Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Square θα εξαγοράσει την Afterpay της Αυστραλίας έναντι 29 δις

Η συμφωνία έκλεισε ενώ η τελευταία τάση "αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα" μοιάζει να κυριαρχεί στη δανειακή αγορά.

Η Square σχεδιάζει να εξαγοράσει την αυστραλιανή εταιρεία Fintech Afterpay, καθώς επιδιώκει να επεκταθεί περαιτέρω στην αναπτυσσόμενη αγορά δανείων με δόσεις. Η εταιρεία πληρωμών του Jack Dorsey ανακοίνωσε μια συμφωνία ύψους 29 δισ. δολαρίων, η οποία αφορά όλες τις μετοχές της εταιρείας.

“Η Square και η Afterpay έχουν έναν κοινό σκοπό”, ανέφερε σε δήλωσή του ο CEO της Square, J. Dorsey, ο οποίος μίλησε παράλληλα για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο δίκαιο, προσβάσιμο και χωρίς να αποκλείει δυνητικούς πελάτες, για αυτό και η Afterpay έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο εμπορικό σήμα ευθυγραμμισμένο με τέτοιες αρχές κατέληξε σύμφωνα με το CNBC.

Η Square δήλωσε ότι οι καταναλωτές πλέον αποφεύγουν την παραδοσιακή πίστωση, ιδίως οι νεότεροι αγοραστές. Η εταιρεία πληρωμών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προσφέρει ήδη δάνεια με δόσεις ως “ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης” για τις πωλήσεις της ενώ με την εξαγορά αυτή αποκτά παγκόσμια πρόσβαση και θα ενσωματώσει την Afterpay τόσο στο οικοσύστημα των εμπόρων της όσο και στην εφαρμογή πληρωμών Cash App της ίδιας.

Η Afterpay επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν σε τέσσερις άτοκες δόσεις, εκτός εάν αμελήσουν μια αυτόματη πληρωμή οπότε και θα πληρώσουν τόκο. Η επιλογή του πιστωτικού ορίου και το χτίσιμο του πιστωτικού προφίλ του κάθε χρήστη γίνεται μέσω ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και με το “πάτημα ενός κουμπιού”.

Τα λεγόμενα δάνεια με δόσεις υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και ιστορικά χρησιμοποιούνταν για μεγάλες αγορές. Πολλοί παίκτες στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών όσο και οι Fintechs ανταγωνίζονται για να λανσάρουν τη δική τους εκδοχή προϊόντων “pay later” για ηλεκτρονικά είδη.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές της είναι η Venmo της PayPal, η  Klarna, η δική μας Viva Wallet αλλά και εταιρείες όπως η Mastercard, η Fiserv, η American Express, η Citi και η J.P. Morgan Chase. Αλλά και η Apple σχεδιάζει να αρχίσει κάτι αντίστοιχο σε συνεργασία με την Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Afterpay έχει επιδείξει πάνω από 90% ανάπτυξη στις πωλήσεις τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Το συγκεκριμένο Exit είναι το μεγαλύτερο για το οικοσύστημα της Αυστραλίας με τους δυο co-founders, Anthony Eisen και Nick Molnar, να λαμβάνουν 2,46 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστος. Η Tencent Holdings, η οποία κατέβαλε 300 εκατομμύρια δολάρια για το 5% της Afterpay το 2020, θα λάβει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις