη εφαρμογή που σου δίνει την πλήρη εικόνα και τον έλεγχο των οικονομικών σου

Η θέσπιση της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 τον Ιανουάριο του 2018 δημιούργησε νέα οικοσυστήματα και επιχειρηματικά μοντέλα για τις τράπεζες και εισήγαγε νέους παίκτες στο χρηματο-οικονομικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με αυτήν, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν σε πιστοποιημένες Fintech, APIs που παρέχουν πληροφορίες που αφορούν τους πελάτες τους, εφόσον οι πελάτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις καινοτόμες υπηρεσίες από νέους παίκτες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου PSD2, η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας μία διαφορετική και καινοτόμο προσέγγιση, δημιούργησε το waiz. Το waiz ήταν το πρώτο app τράπεζας που υλοποίησε το λεγόμενο aggregation, με απλά λόγια τη δυνατότητα να βλέπει κανείς όλους τους λογαριασμούς και τις κινήσεις του από μια μόνο εφαρμογή.
Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, το σύνολο της τραπεζικής εικόνας των χρηστών, το waiz παρουσιάζει σε κάθε χρήστη το δικό του οικονομικό feed καθώς και εύκολες και έξυπνες αναλύσεις για τις χρηματικές του συνήθειες. Έτσι, απευθύνεται σε εκείνους που τους ενδιαφέρει να παρακολουθούν, να γνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους σε βάθος μεν, αλλά με εύκολο, γρήγορο και κατανοητό τρόπο. Στημένο ως μια Fintech και ακολουθώντας τις τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς, το waiz αποπνέει αέρα Startup: ένα φρέσκο brand, με χρώματα και στιλ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνδυάσει με τα οικονομικά μας.

Το waiz απευθύνεται σε οποιονδήποτε στην Ελλάδα έχει ebanking σε οποιαδήποτε από τις τράπεζες που διασυνδέονται με το waiz.
Έτσι, είναι μεν ένα venture της Εθνικής, εξυπηρετεί όμως την ευρύτερη αγορά και όχι μόνο την πελατεία της Εθνικής Τράπεζας. Με τη χρήση της εφαρμογής, δεν αποκτάς εμπορική σχέση με την τράπεζα, ενώ η ίδια η εφαρμογή είναι ξεχωριστή από τα συστήματα της τράπεζας, καθώς βρίσκεται σε δικό της cloud space. Στόχος του waiz είναι οι χρήστες του να έχουν μια νέα και απροσδόκητη εμπειρία διαχείρισης των οικονομικών τους, συγκεντρώνοντας σε μία εφαρμογή τις πληροφορίες των τραπεζικών λογαριασμών τους,ανεξάρτητα από την τράπεζα όπου ανήκουν.

Το waiz λειτουργεί ως Πάροχος Υπηρεσιών Πληροφοριών Λογαριασμών (Account Information Service Provider ή AISP) βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (PSD2). Η PSD2 και η αναδυόμενη Fintech αγορά –φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει χτιστεί και το waiz– αποσυνδέει την παροχή κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών (π.χ. πληροφορίες λογαριασμών ή απλές μεταφορές) από το τραπεζικό ίδρυμα στο οποίο βρίσκεται η σχέση του πελάτη. Έτσι δημιουργεί ένα νέο στρώμα παικτών και υπηρεσιών που βασισμένες σε τραπεζικές πληροφορίες δίνουν περισσότερες επιλογές και εναλλακτικές στον τελικό πελάτη. Η PSD2 όχι μόνο αναγνωρίζει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων παικτών και την απελευθέρωση της τραπεζικής πληροφορίας προς όφελος του χρήστη, αλλά θεσπίζει και το κανονιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις, ώστε να διατηρείται η ασφάλεια και η εμπιστευτικότητα των δεδομένων με υψηλές προδιαγραφές.
Το waiz μετράει ήδη έναν χρόνο στην ελληνική αγορά με πάνω από 100k downloads και οι χρήστες του απολαμβάνουν ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα παρακολούθηση των οικονομικών τους μέσω εξατομικευμένων πληροφοριών της εφαρμογής.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις το waiz, αντί ή επιπλέον του συμβατικού τραπεζικού app;

  • Για να δοκιμάσεις μια σύγχρονη, διαφορετική, αποκομμένη από το τραπεζικό περιβάλλον και πιο ευχάριστη προσέγγιση μιας κατά τ’ άλλα ουδέτερης διαδικασίας.
  • Γιατί ίσως έως τώρα δεν έχεις βρει τρόπο να γνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου χωρίς excel, σημειώσεις και μελέτη των statements και των αποδείξεών σου.
  • Γιατί καταλαβαίνοντας τον εαυτό σου και τις συνήθειές σου μπορείς να βελτιωθείς ή να κάνεις καλύτερες ή διαφορετικές επιλογές με τα χρήματά σου.
  • Για να μπορείς να βλέπεις αυτοματοποιημένες αναλύσεις και χρήσιμες πληροφορίες με ένα μόνο «tap» όπως: πόσα έχω ξοδέψει το μήνα που διανύω, αν ο προηγούμενος μήνας ήταν συν ή πλην.
  • Γιατί αν είσαι κάτοχος τραπεζικών λογαριασμών διαφορετικών τραπεζών, με το waiz βλέπεις τη συνολική εικόνα των οικονομικών σου από μια εφαρμογή βλέποντας έτσι και το συνολικό σου υπόλοιπο αλλά και το σύνολο των κινήσεών σου σε ένα μέρος.
  • Γιατί το waiz κατηγοριοποιεί τις συναλλαγές σου σε 140 κατηγορίες (όταν αντίστοιχα τραπεζικά app έχουν κατά μέσο όρο 8-10 κατηγορίες).
  • Γιατί όλα τα νέα features βασίζονται σε σχόλια και ανάγκες των χρηστών του και βρίσκεται σε μία διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και σύντομα αναμένονται νέα features πέραν της απλής παρακολούθησης των οικονομικών.

Πώς δουλεύει:

Μετά το download και αφού ο χρήστης έχει δημιουργήσει το λογαριασμό του, σειρά έχει η σύνδεση των τραπεζών με το waiz.Επιλέγοντας την τράπεζά που επιθυμεί να συνδέσει, μεταφέρεται στο περιβάλλον της τράπεζας για να εξουσιοδοτηθεί η διασύνδεση.
Αυτό είναι μια διαδικασία που ο χρήστης καλείται να κάνει κάθε 3 μήνες και άρα για 3 μήνες η διασύνδεση είναι ενεργή και δεν χρειάζεται να κάνει log in κάθε φορά. Συνδέοντας την τράπεζά ο χρήστης βλέπει στο waiz τους λογαριασμούς του (όψεως, ταμιευτηρίου) και τις κάρτες του καθώς και όλες τις κινήσεις του.  Έτσι, από τη Ροή, ο χρήστης μπορεί να αναγνωρίσει με μια ματιά την αναλογία των εσόδων και εξόδων στις συναλλαγές του.

Το περιβάλλον του waiz έχει μελετηθεί έτσι, ώστε να είναι απλό και λειτουργικό για τον χρήστη. Έτσι, από τη Ροή, ο χρήστης μπορεί να αναγνωρίσει βάσει του χρωματικού κώδικα την αναλογία των συναλλαγών του μεταξύ εσόδων (μοβ), αυτόματα κατηγοριοποιημένων εξόδων (πράσινο) και των εξόδων που χρειάζεται να επιβεβαιώσει/κατηγοριοποιήσει (πορτοκαλί). Μέσα από τη Σύνοψη, ο χρήστης βλέπει με μια ματιά το συνολικό υπόλοιπό του από όσες τράπεζες έχει συνδέσει αλλά και τις συναλλαγές ανά τράπεζα. Επίσης, από εδώ δίνεται η δυνατότητα να καταχωρίσει και συναλλαγές που πραγματοποιεί με μη συνδεδεμένη τράπεζα ή με μετρητά, ώστε να υπολογίζονται και αυτές στη συνολική εικόνα των οικονομικών του.

Εκτός από αυτά τα εργαλεία, το waiz λειτουργεί και ως ο προσωπικός σου σύμβουλος, καθώς με τις Προκλήσεις και τον Μετρητή Εξόδων δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να ορίσουν ανώτατο όριο για το ποσό που θα ξοδέψουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία ή συνολικά σε επίπεδο μήνα. Από τα πιο δυνατά χαρτιά του waiz, είναι η δυνατότητα να προϋπολογίσεις το budget του επόμενου μήνα, με βάση τα έξοδα των προηγούμενων
μηνών. Έτσι, βλέπεις με μία ματιά αν κάθε μήνας σου κλείνει θετικά ή αρνητικά. Τέλος, χρησιμοποιώντας το waiz, λαμβάνεις σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο επίπεδο αναφορές (reports) για να δεις πού, πότε και πόσα ξόδεψες ανά κατηγορία σε σχέση με τους προηγού-ενους μήνες.

Μία εφαρμογή που δεν ήρθε για να αναιρέσει/καταργήσει τις τραπεζικές εφαρμογές, καθώς επικεντρώνεται σε ένα είδος υπηρεσίας, που η ομάδα του waiz πιστεύει ότι είναι η αρχή όλης της σωστής οικονομικής διαχείρισης: η γνώση, η κατανόηση και ο έλεγχος των οικονομικών μας. Έτσι, θέλει να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό που αναζητά μια φρέσκια, εναλλακτική ματιά για τη διαχείριση και την οργάνωση των χρημάτων του, πιο προσωποποιημένη και φιλική προς τον χρήστη πληροφόρηση που λειτουργεί προς
όφελός του.

Η waiz εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για συσκευές και κινητά Smartphones με λειτουργικό Android και iOS.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.waiz.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις