Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Atom Bank εισάγει το μοντέλο 4μερης εργασίας χωρίς μείωση μισθού

Οι υπάλληλοι της ψηφιακής τράπεζας θα απολαμβάνουν πλέον ένα τριήμερο “ΣΚ”.

Η ψηφιακή τράπεζα Atom Bank επέτρεψε στους 430 υπαλλήλους της να δουλεύουν για 4 μέρες χωρίς να τους κόβει το μισθό. Οι εργαζόμενοι της θα απασχολούνται πλέον 34 ώρες για τέσσερις ημέρες και θα παίρνουν ρεπό κάθε Δευτέρα ή Παρασκευή, αντί για 37,5 ώρες που εργάζονταν προηγουμένως όλη την εβδομάδα.  

Ο Mark Mullen, ο οποίος διοικεί την εταιρεία, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτή μετά την πανδημία για να ενισχύσει την ψυχική κατάσταση των υπαλλήλων του και να επηρεάσει θετικά την αποδοτικότητα τους.  

Ωστόσο, οι υπάλληλοι θα χρειάζεται να κάθονται παραπάνω ώρες τις ημέρες που θα έρχονται στο γραφείο και να δουλέψουν επιπλέον για να αναπληρώσουν το κενό που τους δίνεται.  

Η υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού φαίνεται ότι ώθησε την εταιρεία να αντιληφθεί ότι η δουλειά βγαίνει και με άλλους τρόπους από τον παραδοσιακό του να έρχεται κανείς στο γραφείο 9-5 σε πενθήμερη βάση.  

Επισημαίνεται ότι η Atom ήταν μία από τις πρώτες ψηφιακές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου με δάνεια ύψους 2,7 δισ. λιρών στα λογιστικά της βιβλία πέρσι. Οι νέες εργασιακές της ρυθμίσεις έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, αφού ύστερα από επανεξέταση διαπιστώθηκε ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν την εξυπηρέτηση των πελατών ή την παραγωγικότητα. 

Παρόλο που η επιλογή του εναλλακτικού μοντέλου εργασίας είναι εθελοντική, αρκετοί εργαζόμενοι προτιμούν την ευελιξία στην εργασία και αποφάσισαν να δεσμευτούν στο να αλλάξουν τις ημέρες και τις ώρες που έρχονται στο γραφείο.  

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η πιλοτική εφαρμογή μιας τετραήμερης εβδομάδας μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία είχαν “συντριπτική επιτυχία” και συνέβαλαν στη μείωση του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης, στην οποία εκτίθενται συχνά πολλοί. 

Ο Mullen πρόσθεσε τέλος ότι δεν θα γίνουν αλλαγές ή μειώσεις στον μισθό των υπαλλήλων που θα επιλέξουν να δουλεύουν 4 μέρες μες στη βδομάδα, λέγοντας ότι με τον Covid-19 να αναγκάζει έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους, “οτιδήποτε οδηγεί σε πιο παραγωγικούς, πιο υγιείς και, κυρίως, πιο ευτυχισμένους συναδέλφους, είναι κέρδος για όλους”, χαριτολογώντας παράλληλα για το πως ο ίδιος δεν αναμένει από τους συνεργάτες του να απαντούν σε mail τις Παρασκευές. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις