Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παπαστράτος: Η προστασία του νερού ως κρίσιμου προαπαιτούμενου βιώσιμης ανάπτυξης

Η υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, που έγινε πρόσφατα μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προτύπου, το οποίο επαναπιστοποιείται κάθε χρόνο από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς και έχει στόχο την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη χρήση του νερού, η Παπαστράτος ενίσχυσε το 2020 την προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει προκειμένου να συνεχίσει να μειώνει ετησίως την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται ανά εκατομμύριο παραγόμενων ράβδων καπνού.

Επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης της Παπαστράτος, Κωνσταντίνο Οικονόμου, «όχι μόνο μια περαιτέρω συνολική μείωση της τάξεως του 10% (σε σχέση με το 2019), αλλά καταφέρνοντας 8.659 m3 επεξεργασμένου ύδατος από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων να επαναχρησιμοποιηθούν προς άρδευση των χώρων πρασίνου των εγκαταστάσεών μας».

Επιπλέον, η Παπαστράτος έχει εγκαταστήσει στο εργοστάσιό της δύο μονάδες βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων της, με τα επεξεργασμένα ύδατα (συνολικής ποσότητας 46.938 m3 να διατίθενται υπεδάφια. Eνισχύοντας, τόσο ποιοτικά όσο και σε ποσότητα, τον «πάσχοντα» υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Θριάσιου Πεδίου.

Όλο αυτό στο πλαίσιο της επιχειρησιακής φιλοσοφίας της Παπαστράτος, βασική αρχή της οποίας, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Οικονόμου, είναι: «Το “Zero Loss Mindset”. Σύμφωνα με αυτή, σε οτιδήποτε δραστηριοποιείται κάποιος προσπαθεί ενεργά να μειώσει και εντέλει να εκμηδενίσει τις απώλειες όπως π.χ. στην κατανάλωση νερού.

Για εμάς αυτά τα δύο πράγματα, η βέλτιστη διαχείριση των εγκαταστάσεών μας και η περιβαλλοντική ευαισθησία, είναι αλληλένδετα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και συνεχίζουμε να προσπαθούμε ενεργά να μειώνουμε κάθε μέρα που περνάει ακόμη περισσότερο την απώλεια/σπατάλη και την κατανάλωση πόρων
και να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Γιατί πραγματικά, για εμάς, κάθε σταγόνα νερού μετράει».

Μία άλλη σημαντική διάσταση τόσο του προτύπου όσο και της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης υδάτινων πόρων της Παπαστράτος έρχεται να τονίσει η Διευθύντρια Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας της εταιρείας Μαρία Πάλλη, επισημαίνοντας ότι: «Η κατανάλωση, η ποιότητα και η σωστή διαχείριση του νερού είναι έτσι και αλλιώς καίριος στόχος μας και κάτι που πάντα παρακολουθούμε στενά, έχοντας και σχετικά περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως το ISO 14001. Η κρίσιμη διαφορά, όσον αφορά το ΑWS, είναι η εξωστρέφεια καθώς το συγκεκριμένο πρότυπο έχει στόχο την αναγνώριση κοινών προκλήσεων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, τη δημιουργία συμμαχιών και την ανάληψη κοινών δράσεων με τα ενδιαφερόμενα μέλη, προς όφελος της κοινωνίας στην οποία λειτουργούμε και, φυσικά, του περιβάλλοντος».

Ένας μακροπρόθεσμος στόχος δημιουργίας μιας ευρύτερης Συμμαχίας για το νερό, για την επίτευξη του οποίου η Παπαστράτος ανέλαβε την πρωτοβουλία έναρξης ανοιχτού και
συνεχούς διαλόγου με την τοπική κοινωνία, τους όμορους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Άξιο επισήμανσης αποτελεί η εύστοχη παρατήρηση της Μαρίας Πάλλη, που έρχεται και συμπυκνώνει την ευρύτερη φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά τη σημασία της
προστασίας του νερού, λέγοντας: «Η κομβική φράση εδώ είναι ορθή διαχείριση. Οφείλουμε όλοι μας, πολίτες, επιχειρήσεις, πολιτεία, κοινωνία, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι υδάτινοι πόροι δεν μας ανήκουν και ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τις φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί κάθε σταγόνα νερού που προστατεύουμε και διαχειριζόμαστε υπεύθυνα σήμερα μας φέρνει πιο κοντά στο βιώσιμο αύριο που όλοι μαζί αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις