Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIT Health: Innovation Call για Startups στον χώρο της υγείας

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μονάδες υγείας, αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται από τη σημαντική συμμετοχή στην περυσινή πρόσκληση.

Το EIT Health ανακοίνωσε το RIS Innovation Call 2022, ένα πρόγραμμα για επιχειρήσεις και οργανισμούς με σχέδια αρχικού σταδίου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει επιχειρήσεις, καθώς και ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιατρικούς οργανισμούς, προκειμένου να υλοποιήσουν νέες ιδέες που μετασχηματίζουν τα συστήματα υγείας. 

Μπορούν να συμμετάσχουν καινοτόμες ομάδες από τις παρακάτω χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης: Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.  

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μονάδες υγείας, αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται από τη σημαντική συμμετοχή στην περσινή πρόσκληση.  

Κάθε επιλεγμένη ομάδα λαμβάνει χρηματοδότηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο των κορυφαίων συντελεστών της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. 

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2021 εδώ. 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

 • H πρόταση να υποβληθεί από συνεργατικό σχήμα μεταξύ μίας επιχείρησης (SME) (υποχρεωτικό) και τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργάτη (ακαδημαϊκό ίδρυμα, ερευνητικό φορέα ή μονάδα υγειονομικής περίθαλψης). 
 • Ο συντονιστής της ομάδας θα πρέπει να διαθέτει έδρα/ υποκατάστημα/ γραφεία/ μονάδα λειτουργίας σε περιοχή όπου βρίσκεται κόμβος του EIT Health. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο συντονιστής πρέπει να έχει έδρα στην Αττική. 
 • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς). 

Οι λύσεις θα πρέπει να εντάσσονται σε μία από τις έξι βασικές θεματικές περιοχές (focus areas) που έχει επιλέξει το EIT Health:  

 1. Αναδιαμόρφωση όλων των σταδίων παροχής φροντίδας από την πρόληψη έως την θεραπεία (ReformingCarePathways)
  2. Μετασχηματισμός της παροχής υγειονομικής φροντίδας (Healthcare Transformation)
  3. Αξιοποίηση των δεδομένων πραγματικού κόσμου (Harnessing Real-world Data)
  4. Φέρνοντας την φροντίδα στο σπίτι (Bringing Care home)
  5. Υγεία στον χώρο εργασίας (Health in the Workplace)
  6. Ενίσχυση της υγιούς διαβίωσης (Fostering Healthier Lives) 

Κάθε χρηματοδοτούμενο έργο λαμβάνει συνολικά έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, με το μέγιστο ποσό ανά εταίρο να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ.  

Όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες προσκλήσεις των προηγούμενων ετών, καθώς και όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα InnoStars Awards, European Health Catapult, EIT Health Headstart, Startups Meet Pharma και Bridgehead funding για τα προαναφερθέντα έτη, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Για τις βασικές οδηγίες εδώ, τα έγγραφα της πρόσκλησης και σχετικό διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο στον υπολογιστή εδώ 

Για περισσότερες πληροφορίες[email protected] ή [email protected]. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις