Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ηγέτης στον τομέα του περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Με κύριο μοχλό τη θυγατρική του Ομίλου, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο «πράσινος» εισηγμένος ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες πολύπλευρες δραστηριότητες στους τομείς περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας, παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.

Σήμερα πια παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επανάσταση
της καθαρής ενέργειας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο Όμιλος πρωταγωνιστεί στον τομέα των βιώσιμων υποδομών, που αποτελούν την προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ έχει εκδώσει με μεγάλη επιτυχία το πρώτο «πράσινο» ομόλογο στην Ελλάδα, ήδη από το 2019.

Επενδύσεις στην καρδιά του πράσινου μετασχηματισμού και της ποιοτικής απασχόλησης

Η θυγατρική του Ομίλου, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προγραμματίζει και υλοποιεί έναν μακρύ κατάλογο «πράσινων» επενδύσεων που συμβάλλουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Με ηγετική παρουσία για πάνω από 20 χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ, η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυριαρχεί στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και σε έργα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, συντελεί με τεχνογνωσία και στρατηγικές επενδύσεις στην ταχύτερη διείσδυση της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας και συνεισφέρει στη μετατροπή της σε υπολογίσιμο περιφερειακό παίκτη στο χώρο της ενέργειας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά διασφαλίζουν τη συμμετοχή της, με σημαντικές επενδύσεις, στον πράσινο πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, η τεχνογνωσία και οι ισχυρές συμμαχίες δίνουν την ευχέρεια να κινείται σε μεγάλο εύρος σε όλες τις διαστάσεις της καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και του περιβάλλοντος: από συμβατικά χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα έως υβριδικά, πλωτά φωτοβολταϊκά, υπεράκτια και πλωτά υπεράκτια αιολικά, από τους συσσωρευτές έως την αντλησιοταμίευση και την πρότυπη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, από την Ελλάδα, έως την Ευρώπη και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις αυτής της μορφής έχουν εντυπωσιακά υψηλό περιεχόμενο εγχώριας προστιθέμενης αξίας (έως και 70%) και δημιουργούν έτσι σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και ποιοτικής απασχόλησης σε τομείς τεχνολογιών αιχμής, φέρνουν νέα επαγγέλματα, υψηλές αμοιβές και εξαιρετικές προοπτικές, αποτελώντας κυριολεκτικά μαγνήτη για την παραμονή ή επιστροφή του πλέον αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 2 δισ. ευρώ

Στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ σε διάφορες περιοχές της χώρας, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ, πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ύψους 170 εκατ. ευρώ, καθώς και έργα – πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με την σχετική μονάδα για την Περιφέρεια Ηπείρου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ξεκινούν.

3 GW μέσα στην πενταετία

Αυτή τη στιγμή, με τις δρομολογημένες επενδύσεις, ο στόχος για συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την προσεχή πενταετία ανεβαίνει σε επίπεδα άνω των 3 GW. Παράλληλα όμως έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των επενδύσεων της «επόμενης μέρας» με στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Ocean Winds, για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν σημαντική εθνική και γεωπολιτική διάσταση, κινητοποιούν πολλούς τομείς της οικονομίας και αξιοποιούν το τεράστιο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας. Στόχευση του Ομίλου είναι να διατηρεί στρατηγική υπεροχή στους τομείς που συντελούν στη μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας και φυσική μπαταρία της ΝΑ Ευρώπης.

Πρωτοποριακά έργα περιβάλλοντος στη Σούδα και τον Άη Στράτη

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία προχώρησε σε μία πολύ σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα μετατρέπεται σε «πράσινη» εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες του κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χάρη σε μια δωρεά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 3,5 εκατ. ευρώ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν την πιστοποίηση Net Zero Energy Airport.

Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Όμιλος έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό, υβριδικό, έργο: να μετατρέψει τον Άη Στράτη, στο Βόρειο Αιγαίο, σε «πράσινο» νησί, με τη δημιουργία ενός συστήματος ενεργειακής αυτονομίας και τηλεθέρμανσης που θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού.

Ας σημειωθεί ότι ο Όμιλος έχει προϊστορία στα καινοτόμα, πρωτοποριακά έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας ολοκληρώσει από το 2016 το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου, τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου αιολικού πάρκου) στην Ελλάδα.

Ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες

Στον τομέα των βιώσιμων υποδομών, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός στις οποίες ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 100%, βραβεύθηκαν ως «Οι πιο πράσινοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας». Η Νέα Οδός, μάλιστα, θέτει πρώτη σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντικατάστασης του στόλου οχημάτων της σε 100% ηλεκτρικά και ξεκινά να χρησιμοποιεί 100% ηλεκτρικά επιχειρησιακά οχήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις