Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους με ένα μεγάλο διαγωνισμό και βραβεία 450.000 ευρώ

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει στόχο να δώσει λύσεις και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί το δομημένο περιβάλλον φέροντας την ευθύνη για 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει να κάνει με την ελπίδα, την έμπνευση, τις νέες δυνατότητες και τις πρακτικές δράσεις ενάντια στην Kλιματική Aλλαγή. Η πολιτική και η οικονομία είναι απαραίτητη αλλά όχι αρκετή. Χρειαζόμαστε κάτι ακόμη. Χρειαζόμαστε ένα κοινό αφήγημα που να αγγίζει όχι μόνο το μυαλό μας αλλά την καρδιά μας και την ψυχή μας

Αν πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι αυτά τα λόγια έρχονται από την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μας φαινόταν απίστευτο. Όμως κάτι αλλάζει… και πριν μερικές μέρες η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αυτή την εισαγωγή ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους συμπληρώνοντας ότι “θέλουμε να προσθέσουμε μία πολιτιστική διάσταση στην οικονομική και τεχνολογική μεταμόρφωση ώστε να φθάσουμε μέχρι το 2050 τον στόχο μας να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, συμφιλιώνοντας έτσι τον τρόπο ζωής μας με την φύση. […] Χρειαζόμαστε […] έναν δημόσιο διάλογο για το πως μπορούμε να ζούμε με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει στόχο να δώσει λύσεις και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί το δομημένο περιβάλλον φέροντας την ευθύνη για 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα! Ο μεγάλος ξεχασμένος παράγοντας στην μάχη που πρέπει να δοθεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η προσπάθεια ξεκινά άμεσα με ένα ανοιχτό κάλεσμα για να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολο της. Δέκα κατηγορίες βραβείων προκηρύχθηκαν για ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες (30.000€) αλλά και για πρωτοπόρες ιδέες από νέους κάτω των 30 ετών (15.000€) που αφορούν στο τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας, στον τρόπο που ζούμε μέσα στις πόλεις μας, στα υλικά που χρησιμοποιούμε και στα προϊόντα που καταναλώνουμε. Στην σχέση σεβασμού και συμβίωσης που χρειάζεται να ξαναδημιουργήσουμε με την φύση.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 31 Μαΐου και αιτήσεις μπορούν να γίνουν εδώ.

Βιωσιμότητα και αισθητική πρέπει απαραίτητα να πάνε χέρι χέρι χωρίς να αφήσουν κανέναν στο περιθώριο. Η κίνηση αυτή ενώ ξεκινά από την κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει ότι θα πετύχει μόνο εάν συνδεθεί με τις κινήσεις πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.  Κινήσεις και ιδέες που ήδη υπάρχουν στην καρδιά της κοινωνίας και διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει πληθώρα τέτοιων πρωτοβουλιών που συμβάλλουν αθόρυβα χωρίς να έχουν ποτέ αναγνωριστεί” λέει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, η οποία επιλέχθηκε μαζί με άλλες 17 διεθνείς προσωπικότητες όπως ο διακεκριμένος Ισλανδός καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον και ο βραβευμένος Ιάπωνας αρχιτέκτων Σιγκέρου Μπαν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις