Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Apple χαλαρώνει τους κανόνες του App Store ευνοώντας τις μετοχές των Spotify, Netflix και Match

Ο νέος κανόνας θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις streaming να έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τις συνδρομές των χρηστών iPhone.

Οι μετοχές του Spotify αυξήθηκαν πάνω από 6% την Πέμπτη, αφότου η Apple ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους κανόνες του App Store που, σύμφωνα με τον streamer, έβλαψαν σημαντικά την επιχείρηση. Μέχρι πρότινος, η Apple χρέωνε προμήθειες 15-30% για εγγραφή των εφαρμογών στο App Store της, αναγκάζοντας μερικές εταιρείες να αποσυρθούν από τη διάθεση των εφαρμογών τους στην πλατφόρμα.

Την Τετάρτη, η Apple δήλωσε ότι οι συνδρομητικές εφαρμογές περιεχομένου, όπως το Spotify, μπορούν να προωθούν ένα σύνδεσμο σε μια ιστοσελίδα στις εφαρμογές τους για να εγγραφούν για μια συνδρομή, επιτρέποντας την παράκαμψη του 15% έως 30% του ποσοστού της Apple επί των ακαθάριστων πωλήσεων.

Ο νέος κανόνας θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις streaming να έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τις συνδρομές των χρηστών iPhone και οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να μετατρέψουν πιο αποτελεσματικά πιθανούς πελάτες iPhone σε συνδρομητές χωρίς να παραχωρούν την τιμολόγηση και οποιαδήποτε υποστήριξη στην Apple.

Το App Store της Apple είναι ο μόνος τρόπος για την εγκατάσταση λογισμικού σε ένα iPhone και η Apple διατηρεί το δικαίωμα να απορρίπτει εφαρμογές για παραβιάσεις των οδηγιών της.

Η καταγγελία της Spotify σχετικά με τον κανόνα κατά της διασύνδεσης ανάγεται τουλάχιστον στο 2016, όταν η εταιρεία διαμαρτυρήθηκε στην Apple με επίσημη επιστολή μετά την απόρριψη μιας έκδοσης της εφαρμογής της λόγω των προσπαθειών να συνδεθεί για να εγγράψει απευθείας πελάτες. Η Spotify δήλωσε τότε ότι ο κανόνας προκάλεσε σοβαρή ζημία στην εταιρεία και τους πελάτες της.

Η Spotify δεν ήταν η μόνη μετοχή που ανέβηκε από την είδηση αυτή. Το Netflix που θα μπορούσε επίσης να πληροί τις προϋποθέσεις βάσει των νέων κανόνων της Apple, σημείωσε άνοδο 1%. Η Match Group, η οποία έχει διαμαρτυρηθεί για το App Store της Apple και προσφέρει μια συνδρομή “Tinder Plus” στην εφαρμογή Tinder, σημείωσε αύξηση άνω του 6%. Η Bumble σημείωσε επίσης θετική πορεία άνω του 4%.

Προς το παρόν, όταν γίνεται λήψη της εφαρμογής του Netflix παρουσιάζεται ένα μήνυμα στους χρήστες που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη, το οποίο γράφει ότι δε μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή του Netflix.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή, οι υπηρεσίες θα πρέπει πλέον να μπορούν να παρέχουν ένα σύνδεσμο στην εφαρμογή για εγγραφή στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας. Προηγουμένως, αυτό απαγορευόταν και οι προγραμματιστές έπρεπε να χρησιμοποιούν το σύστημα χρέωσης του App Store της Apple.

Η συγκεκριμένη παραχώρηση της Apple, που έγινε στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με την Ιαπωνική Ένωση Δίκαιου Εμπορίου, δεν επηρεάζει όλες τις εφαρμογές στο App Store. Στις συναλλαγές τυχερών παιχνιδιών, ωστόσο, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του App Store, δεν θα επιτρέπεται η σύνδεση για την παράκαμψη της χρέωσης της Apple.

Το ποιες εταιρείες θα έχουν οφέλη από την αλλαγή των κανόνων θα εξαρτηθεί επίσης από το ποιες εφαρμογές η Apple θεωρεί ως “εφαρμογές ανάγνωσης”, δηλαδή εφαρμογές που παρέχουν συνδρομές περιεχομένου, καθώς και από τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο η Apple θα αλλάξει τη διατύπωση των οδηγιών της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις